Adrie van der Poel: “De gevaarlijkste is heel de Belgische ploeg”
zaterdag 28 september 2019 om 18:00

Adrie van der Poel: “De gevaarlijkste is heel de Belgische ploeg”

Interview De spanning begint steeds verder toe te nemen. Zondag volgt de apotheose van het WK in Yorkshire met de wegwedstrijd voor de mannen. Namens Nederland start Mathieu van der Poel als een van de topfavorieten. Maar van zenuwen of spanning in het ouderlijk huis is geen sprake. “Voor dit WK toch niet. Voor het veldrijden wel. Daar moet alles vanaf minuut één tot minuut zestig goed zitten. Maar hier heb je zeven uur de tijd”, vertelt de immer nuchtere Adrie van der Poel in gesprek met WielerFlits. 

Een must have voor alle wielerfans! Met de Black Friday deal van RIDE Magazine haal je het ideale cadeautje voor de feestdagen in huis. Voor slechts € 13,95 ontvang je de najaars- en de winter-editie in jouw brievenbus. Dat betekent meer dan 300 pagina’s aan schitterende wielerverhalen. Wacht niet te lang, want OP=OP. Bestel nu jouw magazines en verzeker je van uren leesplezier.

Druk op de schouders

De laatste paar weken had Van der Poel senior niet heel veel contact met zijn zoon, maar hij stelt wel vast dat het goed met hem gaat. “Ik denk dat hij redelijk ontspannen is. Ik heb hem eigenlijk heel weinig gezien de laatste tijd. De laatste twee, drie weken zat ik vrijwel uitsluitend in het buitenland. We hebben ook niet echt gebeld, enkel wat conversaties via de SMS of WhatsApp. Hij zei dat het elke dag beter werd en ik denk ook dat hij dat in de Tour of Britain heeft aangetoond. We zijn nu alleen twee weken verder, op een ander parcours. Andere belangen ook. Je moet dus gewoon starten en hopen dat alles goed gaat.”

Dat Mathieu tot topfavoriet is gebombardeerd, doet Adrie niet zo veel. “Dat bedoel ik niet verkeerd: het is al een kleine tien jaar zo, dat er bij hem altijd druk is. Maar ik denk dat hij nu toch wel heel langzaam in de gaten heeft, dat het een mentale kwestie is. Peter Sagan is net zo veel favoriet als Mathieu is. Er zijn er nog een paar die super zijn, maar die zich misschien weggestoken hebben. De Belgen zijn er met een heel sterke ploeg. Ik denk wel dat Mathieu nuchter genoeg is om te beseffen: ‘Hé kijk, luister. Schrijf de krant maar lekker vol. Ik ga toch mijn ding doen’. En wat dat gaat zijn, dat weet je bij hem nooit.”

De laatste weken stak de ex-Nederlands kampioen zijn goede vorm niet onder stoelen of banken. Afgelopen weekend testte hij nog eens de benen tijdens de Primus Classic, waar Greg Van Avermaet en Peter Sagan moeite hadden om te volgen. Adrie kon de koers niet bekijken, maar zag de passage later terug via een filmpje. “Het enige wat je daarover kunt zeggen is dat bij alle drie de conditie tot 200 kilometer goed is. Voor de rest ben je afhankelijk van wat er zondag gaat gebeuren. Er zijn zoveel factoren waar je geen invloed op hebt. Je moet je daar ook niet druk om maken. Dat is alleen maar verloren energie.”

Maar is het wel zo slim van MvdP om zo met zijn krachten te smijten en te laten blijken hoe goed hij is? De concurrentie kijkt toch mee, zou je zeggen. “Die mannen hebben geen geheimen voor elkaar. Dat zie je in de koers. Het gemak waarmee een coureur een heuveltje oprijdt of hoe diegene een keer een gaatje dichtrijdt. Een overwinning – of juist niet – vertelt nooit het hele verhaal. Aan het gedrag van een renner zie je of-ie goed is of niet. Met een heel goed alternatief, kan ik me erin vinden om je weg te stoppen. Maar dan ga je geen etappes winnen en het klassement meepakken in de Tour of Britain. Dat is de keerzijde.”

Van der Poel valt aan in Groot-Brittannië – foto: Cor Vos

Weersomstandigheden en koersverloop

Volgens de voormalig winnaar van de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik, de Amstel Gold Race en de Clásica San Sebastián, kunnen renners zichzelf zondag wel verstoppen. “De wedstrijd gaat bepalend zijn op twee fronten: de sterkte van een aantal landen in de breedte en de landen die met één uitgesproken kopman het kampioenschap betwisten. En daarnaast heb je natuurlijk ook nog de belangen die achter de schermen spelen. Renners rijden nu dan wel voor hun land, maar de rest van het jaar koersen ze misschien wel voor dezelfde ploeg. Dat maakt het WK zo’n supermoeilijke wedstrijd.”

Van der Poel senior verwacht bovendien dat het slecht voorspelde weer van invloed gaat zijn. “Wat heel lang is, is de aanloop naar het plaatselijke rondje. Ik denk daarom dat je heel alert moet zijn, zonder een trap te veel te geven in het begin. Je moet constant van voren koersen. Als het echt zo hard gaat waaien zoals ze voorspellen, dan krijg je natuurlijk een heel nerveuze koers. Dan acht ik de kans ook kleiner dat de exotische landen er heel de dag voor rijden, waardoor je dus geen gecontroleerde koers krijgt. Maar dat is giswerk. Mathieu moet tijdens de koers vooral kalm blijven, maar dat weet-ie wel”, adviseert Adrie zijn zoon.

“Ik denk dat hij weet wie de écht grote concurrenten gaan zijn” denkt de nummer twee van het WK 1983. “Maar ook zijn compagnons. Er zijn altijd renners die er belang bij hebben om als tweede of derde te eindigen. Of hij er vroeg aan moet beginnen? Ik denk dat hij moet koersen zoals hij dat altijd doet. Naar mijn bescheiden mening is Mathieu een slimme renner. Hij demarreert nooit zonder reden. Er zit altijd een idee achter, of het nu lukt of niet. Hij denkt daar wel over na. Het enige kleine puntje wat hem tegen zit: misschien heeft hij niet de hardheid van de oudere renners of de coureurs die uit de Tour de France komen.”

Het instinct waarmee het 24-jarige toptalent rondrijdt, is zijn grote wapen. “Je weet nooit wanneer je te vroeg of te laat gaat. Of op het juiste moment”, vindt zijn vader. “In de Amstel Gold Race gaat hij eigenlijk te vroeg. Maar hij wint wel. Soms moet je ook een beetje geluk hebben. Neem nu bijvoorbeeld Jakub Fuglsang. Dat is nu typisch zo’n renner waarmee Mathieu een pact kan sluiten. Want dat is iemand die met hem doorrijdt. Het kan alleen zó veel kanten opgaan. We gaan waarschijnlijk duizend situaties zitten bespreken en dan draait het uit op scenario 1001. Daardoor is het volgens mij wel meer open dan andere jaren.”

De Nederlandse selectie – foto: Cor Vos

Concurrentie is niet op een hand te tellen

Dat het toptalent van Corendon-Circus door velen is gebombardeerd tot topfavoriet, is logisch. “Dat komt een beetje doordat de buitenwacht hem in die positie drukt, na hetgeen hij dit voorjaar gedaan heeft”, denkt zijn vader. “Maar ik vind dat geen graadmeter. Het zegt niets. Wat hij in de Tour of Britain heeft laten zien, dat was wel goed. Maar wat Greg Van Avermaet in de GP Montréal laat zien, is goed. Wat Remco Evenepoel na de Tour de France heeft laten zien, is ook goed. Wat Alexey Lutsenko heeft laten zien, is goed. Ik denk dat Peter Sagan zich op zijn eigen manier heeft voorbereid. En zo zijn er nog een aantal natuurlijk.”

“Zet daar ook Julian Alaphillipe bij”, gaat hij verder. “Als je puur op uitslagen van de laatste weken kijkt, zou hij net onder mannen als Van Avermaet en zo staan. Hij heeft ook te kennen gegeven dat hij dit WK helemaal anders voorbereid heeft dan vorig jaar, toen hij op het einde toch iets tekortkwam. Mijns inziens heeft Alaphillipe sinds de Tour ook heel weinig wedstrijden gereden, dus ik denk dat hij veel trainingsarbeid gedaan heeft en dat hij veel gerust heeft. Mijn verwachting is dan ook dat we een super Alaphillipe gaan zien.”

Van der Poel senior sluit alvast niets uit. “Niemand praat over Geraint Thomas, bijvoorbeeld. Ik noem maar eens iemand. En ik ga ervanuit dat de Britse ploeg in eigen land ook heel erg goed gaat zijn. Dat zijn van die dingen die zo maar ineens, onverwacht naar voren kunnen komen. Fuglsang noemde ik net al. En dan vergeet ik nog Matteo Trentin en Alejandro Valverde. Michael Matthews? Het zijn er inderdaad echt veel. Als je tegen mij zegt: ‘Mathieu is een van de favorieten’, dan ga ik akkoord. Ik denk zelf dat er geen topfavoriet is. Al de namen die ik net noemde, daarvan denk ik dat ze bijna allemaal hetzelfde niveau hebben.”

Als we vragen naar één renner die Mathieu niet uit het oog mag verliezen, is Adrie duidelijk. “De gevaarlijkste is heel de Belgische ploeg. Dat is de enige ploeg die in álle omstandigheden een winnende positie kan creëren. Het zijn stuk voor stuk goede renners. Allemaal coureurs die van heel ver kunnen gaan, die mee kunnen gaan in een ontsnapping en die niet kapotgaan. Mochten ze iets recht moeten zetten, dan hebben ze altijd Tim Declercq nog. In de breedte, steekt België er met kop en schouders bovenuit. Als ploeg. Individueel kunnen hun renners die sterkte kwijtspelen, met een Gilbert, met een Van Avermaet, met een Oliver Naesen en met een Evenepoel. En wie gaat ze dan terughalen?”

Dat antwoord lijkt simpel: de troepen van bondscoach Koos Moerenhout. “Nederland moet zich niet focussen op één land of één renner”, pareert Adrie. “Je moet je eigen ding blijven doen. Als je je koers op anderen afstemt, dan ga je dingen niet meer doen waar je normaal goed in bent. Mathieu moet doen wat hij altijd doet: koersen met zijn hart. Hij moet maken dat hij van voren rijdt en uit de valpartijen blijft. En hopelijk blijven alle andere favorieten en renners ook gevrijwaard van pech. Dan krijg je een mooi, eerlijk en open kampioenschap. Wie er dan wint? Dan houd ik het op Gilbert. En dat is puur en louter, omdat ik denk dat de Belgen met een aantal mannen in de finale gaan zijn. Dat overtal kunnen ze uitspelen. En als het uitdraait op een man-tegen-man-gevecht, dan gok ik op Mathieu.”

Van der Poel is er klaar voor – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.