Aaron Dockx slaat dubbelslag in lastige bergetappe Italiaanse rittenkoers, Jørgen Nordhagen tweede
foto ter illustratie: Cor Vos
donderdag 5 september 2024 om 19:27

Aaron Dockx slaat dubbelslag in lastige bergetappe Italiaanse rittenkoers, Jørgen Nordhagen tweede

Aaron Dockx heeft de tweede etappe van de Giro della Regione Friuli Venezia Giulia gewonnen. De Belg van de opleidingsploeg van Alpecin-Deceuninck was de sterkste in een stevige bergetappe, die finishte op de top van de klim richting Sauris di Sopra. Zijn winst levert hem ook de leiderstrui op in koers.

Op de tweede dag van de Giro della Regione Friuli Venezia Giulia stond het eerste klimwerk van de Italiaanse 2.2-koers op het programma. Hoewel de eerste helft van de 142 kilometer vanuit Ampezzo weinig hoogtemeters kende, maakte de tweede helft dat ruimschoots goed. De Sella Valcada (4,8km à 7%), de Passo del Pura (11km à 7,9%) en de klim richting Sauris di Sopra (6,3km à 6,3%) vormden donderdag het strijdtoneel.

Vroeg in de rit wisten acht man zich los te maken van het peloton in de hoop met een ruime voorsprong aan het klimwerk te beginnen. Mirko Bozzola (Q36.5), Félix Stehli (Vorarlberg), Filippo Agostinacchio, Federico Ceolin (Italië), Simone Griggion (Trevigiani-Energiapura Marchiol), Pietro Mattio (DT Visma | Lease a Bike), Alessandro Borgo (CTF Victorious) en Kristians Belohvošciks (UC Monaco) kozen de aanval. De groep pakten zo’n vier minuten op het peloton.

Na zo’n tachtig kilometer koers wisten vijf man zich los te maken van hun metgezellen, terwijl het peloton langzaamaan dichterbij kwam. Eenmaal in de finale was hun voorsprong geen lang leven meer beschoren. De favorieten in het peloton voerden het tempo op en zo kregen we een strijd tussen de klassementsmannnen.

Op de slotklim wisten drie man zich te onderscheiden van de rest. Aaron Dockx (DT Alpecin-Deceuninck), Jørgen Nordhagen (DT Visma | Lease a Bike) en Giulio Pellizzari (VG Group-Bardiani CSF-Faizanè) maakten zich los van de rest. Nordhagen gooide zijn medevluchters overboord en leek lange tijd op weg te zijn naar de zege, maar in de laatste kilometers kwamen Pellizzari en Dockx toch weer aansluiten. Vervolgens gingen ze sprinten voor de zege. Daar was het Dockx die zijn concurrenten wist te kloppen. Zo pakte de jonge Belg niet alleen de ritwinst, maar ook de leiderstrui.

+ 34:58

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.