Nooit meer poetsen. Met je fiets door de wasstraat bij Chasse Patate
foto's: Chasse Patate
Ties Wijntjes
vrijdag 14 april 2023 om 08:00

Nooit meer poetsen. Met je fiets door de wasstraat bij Chasse Patate

Materiaalzone Een fietswasserette waar je je racefiets naartoe brengt voor een schoonmaakbeurt. Het klinkt wat decadent, maar in het drukbevolkte Amsterdam is het helemaal geen gek idee. Dat bleek toen Jeroen Buitenhuis Chasse Patate opende, waar je fiets de wasbeurt van zijn leven krijgt.

De Toerversie van de Amstel Gold Race wordt dit jaar verreden op zaterdag 15 april. Er zijn vijf verschillende afstanden, van 60 tot 240 kilometer. De Toerversie wordt dit jaar mede mogelijk gemaakt door Sanidirect. Rij bij de finish jouw fiets door de Sanidirect Bike Wash en Chasse Patate geeft je fiets een verdiende douchebeurt! Klaar in 3 minuten én helemaal gratis. Daarna is het tijd om te relaxen.

Daar sta je dan: vier uur door de stromende regen gefietst met een fiets waarvan het frame door al het vuil nauwelijks nog zichtbaar is. Tijd om schoon te maken, maar hoe pak je dat aan als je drie hoog achter woont in Amsterdam? In de douche, op het balkon, in de badkuip? Ik heb er regelmatig mee geworsteld, en met mij vele anderen die in drukke steden wonen.

Zo ook Jeroen Buitenhuis. Al jarenlang zat hij regelmatig op de fiets, het liefst op een schone fiets. “Het voelt gewoon lekkerder”, vertelt hij met een brede lach. Als hij zijn fiets enkele jaren terug naar een fietsenmaker brengt voor een flinke onderhoudsbeurt, is hij enigszins teleurgesteld als hij zijn tweewieler weer ophaalt.

Het belangrijkste aan een schone fiets volgens Jeroen is een goed onderhouden aandrijflijn

“Ik had gevraagd of hij alles gewoon weer als nieuw wilde maken zeg maar. Hij had de bandjes vervangen, nieuwe remblokjes gemonteerd, maar de ketting was nog gitzwart terwijl ik juist dat zo graag schoon wilde hebben”, legt hij uit.

Dat was reden om zelf de fiets te gaan onderhouden. “Toen dacht ik echt ‘wow, dit fietst zo lekker.’ Er zijn zoveel mensen om me heen die dat waarschijnlijk eerst ook niet wisten en ook niet wisten hoe belangrijk het onderhoud eigenlijk is voor je fiets”, stelt hij. Het idee voor de fietswasstraat was geboren.

Koers kijken
De aanleiding om het dan ook écht te gaan doen, was een stuk minder leuk. Het is oudjaarsdag 2021 als zijn vriendin op slechts 24-jarige leeftijd komt te overlijden. Alhoewel ze een hekel had aan fietsen, was ze in de periode voor haar overlijden duidelijk naar hem geweest. Over zijn idee voor de fietswasserette zei ze: “Doe het alsjeblieft, ga ervoor.”

Dat was reden voor Jeroen om er ook vol voor te gaan. “Ik heb altijd al gedacht dat ik graag een eigen zaak wilde openen waar ik veel met sport te maken had. Het leek me gewoon heel gaaf om te kunnen werken en onderwijl sport te kunnen kijken”, zegt Jeroen enthousiast. “Als er even geen fietsen komen, zet ik gewoon lekker de televisie aan en ga ik koers kijken.”

Jeroen zegde zijn baan op, ging op zoek naar een pand en het geld, en in april 2022 opende hij Chasse Patate, de eerste fietswasserette van Nederland. “En nu is het dit”, wijst Jeroen om zich heen. “Het leuke is dat heel veel mensen hier gewoon binnen komen wandelen in hun casual outfitje, alsof het een soort stomerij is. Dan kijken ze even koers en drinken ze een koffietje terwijl ik hun fiets schoonmaak.”

Bij Chasse Patate kan je twee verschillende poetsbeurten boeken voor je fiets. Een snelle, of een intensieve. “Bij de snelle maak ik de aandrijflijn helemaal schoon, spuit ik de fiets af en vet ik de ketting weer in. Bij de intensieve schoonmaakbeurt ga ik echt met een spons in de weer ook je frame en alle onderdelen helemaal schoon te maken. Daarnaast krijgt je fiets dan ook nog achteraf een behandeling met wax voor het frame, waardoor hij minder snel vuil wordt.”

Dat slaat duidelijk aan, want Jeroen heeft het steeds drukker. “Sommige mensen zijn direct enthousiast en andere zijn heel terughoudend. Hiertegenover – hij wijst naar het tankstation – zie ik vaak mensen zelf met een hogedrukspuit in de weer. Dan vertellen ze dat het zelf gewoon leuk vinden of twee tientjes voor een poetsbeurt te duur vinden.”

“Dat snap ik ook wel, maar dan gaan ze niet hun aandrijving goed schoonmaken en de ketting weer opnieuw invetten, wat juist zo belangrijk is. Veel van hen komen op een later tijdstip ook nog wel eens bij mij terug. Als ze vijf uur door eindeloze regen hebben gereden en geen zin meer hebben om zelf schoon te maken komen ze dan toch langs en zegt een enkeling wel eens: ‘Jij hebt gewonnen.’ Om het een beetje aan te moedigen, geef ik men tegenwoordig korting aan de hand van de hoeveelheid kilometers die ze hebben gefietst in de voorgaande maand.”

Onderhoudstips
Bij binnenkomst word je begroet door een ruime entree, waar een koffiebar staat, verschillende blinkende fietsen staan opgelijnd en een fraaie wandschildering de ruimte siert. Het harde werken gebeurt in een kamertje achterin het pand. Met een hogedrukreiniger, talloze borsteltjes en sponzen en onderhoudsproducten van Dynamic Bike Care neemt Jeroen daar dagelijks meerdere fietsen onder handen. De ene dag een paar, de andere dag tientallen.

Poetservaring genoeg, dus als ik Jeroen vraag naar enkele tips om je fiets in orde te brengen voor de Amstel Gold Race, weet hij er wel een paar. “Wat ik zelf het belangrijkste vind, is een schone ketting. Goed schoongemaakt én goed ingevet met de juiste wax of olie voor de omstandigheden.”

Minder voor de hand liggend is zijn tip tegen lekke banden. “Als ik absoluut niet lek wil rijden, controleer ik mijn banden even op steentjes. Vaak komen er tijdens het rijden allemaal kleine steentjes in het rubber te zitten en als je daar vaak genoeg overheen rijdt kan dat een lekke band opleveren. Als je die er even uit peutert wordt die kans al een stuk kleiner.”

“En tot slot raad ik mensen ook altijd aan hun remmen goed schoon te maken. Niet alleen vanwege de veiligheid maar ook omdat dat gepiep van schijfremmen door merg en been gaat”, stelt Jeroen. En ook voor de mensen die geen zin hebben om hun eigen fiets schoon te maken, heeft hij een duidelijke tip. “Bij mij langskomen, haha! Alle deelnemers aan de Amstel Gold Race hebben een kortingscode gekregen om voor en na de toertocht langs te komen.”

Na de Amstel Gold Race toertocht staan Jeroen en zijn crew samen met Sanidirect voor je klaar in de Zuid-Limburgse heuvels. Daar kan je je fiets afgeven voor een snelle poetsbeurt in de mobiele wasstraat, waarna je drie minuten later met een schone fiets achterover kan leunen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.