Aanvalslustige Cepeda is peloton te snel af in derde etappe Tour du Limousin
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 15 augustus 2024 om 18:35

Aanvalslustige Cepeda is peloton te snel af in derde etappe Tour du Limousin

De derde etappe in de Tour du Limousin is gewonnen door Jefferson Alveiro Cepeda van Caja Rural-Seguros RGA. De Ecuadoraan was teamgenoot Orluis Aular en Clément Venturini van Arkea-B&B Hotels te snel af. Fransman Alex Baudin van Decathlon-AG2R La Mondiale behoudt de leiding in het algemeen klassement.

De 189 kilometer lange derde etappe was met vier beklimmingen van tweede categorie en een col van eerste categorie allesbehalve eenvoudig te noemen. Vroeg in de wedstrijd besloot een achttal renners daarom voor de aanval te kiezen. Onder anderen Luca Mozzato van Arkea-B&B Hotels en Kevin Kuhn van Intermarché-Wanty waren van de partij. De Franse ploeg St Michel-Mavic-Auber93 was met twee renners het best vertegenwoordigd.

Martinez opent de finale
Op 54 kilometer van de streep werd de vroege vlucht bijgehaald waarna al snel een aanval van Lenny Martinez volgde. De 21-jarige Fransman van Groupama-FDJ accelereerde en kreeg in de kilometers nadien gezelschap van een drietal renners. Op de zwaarste beklimming van de dag, de Côte de l’Auzelou, werd de groep van Martinez – die nooit veel ruimte van het peloton kreeg – verder uitgebreid. Nicolas Breuillard, Clément Braz Afonso en Cepeda sloten op 32 kilometer van de streep van voren aan.

Op het moment van de samensmelting vooraan ging het te hard voor de Fransman die zelf het bal geopend had. Martinez moest eraf. Voor Cepeda bleek dit een goed moment om aan te vallen. De Ecuadoraan kreeg Braz Afonso, Breuillard en Guerin met zich mee. Het viertal werd op 16 kilometer van de streep bijgehaald door het peloton waar ploegmaten van Baudin en de klassementsleider zelf het nodige kopwerk hadden verricht.

Drie keer is scheepsrecht
Na diverse aanvalspogingen – van onder andere Alexandre Delettre – is het op iets minder dan tien kilometer van de streep Cepeda die voor de derde keer wegspringt uit de eerste groep. Dit keer bleef de aanvaller wel voor, al scheelde het niet veel. De achtervolgende groep moest op de meet vier seconden toegeven. Baudin die in Cepeda een gevaar voor het algemeen klassement zag, heeft in de finale zelf veel kopwerk moeten verrichten. De ritwinnaar schuift op naar een derde plek in het algemeen klassement.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.