20-jarige Jan Christen rondt solo van 29 kilometer af in Giro dell’Appennino
foto: Cor Vos (archief)
zondag 14 juli 2024 om 16:22

20-jarige Jan Christen rondt solo van 29 kilometer af in Giro dell’Appennino

Jan Christen heeft de Giro dell’Appennino op zijn naam geschreven. De nog maar 20-jarige Jan Christen viel aan op de laatste gecategoriseerde beklimming van de dag en hield stand tot de finish in Genoa. Simone Velasco en Diego Ulissi mochten mee op het podium.

De Italiaanse eendagskoers met heel wat hoogtemeters had ondanks de Tour de France een aantal mooie namen naar Italië gelokt. Op voorhand werd er vooral gekeken naar jongens als Diego Ulissi, Antonio Morgado (UAE Emirates), Simone Velasco en Christian Scaroni (Astana Qazaqstan).

De koers werd gekleurd door een kopgroep van zeven. Zachary Walker, Samuel Jenner (Rime Drali), Gabriele Casalini (MBH Bank Colpack Ballan), Simone Oliver (BridgeLane), Travis Stedman (Corratec-Vini Fantini), Alessandro Motta (Q36.5 Continental) en Simone Lucca (Biesse-Carrera). De zevenkoppige vlucht kreeg een voorsprong van ongeveer drie minuten van het peloton.

Piepjonge Christen valt aan 
Die voorsprong was verre van genoeg om stand te houden. Het was vervolgens uitkijken naar de laatste beklimming van de dag, de Madonna della Guardia (6,9 kilometer à 7,8%). Op die steile klim zagen we al snel een demarrage van Jan Christen en Paul Double. Christen, die nog maar 20 jaar oud is, was wel een pak te sterk voor zijn Britse medevluchter. Double werd namelijk al snel overboord gegooid, Christen reed solo naar de top.

De Zwitser, die eind juni 20 jaar oud is geworden, had bovenop de Madonna della Guardia een voorsprong van een minuut op de achtervolgende groep. In die groep zaten ook nog eens drie ploeggenoten van Christen; Diego Ulissi, Finn Fisher-Black en Filippo Baroncini. Verder zaten ook Louis Barré, Alessandro Verre, Simone Velasco, Jon Agirre, Jonathan Klever Caicedo en de ingelopen Double.

UAE Emirates met twee op het podium 
Na de top van de Madonna della Guardia was het nog een goede 20 kilometer naar de streep in Genoa, maar dat was geen probleem voor Christen. Zijn mooie voorsprong en het afstopwerk van zijn ploeggenoten in de achtervolging was ruim voldoende. Voor Christen is het zijn tweede zege van het seizoen, nadat hij in april zijn eerste profzege pakte in de Giro d’Abruzzo. Velasco en Ulissi werden tweede en derde.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.