Review: de non-invasieve temperatuursensor van CORE
foto's: Joris Knapen
Ties Wijntjes
woensdag 11 januari 2023 om 08:20

Review: de non-invasieve temperatuursensor van CORE

Wie het maximale uit zichzelf wil halen om een sportief doel te bereiken, heeft tegenwoordig de beschikbaarheid over vele verschillende meetinstrumenten. Hartslagbanden, vermogensmeters en ademgasanalyses zullen de fanatieke wielrenner niet vreemd zijn. Wie nog een stapje verder wil gaan kan nu ook lichaamstemperatuur meten.

CORE is een meetinstrumentje wat op non-invasieve wijze je interne lichaamstemperatuur meet. Dat wil zeggen dat je je lichaamstemperatuur kan meten zonder iets in te moeten brengen. Waarom dat een voordeel is, behoeft weinig uitleg. Maar, wel een logische vraag is: waarom?

Bij inspanning gaat je lichaamstemperatuur omhoog. Van de energie die je lichaam genereert tijdens inspanning, wordt om en nabij 20% daadwerkelijk gebruikt door je spieren, terwijl het restant nagenoeg geheel wordt omgezet in hitte. Simpel gezegd zijn onze spieren dus vrij inefficiënt, waardoor veel energie verloren gaat als hitte. Dit kan tijdens zware inspanning zelfs zo ver gaan, dat je lichaam voor bijna 1000 watt aan hitte genereert.

CORE zit aan je hartslagband bevestigd

Dat opwarmen van het lichaam an sich is niet problematisch, maar dat kan het wel worden. Als je lichaam té warm wordt, gaat dat namelijk in negatieve zin je inspanning beïnvloeden. Dat is waar de CORE bij komt kijken. Het apparaatje kan helpen om inzicht te krijgen in het effect van bepaalde inspanningen op je lichaamstemperatuur zodat je je kan wapenen tegen oververhitting.

Simpel gebruik
De sensor is vrij klein: pak ‘m beet 3 bij 3 centimeter groot. Een uit de kluiten gewassen hartslagmeter zeg maar. Met een klein clipje monteer je hem aan een hartslagband, waardoor de sensor direct op je huid zit.

De montage is niet allen bijzonder simpel, maar ook erg handig omdat je dus niet nog een tweede band om je bovenlichaam hebt. Het betekent wel dat je dus een hartslagmeter moet hebben, maar de kans dat je deze sensor koopt koopt terwijl je géén hartslagmeter hebt, lijkt me vrij klein. Zeker ook gezien de combinatie van data over je lichaamstemperatuur én hartritme samen erg interessant is.

Na de montage kan je de sensor aan een app of aan een fietscomputer koppelen om de data uit te lezen. Dat die beide opties er zijn, is best handig, want zo kan je de sensor ook gebruiken als je niet op de fiets zit, bijvoorbeeld tijdens een spintraining. Kleinigheidje, maar wel handig.

De sensor schuift erg makkelijk over de hartslagband

Met de montage achter de rug ben je klaar om data te gaan verzamelen en dat is een kwestie van fietsen. Met de sensor gekoppeld aan je telefoon of een fietscomputer kan je real-time de data zien. Nog interessanter is om de data ná je training uit te lezen en te kijken wat voor effect bepaalde omstandigheden hebben op je lichaamstemperatuur en de inspanning die je kan leveren.

Dit is ook de lastigste stap van het geheel. Op de data kan je letterlijk een wetenschappelijke studie los laten namelijk. Dat betekent niet dat je drie jaar naar de universiteit moet gaan om te begrijpen wat de CORE sensor je vertelt, maar het vergt wel wat research.

Data-analyse
Daar zit dus ook het manco van de CORE temperatuursensor; het is niet heel laagdrempelig. Als de app je precies zou vertellen wat bepaalde data betekent was daar geen sprake van maar nu is enige voorkennis of wat onderzoek dus vereist. In de applicatie en op de website van CORE zijn dan wel weer verschillende blogs te vinden die je hierbij helpen.

Tegelijkertijd is de CORE ook zeker niet nutteloos. In combinatie met hartslag- en vermogensdata kan het je een hoop leren over hoe je lichaam hitte verteert en wat het effect ervan op je inspanning is. Dat kan je helpen om je training te verbeteren, maar het kan ook gewoon leuk zijn.

Dit is hoe data in de app van CORE verschijnt

Persoonlijk houd ik wel van allerhande trainingsdata. Regelmatig doorpluis ik grafiekjes, histogrammen en andere overzichten om ze vervolgens met elkaar te vergelijken en te kijken of ik patronen kan ontdekken. Dat levert misschien niet altijd waardevolle inzichten op, maar is wel gewoon leuk. Voor de wielrenner met datahonger is de CORE dus sowieso een leuke gadget.

Voor de bewegingswetenschapper of coach levert de CORE daarentegen weer een nieuwe stroom aan data om de atleet nóg beter te kunnen helpen. Zeker voor sporters die naar een doel toewerken wat zich in de hitte afspeelt kan de data van CORE helpen om inzichtelijk te maken wat iemand al dan niet nodig heeft om zich te wapenen tegen de hitte.

Al met al is de CORE temperatuursensor een innovatieve tool om naast hartslag en vermogen nu ook je lichaamstemperatuur te kunnen meten. Is dat een noodzaak? Allerminst, maar desalniettemin levert het interessante data op, vooral voor de professional of fanatieke wielrenner die graag een paar stapjes verder gaat.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.