Ook tegen combinatie kou én regen valt te kleden, ‘maar je moet het voor zijn’
foto: Cor Vos
Ties Wijntjes
zaterdag 20 april 2024 om 16:00

Ook tegen combinatie kou én regen valt te kleden, ‘maar je moet het voor zijn’

Materiaalzone De Waalse Pijl 2024 gaat de boeken in als een historische editie, door het verschrikkelijke weer dat het peloton teisterde. De combinatie van kou en regen zorgde voor een ware slijtageslag in het herenpeloton. Toch valt zelfs op dat weer te kleden, vertelt productexpert Alvin Nordell van Castelli in gesprek met WielerFlits.

Het was de helse combinatie van kou, regen en wind die het peloton tijdens de Waalse Pijl teisterde. Slechts 44 van de 174 coureurs die aan de start stonden, reden de koers uit, terwijl meerdere renners met onderkoelingsverschijnselen de wedstrijd verlieten. Je zou denken dat het met moderne wielerkleding mogelijk moet zijn om je te kleden op bijna ieder weertype, maar toch nekte de weersomstandigheden zo’n groot deel van het peloton.

Volgens Alvin Nordell, bij Castelli verantwoordelijk voor de samenwerking met profploegen, komt dat mede door de combinatie van kou en regen. “Op kou kan je je prima kleden, maar als je eenmaal nat bent, is het te laat. Water geleidt hitte, maar ook kou, dus dan word je kouder en kouder en wordt het op een gegeven moment onmogelijk nog op te warmen.”

Niet alleen de regen, maar ook het opspattende water zorgt ervoor dat alle coureurs doorweekt raakten – foto: Cor Vos

“In die omstandigheden is het heel belangrijk om goed gekleed te zijn, maar gister was dat nog lastiger omdat de omstandigheden snel veranderde. Coureurs die al eerder een jack hebben aangetrokken, deden het waarschijnlijk ook wat beter.”

De truc is volgens Alvin om de regen voor te zijn. “Neem Ilan van Wilder, die had een volledig waterdicht jack aan, evenals waterdichte handschoenen en overschoenen. Het is belangrijk om te zorgen dat je het warm hebt en dat je al voorbereid bent op de regen vóór die er is”, stelt hij.

Die twee elementen – warm blijven en droog blijven – vereisen dus allebei aandacht. “Eerst moet je focussen op je lichaamstemperatuur op peil houden met goede onderkleding en een jack wat je warm houdt. Daarna is het van belang dat je een buitenlaag aantrekt die de regen buitenhoudt.”

foto: Cor Vos

Ook broeken zijn tegenwoordig zo goed dat deze bijna waterdicht kunnen zijn. “Maar, ook daar geldt dat je ze tijdig aan moet hebben. Veel profs zijn gister gestart in een koerspak, dan heb je weinig aan waterdichte beenstukken.”

Want als je eenmaal doorweekt en koud bent, is het lastig nog op te warmen. “Daarom is het zo belangrijk dat je dus kleedt op de regen, voordat het daadwerkelijk begint te regenen. Het is wel mogelijk weer op te warmen als je nat bent, maar dat is heel lastig. Voor de profs lukt het soms omdat ze door hun zware inspanning veel hitte genereren, maar het is uitdagend.”

En daarin zat gister waarschijnlijk de crux. “Het weer veranderde zó snel, het was zo onvoorspelbaar. Het ene moment was het nog zonnig en het volgende moment kwam het met bakken uit de hemel. Als je dan net te laat bent met omkleden, dan is het klaar.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.