87ste Ronde van Zwitserland kent geen genade voor de renners
Wout van Aert op pedalen in de Zwitserse bergen - foto: Cor Vos (archief)
donderdag 18 april 2024 om 13:30

87ste Ronde van Zwitserland kent geen genade voor de renners

De organisatie van de Ronde van Zwitserland heeft het parcours voor de 87ste editie (9-16 juni) uit de doeken gedaan. De renners met een voorliefde voor bergen, kunnen in hun handen wrijven. Met liefst vier bergetappes en een afsluitende klimtijdrit, belooft het een loodzware ronde te worden.

De Ronde van Zwitserland begint dit jaar – net als in 2023 – met een tijdrit. Alleen is de afstand van de tijdrit nu een stuk korter met slechts 4,8 kilometer. Het parcours in Vaduz is biljartvlak en dus op maat van de tijdrit/proloogspecialisten. Daarna volgen twee etappes naar Regensdorf (2.400 hoogtemeters) en Rüschlikon (2.000 hoogtemeters) waarin het maar de vraag is of we aan sprinten zullen toekomen.

Sprinten zullen we zeker niet doen op dag vier, want dan is de streep namelijk getrokken op een bekende klim. De aanloop er naartoe is nog zo goed als vlak, maar het venijn zit hem in de staart, met de klim van de St. Gotthard Pass (2.091 meter) vanuit Andermatt. Het gemiddelde stijgingspercentage is over een afstand van goed dertien kilometer 7%, al begint de weg met nog dertig kilometer te gaan al langzaam te stijgen.

Geen genade
De bergrit naar de St. Gotthard Pass is eigenlijk de eerste in een serie van vijf(!) bergetappes, als we de klimtijdrit op de slotdag meerekenen. In de vijfde etappe wacht een dubbele beklimming naar Cari, eerst vanuit het noorden en vervolgens het zuiden. Na de tweede passage kennen we de ritwinnaar. In rit zes bereiken de renners dan weer het hoogste punt van de ronde, met de Nufenenpass, gevolgd door de slotklim naar Blatten.

De laatste twee etappes spelen zich dan weer af rond winter- en zomerkuuroord Villars-sur-Ollon, een plek die we ook (of vooral) associëren met de Ronde van Romandië. Op zaterdag is een korte en explosieve rit-in-lijn van slechts 118,7 kilometer uitgetekend, met onderweg twee keer de Col de la Croix en de slotklim naar Villars-sur-Ollon (10,7 km aan 7,8%), op een hoogte van ongeveer ruim 1.200 meter boven zeeniveau.

Na de voorlaatste etappe volgt er geen (lange) verplaatsing meer, aangezien de slotrit ook zal eindigen in Villars-sur-Ollon, maar dit keer na een individuele tijdrit van 15,7 kilometer. De start is in Aigle, waar het hoofdkwartier van de internationale wielerbond UCI is gevestigd. Daarna gaat het via vijf vlakkere kilometers vanuit de Rhônevallei – over de hoofdweg vanuit Ollon – naar de voet van de slotklim (10 km aan goed 7%).

Op de top worden de eindtijden met elkaar vergelijken en kennen we de opvolger van Mattias Skjelmose. De Deen van Lidl-Trek won vorig jaar een ronde, die werd overschaduwd door het overlijden van Gino Mäder na een verschrikkelijke valpartij in de afdaling van de Albulapass, in de vijfde rit naar La Punt.

Rittenschema flag-ch Ronde van Zwitserland 2024 (9-16 juni)
09/06 – Etappe 1: Vaduz – Vaduz (4,8 km, ITT)
10/06 – Etappe 2: Vaduz – Regensdorf (177,9 km)
11/06 – Etappe 3: Steinmauer – Rüschlikon (161,9 km)
12/06 – Etappe 4: Rüschlikon – St. Gotthard Pass (170,5 km)
13/06 – Etappe 5: Ambri – Cari (148,8 km)
14/06 – Etappe 6: Locarno – Blatten-Belalp (151,2 km)
15/06 – Etappe 7: Villars-sur-Ollon – Villars-sur-Ollon (118,7 km)
16/07 – Etappe 8: Aigle – Villars-sur-Ollon (15,7 km, ITT)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.