Zes tips om de hitte te trotseren op de fiets
foto: Cor Vos

Zes tips om de hitte te trotseren op de fiets

Fietstoerisme Na lang wachten heeft de zomer Nederland eindelijk gevonden. Daarmee lopen de temperaturen ook gelijk behoorlijk op dus is het zaak je nu op de fiets te wapenen tegen hitte. WielerFlits zet vijf tips op een rij, waardoor jij optimaal met de hitte om kan gaan op de fiets.

Hydrateren
Het lijkt nogal een open deur om in te trappen, maar één van de belangrijkste dingen om tijdens fietsen in de hitte op te letten, is hydratatie. Waar vochthuishouding normaliter al een rol speelt in je prestatie, is dat des te meer het geval in hitte omdat de kans op uitdroging toeneemt. Dat wil je voorkomen, want dat zorgt ervoor dat je minder vermogen kan leveren en vergroot ook mentale vermoeidheid, met alle risico’s vandien.

foto: Cor Vos

Het is dus van belang voldoende te drinken, iets wat al voor je rit begint. Om te zorgen dat je niet alleen genoeg vocht binnenkrijgt, maar ook genoeg vocht vast kan houden, kan het behulpzaam zijn een elektrolytendrankje te drinken. Die elektrolyten zijn essentiële mineralen, die bijdragen aan je vochtbalans.

Ook gedurende de rit zelf kan een dergelijke elektrolytendrank helpen je vochthuishouding op niveau te houden. Elektrolyten zijn vaak in tabletvorm verkrijgbaar, dus die kan je ook tijdens langere ritten meenemen om later je bidons mee bij te vullen. Daarnaast is het van belang meer te drinken dan normaal, gezien je door de hoge temperaturen meer zweet. Tot slot is het van belang achteraf goed te drinken, omdat genoeg vocht ook essentieel is voor je herstel.


Voorkom verbranding
Als de zon flink aan het schijnen is, neemt de kans op verbranden ook toe. Dat kan tot pijnlijke huid leiden en vergroot de kans op huidkanker. Het verbranden kan je voorkomen door in te smeren met zonnebrand. In dat geval is het van belang regelmatig bij te smeren, want de meeste soorten zonnebrand verliezen na 2 uur hun werking. Daarnaast kan je verbranding van de huid ook voorkomen door vroeg of laat op de dag te gaan fietsen, als de UV-straling in de zon het minst sterk is.

foto: Cor Vos


Acclimatiseren
Als je serieus bent over het verslaan van de hitte, kan je in aanloop naar een belangrijk doel toe proberen wat te acclimatiseren. Dat kan je onder meer doen door binnen te trainen op een indoortrainer en daar de (gevoels)temperatuur te verhogen door bijvoorbeeld ventilatie te verminderen. Een andere mogelijkheid is na trainingen een warm bad te nemen, wat ook zou bijdragen aan de gewenning van het lichaam aan de hitte.


De juiste kleding
Ook de kleding die je draagt kan het verschil maken in de hitte. Logisch is om voor een korte broek en een shirt met korte mouwen te kiezen, maar ook de stof van die kleding maakt nog uit. Zo helpt het om een shirt te dragen van dunne stoffen, of bijvoorbeeld een gaasachtige mesh-stof, die voor extra verkoeling zorgt. Een dun ondershirt kan tevens helpen met het verspreiden van zweet, waardoor je gehele bovenlichaam efficiënter afkoelt.

foto: Joris Knapen


Licht verteerbare voeding
Een laatste beetje winst valt te behalen door de juiste voeding te consumeren. Doordat de hitte meer van je lichaam vraagt, gaat er ook minder bloed naar je maag-darmstelsel en wordt het lastiger om voeding te verwerken en voedingsstoffen op te nemen. Het kan dus helpen licht verteerbare voeding te eten. Ook gels vallen daaronder, gezien die zelf met een beetje vocht gepaard gaan en daardoor makkelijker worden opgenomen in de hitte.


Vermijd de hitte
De makkelijkste manier om met de hoge temperaturen om te gaan, is door deze zoveel mogelijk te vermijden. Plan je ritje bijvoorbeeld in de ochtend of later op de avond. Dan zijn de temperaturen lager en is kracht van de zon minder, waardoor hetniet alleen de werkelijke temperatuur maar ook de gevoelstemperatuur lager komt te liggen. Is het echt té warm om op de fiets te springen? Dan kan je altijd nog RIDE Magazine lezen om je toch te vermaken met de tweewieler!

Meest gelezen

Om te reageren moet je ingelogd zijn.