Review Dynamic Dr. Dry: een simpele spray voor waterbestendige kleding
Een spray om fietskleding waterafstotend te maken. Klinkt ideaal, toch? Dat moeten ze ook gedacht hebben bij Dynamic, toen ze begonnen met de ontwikkeling van Dr. Dry: een spray waarmee je textielen waterbestendig kan maken. WielerFlits onderworp de nieuwste innovatie van Dynamic aan een test.
Stel je voor: het is een typische najaarsdag waar de herfst en zomer elkaar ieder kwartier lijken af te wisselen. Vertrekken aan een aangename temperatuur, plotseling rijd je door een stevige bui en een paar minuten later schijnt de zon weer; waarschijnlijk heb je het weleens meegemaakt in Nederland.
Op die dagen is kledingkeuze essentieel. Je wil het niet te warm krijgen als de zon doorbreekt maar absoluut ook niet te koud na een flinke bui. En dat allemaal idealiter zonder al te veel kleding aan en uit te trekken. Best lastig, maar het is goed mogelijk, zeker als je bijvoorbeeld goede waterafstotende kleding hebt.
Dat is dus precies waar het nut van Dr. Dry tot uiting komt. Compleet waterdicht hoeft je outfit niet te zijn, maar als je kleding nét die ene bui weerstaat, is je rit waarschijnlijk gelijk een stuk leuker. Dr. Dry is zo ontwikkeld dat het iedere individuele vezel van het textiel een coating geeft, om ervoor te zorgen dat ook de ademende eigenschappen van een kledingstuk behouden blijven. Handig voor wisselende omstandigheden dus
Dat zit als volgt: veel bestaande waterbestendige coatings brengen eigenlijk een extra laag, bovenop de stof. Hierdoor blijft vocht buiten, maar warmte ook binnen. Doordat Dr. Dry iedere individuele vezel van een coating voorziet behoudt je kledingstuk niet alleen zijn ademende kwaliteiten, dit maakt het ook nog eens geschikt voor elastische stoffen waar fietskleding vaak van gemaakt wordt. Een coating die een waterafstotende laag aanbrengt, zal door het rekken vaak ‘scheuren’, waar Dr. Dry met die rekbaarheid van je kleding kan meebewegen.
Aanbrengen van de coating
Ik besluit Dr. Dry op een bibshort te testen. De temperaturen zijn al te laag om in een shirt met korte mouwen te fietsen, dus het regenjasje gaat sowieso al aan. Het aanbrengen van de waterafstotende coating is erg simpel. Belangrijk is om te zorgen dat het textiel wat je wil bewerken schoon en droog is. Vervolgens spuit je met de sprayflacon waarin Dr. Dry wordt geleverd het product wat je wil bewerken royaal in, tot de gehele oppervlakte doorweekt is. Na 24 uur drogen is de spray ingewerkt. Dynamic raadt aan na vijf wasbeurten het kledingstuk opnieuw in te spuiten, gezien de kwaliteit van de coating met iedere wasbeurt ongeveer 20% afneemt.
Als ik voor het eerst op de fiets stap nadat ik de bibshort heb ingesprayd, ben ik zowaar blij dat er de nodige regen wordt verwacht. Wat gelijk opvalt is dat ik aan het broekje kan voelen dat er iets op is aangebracht. Niet zozeer als ik het broekje aantrek, maar als ik het vasthoud. De stof voelt namelijk nog iets gladder dan voorheen. Dat geldt enkel voor de buitenzijde, waar ik Dr. Dry op heb aangebracht. Als je het broekje eenmaal aan hebt, merk je er dus niks van.
Dansende druppels
Bij de eerste spetters regen doet Dr. Dry zijn werk: als kleine pareltjes danst het water op mijn broek, in plaats van er gelijk in te trekken. Zeker als het niet heel hard regent blijft het water op de broek staan en blaast de wind het er zelfs af en toe weer af.
Echter, als het even later met bakken uit de hemel valt is er nog weinig merkbaar van de coating. Misschien komt het door de grootte van de druppels, of dat ze door de wind relatief hard aankomen, maar water tegenhouden doet het broekje ondertussen niet meer. In het begin werkt de coating dus wel degelijk waterafstotend maar als het echt hard begint te regenen of als de regen lang aanhoudt, dringt het water tot naar verloop van tijd door.
Dat sluit overigens goed aan bij wat Dynamic adverteert: waterbestendig. De spray is dus niet ontworpen om je kleding compleet waterdicht te maken, maar eerder om je enigszins te beschermen tegen een korte bui. Daarnaast is Dr. Dry ook handig door zijn veelzijdigheid. Je kunt er niet alleen een nieuw kledingstuk mee van een coating voorzien, maar ook dat oude regenjack nieuw leven inblazen of bijvoorbeeld je tent of bikepackingtassen waterbestendig maken.
Nee, Dr. Dry zal je kleding niet op magische wijze geheel waterdicht maken. Als je echt geen druppel water toe wil laten kan je beter investeren in een regenjas en een regenbroek. Maar, juist voor de overgangsperiode in de lente en herfst waar het weer onvoorspelbaar is, biedt Dr. Dry een goede oplossing om je net wat beter bestendig te maken tegen die onverwachte bui.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.