Met deze tips maak je jouw fiets winterklaar
foto: Joris Knapen
Ties Wijntjes
woensdag 20 november 2024 om 14:35

Met deze tips maak je jouw fiets winterklaar

Materiaalzone Het najaar is begonnen en koning winter is in aantocht. Voor sommigen reden om de fiets binnen te houden, maar het weerhoudt velen er niet van om te fietsen. De winterse weersomstandigheden vragen echter veel van coureur en evengoed van de fiets, dus WielerFlits zet vijf tips om een rij om je fiets winterklaar te maken.

Banden
Als je winterbanden op je auto monteert, waarom zou je dat dan niet ook op je racefiets doen? Regen, sneeuw en grote hoeveelheden bladeren op de weg kunnen ervoor zorgen dat het gladder is dan normaal, dus een beetje extra grip kan geen kwaad. Specifieke winter- of vierseizoenen-banden zijn vaak gemaakt van een stugger type rubber wat iets hogere rolweerstand heeft, maar ook extra grip. Een bijkomend voordeel is dat die soort banden vaak ook betere lekbestendigheid hebben, waardoor de kans dat je met lek stil komt te staan in de kou ook wat kleiner wordt. Win-win.

Spatborden
Vroeger was het voor velen een vorm van wieler-heiligschennis, maar tegenwoordig zijn spatborden ook op racefietsen genormaliseerd. Met tal van goedkope en makkelijk te monteren opties, is het opeens simpel en aantrekkelijk om spatborden te monteren, zodat je benen, billen en rug een stuk beter droog blijven als het wegdek nat is. Daarbij kan een korte ass-saver al helpen, maar zijn volledige spatborden nog beter. Zeker als je in een groep fietst zijn de spatborden handig, want dan voorkom je ook dat je het fietsmaatje achter je nat wordt door het opspattende water.

Ook als het niet regent maar het wegdek nog nat is, komen spatborden van pas – foto: Mats Admiraal/WielerFlits

Lampjes
De dagen worden korter en er zijn dus minder uren zonlicht, waardoor je zomaar in het donker kan fietsen als je vroeg vertrekt of je rit wat langer wordt dan je vooraf dacht. Tel daarbij op dat met snel wisselende weersomstandigheden je opeens in dichte mist terecht kan komen en wat extra zichtbaarheid kan geen kwaad. Door een setje lichtjes te monteren of te zorgen dat je deze altijd bij je hebt op de fiets, weet je zeker dat je in verschillende omstandigheden goed zichtbaar bent.

Smeermiddelen
Pekel, vuil op het wegdek of regen vragen meer van je aandrijving dan de zonnige, droge omstandigheden in de zomer. Daarom is het juiste smeermiddel nog meer dan in de zomer van belang. Een reguliere wax zou tijdens een verregende rit zomaar van je ketting af kunnen spoelen, wat de levensduur niet ten goede komt. Tegelijkertijd trekt een kettingolie vaak vuil aan, waardoor je onderdelen ook weer sneller gaan slijten. De ideale middenweg? Een hot wax, of speciale winter-wax. Deze zijn vaak zo ontwikkeld dat ze de kou en regen beter aankunnen, waardoor ze langer op je ketting blijven zitten maar alsnog niet veel vuil aantrekken.

Stuurtasje
Met de snel veranderende weersomstandigheden in het najaar, kan het nog wel eens handig zijn wat extra kledingstukken mee te nemen. Ook een extra reepje kan geen kwaad, gezien de kou ook meer energie kost. Daarvoor kan het handig zijn een stuurtasje of frametasje te gebruiken. Zo weet je zeker dat je altijd een extra jack, je handschoenen of wat extra te eten bij je hebt. Voor het geval dat.

Andere wielen
De winterse omstandigheden eisen hun tol op je aandrijving, maar kunnen ook je lagers aantasten. Als je wil zogen dat je dure wielset daarvan ontzien blijft, kan je ervoor kiezen een extra wielset te kopen voor de winter. Ook die zullen worden aangetast door het weer, maar als er wat goedkopere lagers inzitten, is het onderhoud daaraan of vervangen ervan ook een stuk goedkoper.

foto: Joris Knapen

Welke tips heb jij nog meer om je fiets winterklaar te maken? Laat het weten in de reacties!

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.