Ackermann sprint overtuigend naar zege in Dauphiné, Impey nieuwe leider
foto: Sirotti
dinsdag 5 juni 2018 om 16:23

Ackermann sprint overtuigend naar zege in Dauphiné, Impey nieuwe leider

De tweede etappe in het Critérium du Dauphiné is overtuigend gewonnen door Pascal Ackermann. De 24-jarige Duitser van BORA-hansgrohe toonde zich veruit de snelste in de eindsprint. In een nerveuze finale kwam leider Michał Kwiatkowski hard ten val, maar de schade bij de Pool lijkt mee te vallen. Hij verliest wel de leiderstrui aan Daryl Impey, die door zijn derde plaats vier bonificatieseconden wist te grijpen.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Het peloton verliet om 12:00 startplaats Montbrison, om koers te zetten richting finishstad Belleville. De route was allerminst vlak; het zwaartepunt van de 180,5 kilometer lange rit lag – met vijf beklimmingen – duidelijk in het tweede gedeelte. De top van de laatste klim – de Col du Fût d’Avenas – lag op dertig kilometer van de aankomst, waarna een razendsnelle finale moest beslissen over dagwinst.

Vier vluchters kleuren eerste wedstrijduren
Net als gisteren viel de wedstrijd al snel in een plooi. Vier renners zochten het avontuur op: Antoine Duchesne (Groupama-FDJ), Pierre-Luc Périchon (Fortuneo-Samsic), Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) en Nikita Stalnov (Astana) fietsten een maximale voorsprong bijeen van ruim zes minuten. Het peloton – onder aanvoering van Sky – deed het rustig aan, maar hield de kopgroep wel binnenschot.

Het was Périchon die op de Col de Cambuse, Col de la Croix de Marchanpt en de Côte de Régnié-Durette de nodige bergpunten wist te sprokkelen. Waar de Fransman zijn ambitie voor de bergtrui verraadde, kampte Backaert met zijn eigen besognes. De Belg kon het tempo vooraan niet meer volgen, waardoor hij met nog veertig kilometer te gaan werd opgeslokt door het peloton.

Peloton dunt uit op Col du Fût d’Avenas, Tolhoek in de aanval
Overigens was Backaert niet de enige die met last zat. In het peloton bleek het tempo van Sky te machtig voor flink wat renners, die op de Col du Fût d’Avenas bij bosjes moesten lossen. De stroken van deze slotbeklimming bleken ideaal terrein voor Antwan Tolhoek om een aanval te plaatsen. De Zeeuw van LottoNL-Jumbo – die gisteren tijd verloor door een valpartij – kreeg Spaans kampioen Jésus Herrada met zich mee.

Op de top kwam Périchon als eerste boven, gevolgd door een flink uitgedund peloton. In de achtergrond probeerde een geloste Bryan Coquard weer terug te keren, zij het zonder succes. Tolhoek en Herrada wilden de sprong naar voren maken, maar het peloton liet ze niet begaan. Dit was het sein voor Guillaume Martin om er vanonder te muizen, maar de aanval van de Fransman werd onschadelijk gemaakt door een afstoppende Gianni Moscon.

Stalnov dicht bij verrassing, Ackermann sprint naar winst
Met nog vijftien kilometer te gaan nam Mitchelton-Scott het commando over, in dienst van man in vorm Daryl Impey. Hierdoor smolt de voorsprong van de drie koplopers als sneeuw voor de zon, wat voor Stalnov het sein was om solo te gaan. De dappere Kazach wist zijn voorsprong met nog vijf kilometer te gaan zelfs uit te bouwen naar twintig seconden.

Even leek een verrassing in de maak, maar de Astana-coureur werd onder de rode vod ingerekend. Vlak daarvoor was er opschudding; het was namelijk Kwiatkowski die zwaar ten val kwam. Zonder de Pool werd er vervolgens gesprint om de dagzege. Het was uiteindelijk Pascal Ackermann die overtuigend naar de zege wist te spurten.

RIDE Magazine
19 Reacties
05-06-2018 16:26
Volgens mij geen 3km regel in deze etappe... dat is balen voor Kwiatkowski
05-06-2018 16:30
Heel erg balen dat Kwiat hier valt zeg..... En ook nog eens geen 3 km regel??
05-06-2018 16:30
Zou Ackermann graag in de Vuelta aan het werk zien, gezien het parcours doorgaans ook een ideale ronde voor hem lijkt me
05-06-2018 16:32
Belgische commentaar was redelijk stellig over het wel geldig zijn van de 3km regel.
05-06-2018 16:34
Als hij zelf valt geldt die regel sowieso toch niet?
05-06-2018 16:34
Ackermann heeft aardig wat progressie geboekt dit seizoen. Korte resultaten in Handzame, Scheldeprijs, De Panne, etappe in Romandie en vandaag da's netjes. Ik sluit me aan bij ONCE, een plekje in de Vueltaselectie zou verdiend zijn.
05-06-2018 16:34
De 3 km-regel is wel van toepassing. Impey neemt de leiding over door de bonificatieseconden.
05-06-2018 16:36
Jammer dat het vanvoor compleet stilviel op 500m van de streep, waardoor Ackermann van een volstrekt kansloze positie toch nog kon terugkeren. Maar goed, was wel de snelste. EBH heeft alleszins nog wat werk met het oog op de Tour, maar gelukkig ook nog tijd ..
05-06-2018 16:42
Ik snap niet zo goed wat mensen toch zo geweldig vinden aan de sporza commentatoren
Ik zie het verschil niet echt

Bij sporza hebben ze het toch alleen maar over de Belgische renners/ploegen dus wat is daar nou zo leuk aan
05-06-2018 16:45
Ter verduidelijking
Ik vind die van sporza leuk maar van Eurosport ook dus ik snap niet echt wat mensen toch zo slecht vinden aan Eurosport maar sporza geweldig vinden
05-06-2018 16:47
Sporza heeft geen reclame.
05-06-2018 16:47
Het Belgische taaltje is fantastisch en ze weten enorm veel bij Sporza: het klinkt veel enthousiaster dan bij Eurosport
05-06-2018 17:03
Wat een vreselijk saaie rit, wel 20 km heerlijk geslapen.
05-06-2018 17:12
@Jessevd heb je Jeroen van Belleghem wel eens gehoord? Veel nationalistischer ga je ze niet krijgen hoor.

Dat een Belgische zender op de Belgen focust is logisch, maar zeker Renaat Schottr besefte zich eerder terdege dat er ook Nederlanders naar de Giro kijken op Sporza.

Eurosport noemt zich home of cycling maar plant rustig meerdere reclameblokken tijdens dd Finestere terwijl de Giro ontploft.
05-06-2018 17:24
Op Sporza werd gesteld dat Koen Bouwman ver was terug gezakt na de Dauphine van verkeden jaar. Maar ja ze hebben de Giro niet uitgezonden. Dus zo geweldig zijn ze dan toch ook niet.
05-06-2018 17:51
@havana Hahaha dat heb ik ook vaak bij zulke ritten. Val ik lekker in slaap met dat heerlijke Belgische commentaar. Doe ik mijn ogen open, hé we zijn 20 km verder en er is een minuut af vd voorsprong.
05-06-2018 17:54
Op Eurosport hebben ze ook commentaar in het Engels. Bevalt mij ook goed
05-06-2018 18:09
Sporza is altijd nog vele malen beter dan de NOS. Ten eerste zenden ze heel veel wielrennen uit en ten tweede zijn ze vele vele malen deskundiger dan die NOS verslaggevers.
05-06-2018 18:35
Tjah los van het commentaar gezever pakt Ackermann toch een knappe overwinning ook al is het niet tegen echte sprintkanonnen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.