Kort-kort? Met deze tips maak je dit voorjaar de juiste kledingkeuzes op de fiets
Materiaalzone Het voorjaar begint zich mondjesmaat te tonen in de lage landen. Alhoewel regen en wolken nog altijd het weerbeeld domineren, komen ook de zon en warmere temperaturen steeds meer tevoorschijn. Lekker fietsen, maar soms best lastig op de kleden. WielerFlits zet op een rijtje hoe je in het wielervoorjaar de juiste kledingkeuzes maakt.
April doet wat ‘ie wil. Zo ook dit jaar, waar een occasionele voorjaarsdag wordt afgewisseld met regen- en zelfs stormachtige dagen. De ene dag is het nog twintig graden en een paar dagen later ligt de temperatuur ’s ochtends rond het vriespunt.
Dat maakt deze periode ook een lastige om de juiste kledingkeuzes te maken op de fiets, doordat de weersomstandigheden zo fluctueren. Wij zetten een handjevol vuistregels op een rij, waarmee jij dit voorjaar steevast de juiste wielerkleding kiest!
0-8 graden
Bij temperaturen tussen de 0 en 8 graden is het devies simpel: een lange broek en een fietsjack met een lange mouwen. Probeer niet de allerdunste broek te kiezen, maar het liefst eentje die van een iets warmere stof is, of een kleine voering heeft.
Naast een goed winterjack is het aan te raden een ondershirt met lange mouwen te dragen. Als je een dik winterjack hebt met daarin een windstoppende laag zit je dan al goed, maar het kan nooit kwaad met een windstoppertje te beginnen. Als het erg warm is, kan je die altijd tijdens de rit nog uittrekken.
Om te voorkomen dat je koude voeten krijgt, is het verstandig overschoenen te gebruiken, terwijl handschoenen je handen warm kunnen houden. Ook een nekwarmer kan erg goed helpen, omdat dit je nekregio – waar veel doorbloeding plaatsvindt – warm kan houden.
8-12 graden
De overschoenen en handschoenen kunnen uit, maar ook in deze temperaturen is het aan te raden om lang-lang te dragen. Daarbij kan je wel kiezen voor een net wat dunnere broek, terwijl je ook aan de bovenzijde iets minder kleding nodig hebt.
Denk dan aan een lange broek, met op je bovenlichaam een kort ondershirt en een winterjack. Een windstoppertje is ook in deze omstandigheden ideaal om te kunnen schakelen als het wat warmer of kouder wordt. Je kan ook kiezen voor een dunner shirt met lange mouwen, in combinatie met een lang ondershirt.
12-15 graden
Echt warm is het nog niet, maar koud evenmin. Bij temperaturen tussen de 12 en 15 graden is het vaak heel persoonlijk of je nog met beenstukken blijft rijden, of deze al uit doet. Je kan ook voor de gulden middenweg kiezen: kniestukken.
Vaak ligt het ook aan de intensiteit. Tijdens een rustig ritje kan iets om je knieën warm te houden echt nog wel fijn zijn, terwijl als je een intensieve wedstrijd gaat rijden, in deze temperaturen, blote benen vaak al goed te doen zijn.
Voor het bovenlichaam zal een fietsshirt met armstukken en een dun ondershirt (met korte mouwen) voldoende zijn. Dat ondershirt houdt je enerzijds warm, maar zorgt er ook voor dat overtollig zweet wordt afgevoerd en je het dus niet te koud krijgt na zware inspanningen. Ook hier geldt weer dat je kan starten met een windstopper als het wat fris voelt in het begin van de rit.
15-18 graden
Voor het merendeel van de wielrenners is dit het temperatuurbereik waarbij de beenstukken definitief uit kunnen. Armstukken blijven fijn en een windstopper is lekker als het hard waait, maar zal meestal niet nodig zijn.
18+ graden
Nu wordt het écht lekker weer en bovenal heel simpel: kort-kort zal in deze weersomstandigheden afdoende zijn. Als je serieuze afdalingen in je rit hebt zitten, of als er buien komen, kan een windstoppertje nog altijd nuttig blijven, maar in Nederland zal een bibshort en een wielershirt genoeg zijn.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.