Nieuwe huisregels Strava dwingen trainingsapplicaties tot aanpassingen
Materiaalzone Strava maakte recent bekend hun huisregels flink aan te scherpen. Vooral regels rondom het gebruik van Strava-data in externe applicaties werden behoorlijk aan banden gelegd. Ondertussen hebben meerdere trainingsapplicaties wijzigingen doorgevoerd in hun systemen om de gevolgen van Strava’s nieuwe huisregels te beperken.
Dat heeft vooral gevolgen voor gebruikers van minder bekende merken fietscomputers of kleinere trainingsplatformen. Waar het vaak mogelijk is om data van fietscomputers van grote merken als Wahoo en Garmin direct naar applicaties te sturen, geldt dat niet altijd voor minder gangbare fietscomputers of minder bekende trainingsapplicaties.
Verschillende trainingsapplicaties die daardoor in meer of mindere mate in de problemen zouden raken, hebben daardoor wijzigingen toegepast om te zorgen dat hun gebruikers toch gebruik kunnen blijven maken van het platform.
Intervals.icu, een applicatie waar je trainingen kunt registreren en die dan verschillende analyses over je trainingen doet, heeft bijvoorbeeld een directe integratie met Zwift weten te ontwikkelen. Voorheen moest je om Zwift-activiteiten te uploaden naar Intervals.icu gebruik maken van Strava als ‘intermediair’. De update stond al langer op de planning, maar is versneld uitgevoerd vanwege de nieuwe regels.
Tevens heeft de applicatie een functie ontwikkeld waarbij je oude Strava-data in bulk kan downloaden en zo kan uploaden naar Intervals.icu, dat het niet in strijd is met de nieuwe regelgeving.
Ook VeloViewer – die volledig vertrouwt op het importeren van data vanuit Strava – heeft hun systemen gewijzigd om om te gaan met de nieuwe regelgeving van Strava. In een blogpost van VeloViewer verklaren ze daarvoor samengewerkt te hebben met Strava. “We maken een subtiele wijziging om te zorgen dat we de hoogste standaarden van dataveiligheid handhaven en we volledig aansluiten bij Strava’s API.”
Deze wijziging draait om het publiek delen van data op VeloViewer. Gebruikers die hun data ook met andere gebruikers willen delen, moeten daarvoor nu regelmatig toestemming geven: elke week opnieuw. “Als de toestemming niet wordt gegeven, gaat alle data weer terug naar ‘privé’. Voorheen was dat een proces waarbij je één keer toestemming moest verlenen, maar hierdoor zullen gebruikers zich volledig bewust zijn van de wijze van gegevens delen waarmee ze hebben ingestemd.”
Zo zijn er tal van trainingsapplicaties die na zijn gegaan of de manier waarop ze data van Strava gebruiken nog wel in lijn is met de nieuwe regelgeving van Strava. De oprichter van Xert laat bijvoorbeeld in een facebookgroep voor Xert-gebruikers weten dat zij data verwerken op een manier die Strava nog toestaat, waardoor hij geen problemen verwacht.
Al met al lijken de gevolgen van Strava’s nieuwe huisregels relatief beperkt te blijven. Desalniettemin zullen er gebruikers zijn die specifieke trainingsapplicaties niet meer kunnen gebruiken, omdat hun fietscomputer geen directe integratie met de desbetreffende applicatie heeft.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.