Aangeslagen Primozic zag dodelijke val Drege van dichtbij: “Een valpartij die niemands fout was”
zondag 7 juli 2024 om 09:05

Aangeslagen Primozic zag dodelijke val Drege van dichtbij: “Een valpartij die niemands fout was”

Filippo Ganna kwam zaterdag als eerste over de streep in de Ronde van Oostenrijk, maar achteraf was het een etappe die er niet meer toe deed. De voorlaatste rit werd namelijk overschaduwd door de dood van André Drege. De renner van Coop-Repsol was in een afdaling ten val gekomen en bezweek aan zijn verwondingen. De Sloveen Jaka Primožič zag het van dichtbij gebeuren.

Drege zat in de kopgroep van de dag in de Tour of Austria en kwam met voorsprong over de hoogste klim van de dag, de Hochtor. Hij kwam in de afdaling van de beroemde beklimming van de Großglockner ten val en liep daarbij dodelijke verwondingen op. Medische hulp kon het leven van de 25-jarige Drege niet meer redden.

Jaka Primožič, een 25-jarige Sloveen die uitkomt voor Team Hrinkow Advarics, was getuige van het dramatische voorval. “Als enige getuige kan ik met geen woorden omschrijven hoe aangeslagen ik ben”, laat hij weten op zijn Instagram-pagina. “Dit had nooit mogen gebeuren. Een valpartij die niemands fout was.”

“Ik zou alles geven om iets te kunnen veranderen, zodat het nooit zou gebeurd zijn. Mijn gedachten zijn bij de familie en het team van Drege. Rust in vrede en dat de wielerhemel lief voor je mag zijn. Ik kan niet zeggen dat ik je gekend heb, maar we deelden dezelfde passie. Ik zal verder doen met jou voor altijd in mijn hart”, besluit een aangeslagen Primožič.

Medeleven
In een statement heeft zijn ploeg Coop-Repsol gereageerd op het tragische nieuws: “We zijn kapot van het nieuws over het tragische overlijden van André Drege. Onze gedachten en gebeden zijn bij André’s familie en dierbaren in deze ongelooflijk moeilijke tijd. De familie van André heeft om privacy gevraagd terwijl ze rouwen om het verlies, en we vragen vriendelijk dat hun wensen worden gerespecteerd.”

Op sociale media delen veel profploegen en organisaties hun condoleances en medeleven met de nabestaanden van Drege en met zijn collega’s binnen het team van Coop-Repsol. In de Tour de France is met Uno-X Mobility een Noorse ploeg actief. De renners van dat team werden zaterdag na de Tour-finish door de organisatie direct naar de ploegbus geleid om nieuws over Drege te horen.

Tijdens de voorlaatste rit van de Ronde van Oostenrijk was er nog geen nieuws over de situatie van Drege. Filippo Ganna won uiteindelijk de etappe, voor klassementsleider Diego Ulissi, maar de podiumceremonie werd wel geschrapt. Het is nog niet duidelijk of de slotrit van de Tour of Austria (UCI 2.1) vandaag nog verreden gaat worden na het trieste nieuws over het overlijden van Drege.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.