Vijf tips om ook in de regen te kunnen blijven fietsen
Materiaalzone Wat begon als een relatief droog najaar, is ondertussen een klassieke herfst geworden in de lage landen. Buien trekken in rap tempo over Nederland en België en bij vlagen komt regen weer met bakken uit de hemel. Niet echt lekker fietsweer, maar dat hoeft niet gelijk een obstakel te vormen voor de fanatiekeling. WielerFlits zet zes tips op een rij voor fietsen in de regen.
Het is nogal een open deur, maar goede regenkleding kan je rit in regenachtige omstandigheden een stuk fijner maken. Door ervoor te zorgen dat je de heftigste buien buiten houdt, voorkom je dat je het té koud gaat krijgen als de rijwind je doorweekte kleding afkoelt.
Daarbij is de juiste regenkleding van belang. Voor ritten in aanhoudende regen wil je iets wat maximaal waterdicht is, terwijl je voor ritjes in wisselvallig weer het liefst een regenjack hebt wat klein is op te vouwen, zodat je deze mee kunt nemen en makkelijk aan en uit kan trekken. Om te zorgen dat je regenjack genoeg regen tegenhoudt, wil je idealiter een jack met een regenkolom van 5.000mm of meer.
Voor de dagen dat het niet eindeloos regent, maar er af en toe een bui is, kan waterafstotende kleding ook nog helpen. Zo zijn er broeken en beenstukken die een lichte hoeveelheid water afstoten. Tevens zijn er overschoenen die je voeten droog houden, of in ieder geval een korte bui tegen kunnen houden.
Spatborden
Spatborden houden je misschien niet droog van een bui zelf, maar kunnen dat wel doen tussen buien door. Doordat ze opspattend water van het wegdek tegenhouden, blijven je benen, billen en onderrug een stuk droger. Bij aanhoudende regen maakt dat misschien geen enorm verschil, maar op de dagen met wisselvallig weer – die de herfst hier vaak kenmerken – is dat een behoorlijk voordeel. Al helemaal fijn als je in een groep fietst, want je achterligger blijft ook een stuk droger.
Draag een bril
Al dan niet een fietsbril dragen is een kwestie van voorkeur, maar in regenachtige omstandigheden kan het extra handig zijn omdat het je ogen beschermt. Opspattend water of druppels regen in je ogen zijn niet alleen irritant, maar als er vuil meekomt, kan dat ook nog eens je zicht beperken. Handig dus om dat te voorkomen door een fietsbril te dragen. Sommige lenzen zijn voorzien van een hydrofobe coating, waardoor het water er makkelijk vanaf loopt en je dus ook in langdurige regen goed zicht houdt.
Fietsverlichting
Ook als het midden op de dag is en het ‘gewoon’ licht is, kan fietsverlichting in een regenbui geen kwaad. Dat is niet alleen omdat harde regen het zicht kan verminderen, maar ook omdat het slechte weer kan afleiden van het verkeer. Met goede fietsverlichting zorg je ervoor dat je beter zichtbaar bent en verklein je dus de kans op een ongeluk. Ook kan je met reflecterende kleding ervoor zorgen dat je extra goed zichtbaar bent.
Banden(spanning)
Nog iets om rekening mee te houden in regenachtige omstandigheden, is een glad wegdek. Niet alleen water maakt het wegdek gladder, ook blaadjes en ander vuil kan ervoor zorgen dat je wat minder grip hebt op de fiets. Door specifieke (winter)banden te gebruiken, die vaak meer grip hebben, kan je ervoor zorgen dat de kans op glijpartijen kleiner wordt. Ook een lagere bandenspanning kan ervoor zorgen dat je meer grip hebt.
Schoonmaken
Misschien is het niet het leukste, maar zeker na fietsen in de regen is het wel belangrijk: het schoonmaken van je fiets. Door al het opspattende water is de kans groot dat er vocht en vuil tussen onderdelen komt te zitten, wat invloed kan hebben op de bewegende delen van je fiets. Door je fiets goed schoon te maken na een rit in natte omstandigheden, zorg je ervoor dat de onderdelen minder slijten en je fiets(onderdelen) langer meegaan.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.