Adrie van der Poel: “Misschien moet Mathieu ook maar voor de weg kiezen”
foto: Marcel Koch
maandag 1 februari 2016 om 09:57

Adrie van der Poel: “Misschien moet Mathieu ook maar voor de weg kiezen”

Het wangedrag van sommige Belgische fans tijdens de hoofdact van het WK Veldrijden was een doorn in het oog van Adrie van der Poel. De vader van Mathieu ergerde zich groen en geel aan de respectloze zuiderburen. “Bier gooien en spugen. Zoiets kan echt maar in één land. Dan heb je toch geen respect voor topsporters?”, zei hij na afloop tegen Het Nieuwsblad.

“Ze doen er ook Van Aert mee te kort door zoiets te doen. En vertel mij niet dat het om individuen gaat. Er waren veel mensen die gooiden en spuugden”, aldus vader Van der Poel. “Misschien moet hij maar doen zoals Lars Boom en Zdenek Stybar en voor de weg kiezen. Mij zit het in ieder geval zo hoog. Mathieu was vandaag niet goed genoeg. Maar de media hebben de voorbije weken ook hun rol gespeeld natuurlijk. Het voorval met Wout was bepalend. Hij maakte een foutje, met de reactie van het publiek erbij. Dat was én én én. Daar heeft hij mentaal een tik gekregen.”

Mathieu, die uiteindelijk als vijfde eindigde, zei nooit het gevoel te hebben gehad te koersen voor winst. “In de eerste ronde voelde ik meteen dat ik op mijn limiet zat. Ik wilde vooraan blijven, vooral om Lars te helpen. En omdat ik van mezelf weet dat ik erdoor kan komen in een koers.”

RIDE Magazine
72 Reacties
Sorteer op:
1 februari 2016 11:29
Ik denk dat het een emotiole reactie is van een zeer betrokken vader, opzich begrijpelijk. Ik zou echter niet een aantal idioten die de rest van het seizoen wegblijven, je toekomst laten bepalen. Zoals iedereen weet is hij best populair in belgie en heeft hij veel belgische fans..
1 februari 2016 11:35
1. Mathieu kost veel te veel voor Lotto Jumbo dus dat zit er niet in. Het veldrijden is mss een kleine sport maar je verdient heel goed je boterham als topper.
2. Aan alle hopers, mathieu heeft na de wedstrijd bij sporza gezegd dat hij houdt van het veld en dat hij nog jaren met Van Aert wil strijden. Dus die overstap zit er niet meteen in.
3. Het was België - Nederland in België, als dit in Nederland was zou Van Aert ervan langs hebben gehad. Dat zijn die rotte appels die daarvoor naar de cross komen daar kun je niks aan doen.
1 februari 2016 11:39
@thorsen, super en zo hoort het ook gewoon. Het veschil is wel dat in veldrijden elke paljas met slechte bedoelingen er kan gaan tussen staan. Schaatsen is met beperkte plaatsen en indoor dus die idioten gaan minder op in de massa en kunnen sneller aangpakt worden.
1 februari 2016 11:41
In het schaatsen worden buitenlanders minstens zo hard toegejuicht als de Nederlanders (soms zelfs harder): men beseft dat men sporters nodig heeft om van de sport te kunnen genieten. Blijkbaar interesseert het het publiek bij het veldrijden niet of de sport aantrekkingskracht heeft op sporters. Dan verdien je het eigenlijk gewoon dat alle goede sporters een andere sport opzoeken.

En kom niet aan dat het er maar 'enkele tientallen' waren, het was op hele stroken dat iedereen het deed. Minstens een derde van het publiek was zo.
1 februari 2016 11:46
@hakkie2

Misschien kijk je maar naar 1 cross op het jaar, maar ga eens naar een echte cross. Daar waar mensen voor de cross gaan en niet voor het bierfestijn WK. Vdpoel en vdhaar worden daar toegejuicht. Is gewoon altijd tijdens WK, jammer genoeg. Wel weer zeer ongenuanceerd.

1/3de van het publiek, weet je wel waarover je spreekt? Meer dan 20000 man die bier aant gooien waren?? Manman...
1 februari 2016 11:47
brecht_vdk > Ik denk dat je de populariteit van het veldrijden in Nederland een beetje overschat. Als er een WK in Nederland is en er komen geen Belgische supporters dan blijft er niet heel veel over.
1 februari 2016 11:48
@escapados

Publieke belangstelling tijdens NK vergeten?
1 februari 2016 11:58
@SolerEritrean

Nee zeker niet, maar zo'n circus als in Belgie is het niet.
1 februari 2016 12:07
ik spuug op spugers......stelletje lomperikken..
1 februari 2016 12:15
@bollen >

Dat doet me denken aan Theo Maassen die ooit iets zei van 'Ik ben een pacifist en een vrij fanatieke ook nog, ik vind dat ze iedereen die dat níet is kapót moeten maken !'
1 februari 2016 12:26
Volgens mij is dit toch echt de eerste keer dat Mathieu zo iets overkomt, en eigenlijk overkwam het toch vooral Lars... Niet zo snel wenen Adrie.
1 februari 2016 12:27
@ Escepados : natuurlijk kennen de meeste Nederlanders Tom Boonen, geweldige renner, sprinter en dat geintje met de coke natuurlijk, dat maakt hem geloofwaardig als liefhebber, en mens.
Misschien moet Adrie een paar dagen wachten met suggereren.
Wout kwam na het akkefietje wel weer vooraan, menthal coaching heeft Wout waarschijnlijk een beetje geholpen, maar zelf de focus blijven houden deed Wout zelf, het crossen ook.
1 februari 2016 13:04
Ach, de reactie van een ontgoocheld vader, begrijpelijk. Dat papy hem onlangs de evenknie van Merckx noemde, doet er ook geen goed aan. Mentaal was ie gisteren niet fit, was al te zien in de eerste ronde.
1 februari 2016 13:47
Wat een commotie om iets wat helemaal niet zoveel aandacht hoort te verdienen. Gebeurt op Veel plekken, keurt het gedrag van deze halve garen niet goed. Bier verkopen i n een afgesloten gedeelte. Niet aan het parkoers zelf. Dat spugen kun je niet tegen houden. Dat is gewoon laag en diep en diep triest. Drank is toch ook niet nodig op een sport evenement? Dikke bierbuiken en speknekken. No thanks.
1 februari 2016 14:08
Die vergelijking met schaatsen ook steeds... Misschien dat je ook even rekenschap moet nemen van het feit dat daar hooguit 5000 oerdegelijke Fryske 55+ers staan, in hun dure Mart Smeets trui, slurpend van kop heisse choco mit Sahne, boerend van de snert, de ideale schoonzoon Sven Kramer toejuichend, jolig meedeinend op de medleys van kleintje pils, die alleen maar de nostalgische winterse sfeer willen proeven.

Daarentegen moet wat mij betreft MvdP idd lekker op de weg gaan rijden! Veel meer eer te behalen. Hij geeft alleen zelf altijd aan, dat hij veldrijden het mooiste vindt om te doen.
1 februari 2016 14:09
Zou een prettige bijwerking van dit WK zijn als MvdP zich op een serieuze sport gaat richten!
1 februari 2016 14:15
Mathieu zo snel mogelijk de weg op. Veldrijden is immers korfbal op de fiets.
1 februari 2016 14:16
@SE: ik kijk inderdaad verder nooit veldrijden (en zal dat na gister ook niet snel weer doen), maar zeker een derde van de supporters was boe aan het roepen. En dat snap ik al niet. Dat van die groep idioten er nog een deel nog idioter was door bier te gooien en daarna nog een deel nog idioter door te gaan spugen, doet er niets aan af dat boe roepen richting sporters ook al idioot is. Boe roepende 'supporters' verdienen het dat de sporters hen de rug toe keren en een andere sport zoeken.
1 februari 2016 15:05
Ik weet wie Boonen is dat is een renner die over twee jaar vertelt hoe vaak hij de ronde van vlaanderen gewonnen heeft met middelen die overal verboden zijn , gelijk zoals Museeuw
1 februari 2016 15:29
John loop niet zo te zuigen man...
1 februari 2016 15:30
@Hakkie2
Overdrijven is ook een kunst. Zoals eerder al aangehaald: 1/3 deel van 60.000 is 20.000 man. Dat klinkt echt wel harder dan het boe-geroep wat je gisteren op tv hoorde. Het wordt nu allemaal wel erg opgeblazen.
En de mensen die hier alleen maar komen om het veldrijden (en/of de supporters in het algemeen) af te zeiken (LyndaLid meestal voorop) mogen ook wegblijven uit dit soort topics.
1 februari 2016 15:31
Adrie zegt dus echt dat "de media" en "het publiek" bepalende factoren geweest zijn voor het falen van zijn zoon. Hoe lang ik er ook over nadenk, ik kan enkel maar concluderen dat dit een dwaze reactie is van een ontgoochelde vader. Het zegt toch genoeg dat VDH en VDP er zelf helemaal geen rel van maken. Het is overigens ook nog eens oerdom om dit in de grootste sportkrant van Vlaanderen te gaan verkondigen, veel goodwill zal hij er niet door kweken.
1 februari 2016 15:42
@rrobson
Je denkt toch niet dat Van der Haar er echt zo lichtjes over denkt dat hij bespuugd wordt en bier over zich heen krijgt. Maar hij weet dat hij vrijwel elke week tussen die malloten door moet rijden, dus hij houdt ze liever maar een beetje te vriend (voor zover dat mogelijk is).

Om een probleem op te lossen moet je het eerst erkennen. Dat is in Vlaanderen al moeilijk genoeg, dat weet ik. Zo hebben wij in Nederland een probleem met die hossende idioten op de Alpe d'Huez. Maar die gooien het bier tenminste over de ploegwagens ipv over de renners :)
1 februari 2016 15:44
(Aard)appels met peren vergelijken hier:
Froome werd voor rotte vis uitgemaakt, en besproeid met troep, omdat men hem verdacht van doping.
VdH en VdP wereen besprenkeld omdat ze geen Belg zijn.
Doping = slecht, Niet-Belg = ...

Overigens, pis of bier gooien keur ik in beide gevallen af, al vind ik dat dopinggebruikers wel straf verdienen, niet-Belgen niet.
1 februari 2016 15:47
RRobson, ook op de day-after is het voor jou op de eerste plaats nog vooral wat anderen hebben gedaan he? En kennelijk is de noodzaak voor jou om daar wat van te vinden sterker dan kritiek op al het schaamteloze gedrag van gisteren. Opvallend vind ik dat.

Gelukkig overheerst het gevoel van schaamte en verontschuldiging bij de meeste van je landgenoten vandaag, dat is bemoedigend. En ook wel zo fatsoenlijk.

Dan wordt van Aert op een mooie manier wereldkampioen en niemand heeft het er vandaag over. Fijne 'supporters' heb je dan.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.