Nooit meer het dilemma: de juiste fietskleding voor de winter
Materiaalzone Het duurt nog een ruime maand tot de winter officieel begint, maar de temperaturen zijn al flink gedaald en dus is de tijd van zomerkleding op de fiets ook voorbij. Met een breed scala aan wielerkleding is het soms lastig bepalen wat je nodig hebt. Daarom legt WielerFlits uit waar je op moet letten bij de aanschaf van winterkleding.
Om te zorgen dat je de juiste keuzes maakt is het – zoals gebruikelijk – vooral belangrijk te beantwoorden wat jij uit je winterkleding wil halen. Een eerste belangrijke vraag om daarin voor jezelf te beantwoorden, is in wat voor temperaturen je verwacht te fietsen. Stap je ook als het vriest nog op de tweewieler? Of kies je toch voor de Tacx of een rustdagje als het écht koud wordt?
Lage temperaturen vragen natuurlijk om warmere kleding. Dat kan een speciaal setje zijn met een warme voering zoals fleece of dons, maar je kunt dat vaak ook bereiken met laagjes zoals een extra ondershirt of een jack. Zo hoef je voor de koudste dagen dus niet per se een speciaal setje aan te schaffen.
En hoe ga je om met regen? Blijf je plichtsgetrouw je trainingsritten buiten afwerken als het met bakken uit de hemel komt? Of wacht je tot de zon zich even laat zien? In dat laatste geval is waterdichte kleding geen must, terwijl dat wel handig is als je in alle omstandigheden wil blijven fietsen.
Bereik van de kleding
Als we kijken naar de temperaturen waarin je met bepaalde kleding kunt blijven fietsen, zijn er verschillende opties. De meeste lange broeken en jacks kennen een vrij breed temperatuurbereik, waarmee ze voor het merendeel van de herfst- en winterdagen in Nederland geschikt zijn. Een temperatuurbereik van 15 tot 10 graden, is het meest voorkomend, terwijl er ook veel kleding met een temperatuurbereik van 10 tot 5 graden is.
Wil je in koudere omstandigheden gaan fietsen, dan zal – om te beginnen – een dikkere broek geen overbodige luxe zijn. Dat betekent een broek waar misschien een windstoppende laag in zit, of een warme voering aan de binnenkant, zoals de Santini Winter Gravel Bibtights.
Ook voor je bovenlichaam zal dan wat extra’s nodig zijn om warm te blijven. Dat kan je doen met een extra ondershirt met lange mouwen, of een tweede jack. Soms kan een windstopper zelfs al voldoende zijn. Als je weet dat je vaak in erg koude omstandigheden gaat fietsen, kun je ook kiezen voor een specifiek daarop ontworpen jack welke net als de bibtight bijvoorbeeld een fleece-voering heeft.
Als je op zoek bent naar een set fietskleding die je in verschillende temperaturen kunt gebruiken, is het kwestie te zoeken naar een jack wat een goed behoud van temperatuur combineert met ademend vermogen, zoals het Sportful Fiandre Jacket. De Gore-Tex Infinium stof waarvan dit jack is gemaakt is behoorlijk warm, maar kan tevens overtollige warmte goed afvoeren. Dat kost wat, maar levert wel kledingstukken op die breed inzetbaar zijn.
Eenzelfde functie, heeft onderkleding van merinowol. Dit type stof is warm, maar staat daarnaast bekend om zijn goede temperatuurregulatie. Dit zorgt er dus voor dat je lichaam warm blijft als dat nodig is, maar je ook wat hitte kwijt kan als het té warm wordt.
En dan is er natuurlijk de hier alom aanwezige neerslag. Nu regent het misschien niet altijd, maar de kans op een nat wegdek en dus opspattend water is al helemaal groot in de lage landen. Als je niet alleen op droge dagen of tijdens een kort buitje wil blijven fietsen, maar ook aanhoudende regen wil kunnen trotseren, is goede regenkleding een must om droog te blijven.
Als je tijdens aanhoudende regen binnen blijft, maar een kort buitje je niet afschrikt, kan het toch fijn zijn als je kleding de eerste druppels weet tegen te houden. Dan kan waterafstotende kleding interessant zijn: dit zijn stoffen die niet compleet waterdicht zijn, maar dus wel een bepaalde hoeveelheid water afstoten. Ideaal tegen opspattend water of een korte najaarsbui. Gore-Tex Infinium is zo’n stof, maar veel kledingmerken hebben hun eigen technieken hiervoor, zoals Biehler in de Thermal Rain-kledinglijn.
Een laatste essential is een windstopper. Voor de koudste dagen kan je kiezen voor een dikke of gevoerde windstopper, maar voor vrijwel ieder ritje kan een dun windstoppertje handig zijn. Doordat de windstopper niet enorm warm is en makkelijk aan- en uit te trekken is, biedt hij op verschillende momenten uitkomst. Je kunt hem gebruiken tijdens de eerste kilometers als je nog moet opwarmen, als de temperatuur tijdens je rit daalt of als je na de koffiestop weer even in gang moet schieten.
Accessoires
Naast een jack, broek en windstopper, zijn er nog tal van accessoires die van pas kunnen komen. Zo is het belangrijk je uiterste ledematen goed te beschermen tegen de kou, omdat deze als eerste afkoelen wanneer je het koud hebt. Een goed paar handschoenen is dus essentieel, ook die zijn er in alle vormen en maten.
Ook je voeten wil je warm houden met bijvoorbeeld een paar overschoenen. Dat kan ook met een paar dikke sokken, maar dat zou er dan weer voor kunnen zorgen dat je schoenen te strak komen te zitten. Dat wil je voorkomen, want dat heeft weer negatieve invloed op de doorbloeding van je voeten en dus de temperatuurbehoud van je voeten. Een bijkomend voordeel van overschoenen is dat deze vaak winddicht en waterafstotend zijn.
Bij lage temperaturen is het ook fijn je hoofd te beschermen tegen de kou met bijvoorbeeld een muts. Als je veel haar hebt en je hoofd makkelijk warm blijft maar je wel je oren wat extra warmte gunt, biedt een hoofdband uitkomst.
Tot slot is een nekwarmer (ofwel Buff) een aanrader. Door hem als sjaal te gebruiken kun je de aderen rondom je nek beschermen tegen verkoeling door de wind, wat ook de temperatuur in de rest van je lichaam ten goede komt. Daarnaast kan je de nekwarmer ook gebruiken om je kin of neus tegen de wind te beschermen, of hem opvouwen en als haarband gebruiken.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.