Aanvallende Kamiel Bonneu houdt stand in koninginnenrit Arctic Race of Norway
Foto: Cor Vos
dinsdag 6 augustus 2024 om 18:11

Aanvallende Kamiel Bonneu houdt stand in koninginnenrit Arctic Race of Norway

Kamiel Bonneu heeft de derde etappe in de Arctic Race of Norway naar zijn hand gezet. Deze rit gold als de koninginnenrit van de Noorse vierdaagse en eindigde na een lastige slotbeklimming. De 25-jarige Belg van Flanders-Baloise moet de leidersplaats wel aan Magnus Cort (Uno-X Mobility) laten.

Op dag drie van de Arctic Race of Norway stond een rit naar Jakobsbakken, een plaatsje op bijna zeshonderd meter hoogte, op het programma. De renners bereikten dit bergdorpje – trouwens populair onder wandelaars en langlaufers – na een klim van 7,1 kilometer aan 6,5%. Een beste beuker.

Ook onderweg viel er iets te rapen, met name voor Jelle Johannink (TDT-Unibet), de eigenaar van de pauwentrui voor de leider in het bergklassement. De Kvikstadheia (2 km aan 7%), Misvaer (2,6 km aan 4,8%) en Ljøsenhammeren (8,6 km aan 3,5%) bevonden zich allemaal in de eerste zeventig kilometer, en dus was het voor de jonge Nederlander zaak om present te tekenen in de vlucht van de dag.

Dat lukte Johannink ook. Niet alleen veroverde hij zijn plekje in de vroege vlucht, ook pakte hij overal de volle buit, waardoor hij de pauwentrui steviger in handen heeft. Medevluchters Gilles De Wilde (Flanders-Baloise), Louis Blouwe (Bingoal WB), Filippo Ridolfo (Novo Nordisk) en het Team Coop-Repsol-duo Anton Stensby-Kalle Kvam drongen dan ook niet echt aan.

Johannink toonde zich in de pauwentrui – foto: Cor Vos

Uno-X Mobility was niet van plan om die leidersgroep een grote vrijgeleide te geven. De Noorse ploeg van leider Alexander Kristoff hield de touwtjes stevig in handen en gaf de zes nooit echt hoop. Niet dat Kristoff zelf kans dacht te maken op de klim, daarvoor is zijn lichaamsbouw niet geschikt. Wel had de ploeg nog Magnus Cort achter de hand. Lotto Dstny bleef heel de rit vlak achter de Denen en Noren plaatsnemen.

En de vluchters? Die vielen uit zichzelf terug. Johannink hield het op 24 kilometer van de streep voor bekeken. Hij had zijn doelen binnen en wilde daarna krachten sparen om zich de volgende dag opnieuw te tonen. De anderen spartelden iets langer tegen, maar bij aanvang van de klim was alles te herdoen. Stensby werd als laatste ingerekend en hij zag meteen daarna Davide Gabburo (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè) de debatten écht openen.

Op 5,5 kilometer viel de Italiaan vanzelf terug en nam Davide De Pretto (Jayco AlUla) over. Kamiel Bonneu (Flanders-Baloise) zag het gevaar en sprong naar de Italiaan toe. Daarachter viel het eten stil, waardoor de twee in geen tijd een mooie voorsprong van twintig seconden bij elkaar konden rijden. Wat dichter naar de top sloegen Israel-Premier Tech en dsm-firmenich PostNL de handen wel even in elkaar, maar pas toen Uno-X Mobility – met een sterke Jonas Abrahamsen – zich kwamen bemoeien, ging het verschil naar beneden.

Anderzijds maakte ook Bonneu indruk. De Belgische klimmer deed sowieso al het meeste kopwerk van de twee, maar vlak voor het ingaan van de slotkilometer ging de 25-jarige Belg solo. De favorieten kwamen nog heel dichtbij, maar Bonneu hield uiteindelijk twee seconden over op Magnus Cort. Nét te weinig om de leiderstrui te pakken, want die gaat met één rit te gaan naar Cort.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.