Afgestapte Marcel Sieberg zag nog nooit zoveel sprinters de Tour verlaten
foto: Sirotti
vrijdag 20 juli 2018 om 10:56

Afgestapte Marcel Sieberg zag nog nooit zoveel sprinters de Tour verlaten

Net als voor zijn kopman André Greipel viel voor Marcel Sieberg gisteren het doek in de Touretappe naar Alpe d’Huez. De Duitser van Lotto Soudal zette op Twitter vraagtekens bij de zwaarte van de Tour en de tijdslimiet.

“Voor alles is een eerste keer: in de bezemwagen zitten, uitvallen in de Tour zonder dat ik ziek of geblesseerd ben. Zoveel sprinters de Tour zien verlaten in nog geen twee etappes”, schrijft Sieberg, die zich afvraagt of de bergetappes niet te zwaar waren en of de tijdslimiet niet eens tegen het licht moet worden gehouden.

“Is het juist dat het gevecht voor het klassement of de ritzege net zo uitputtend is als proberen binnen de tijd te finishen? Ik kwam naar de Tour om het beste te geven tot aan Parijs. De vorm was goed, maar als ik op eigen kracht de finish niet kan bereiken dan is de koers voorbij voor mij. Zo simpel is het”, aldus de Duitser.

Te scherp
Ook ploegleider Frans Maassen van LottoNL-Jumbo was niet blij met de tijdslimiet in de Tour de France. Hij zag gisteren Dylan Groenewegen de strijd staken. “Die tijdslimiet is veel te scherp. Het is toch belachelijk dat drie heel goede sprinters eruit zijn?”, zei hij voor de camera van WielerFlits.

RIDE Magazine
34 Reacties
20-07-2018 11:03
Welgeteld 5 man buiten tijd in die twee dagen. Tijdslimiet handhaven aub. Deel van de koers.
20-07-2018 11:04
Deze tour lijkt me ook echt niet zwaarder dan afgelopen giro waarin geen bijltjesdag was. Weet iemand of de tijdslimieten in de tour scherper staan?
20-07-2018 11:05
5 die gefinisht zijn zijn buiten het tijdlimiet, ja. Vele anderen (zoals Groenewegen als je naar Maassen luistert) hebben al opgegeven omdat ze het limiet toch niet gingen halen.
20-07-2018 11:06
@ah-ja

Plus Groenewegen, Greipel, Sieberg, Zabel, Gaviria... Die stapten af, omdat ze de tijdslimiet nooit meer zouden halen.
20-07-2018 11:12
Renners worden steeds beter in hun eigen sterkte. Sprinters sprinten tegenwoordig harder dan pakweg 20 jaar geleden. Klimmers klimmen harder dan pakweg 20 jaar geleden. Zelfs als je de doping buiten beschouwing laat.

Dat betekend alleen nog niet dat een sprinter ook beter is gaan klimmen, iets wat wel nodig is om de tijdslimiet te halen. Het ietwat oprekken zou niet meer dan normaal zijn mijn inziens. Het doel van een tijdslimiet is dat niet (rijke) amateurs zomaar meedoen met een wielerkoers. Dat pakweg Oleg Tinkov een ploeg koopt, mits hij zelf mag deelnemen aan de Tour.
20-07-2018 11:15
Als de beste renners ook nog eens op raketbrandstof rijden worden de verschillen 2x zo groot en krijg je dit...
20-07-2018 11:18
@Secondant +1
Het hedendaagse wielrennen is veel specialistischer vergeleken met vroeger. Sprinters zijn zich nog meer puur en alleen op het sprinten gaan richten, wat vanzelfsprekend ook ten koste gaat van hun klimmersbenen.

En het doel van de tijdlimiet is inderdaad om er voor te zorgen dat renners niet als een stel toeristen gaan rijden op sommige dagen en 2 uur na de winnaar binnenkomen zonder energie te verspillen. Alleen daar is in dit geval met de sprinters totaal geen sprake van, die gaan gewoon voluit in de bergen. Wat bij betreft is die tijdslimiet zijn doel dus ook flink voorbij geschoten.
20-07-2018 11:22
De drager van de groene trui, winnaar van twee sprints, komt ruim binnen tijd thuis. Misschien hebben die andere sprinters niet niet goed voorbereid op een meerdaagse koers door een afwisselend landschap?

Overigens: Raas en Karstens organiseerden vroeger gewoon een hele grote bus, te groot om naar huis te sturen bij tijdsoverschrijding.
20-07-2018 11:35
Ten eerste, 1 afwijkende gebeurtenis (paar sprinters eruit) maakt niet dat iets altijd zo gaat zijn. En al helemaal niet dat op basis van deze ene gebeurtenis even de wielersport op de schop moet. Dat gezegd hebbende;
Men maakt met z'n allen een keuze voor hyperspecialisatie. En als dit betekend dat het over vijf of tien jaar onmogelijk is voor een topsprinter om de allround wedstrijd, de tour uit te rijden, dan is dat zo. Het is of het een of het ander.
Twintig jaar geleden waren er ook nog klimmertjes van 45 kilo die er iedere vlakke etappe met ietsje wind uitgewapperd werden. Dat type renner is ook vrij effectief de das omgedaan.
Misschien heeft het type dikke-benen-sprinter ook geen toekomst in de tour. Dan zullen de topsprinters van de toekomst er maar anders uit moeten gaan zien. Een fossiel ziet zijn eigen uitsterven nou eenmaal niet altijd aankomen.
20-07-2018 11:36
@Maenhout
Inderdaad, laten we elke sprinter vergelijken aan Sagan... Dat is natuurlijk zeer logisch...
20-07-2018 11:38
Maehout, ja Sagan.. die 90% Van de enigzins vlakke etappes (zonder crash voor de finish) verliest van deze sprinters.sagan die een mega talent en alles kunnen is, geen een in het dozijn prof renner is. Greipel en co hebben vaak zat de Tour uit kunnen rijden, ze zetten snelheidsmeter records in de afdalingen om de limieten te halen... Sorry maar dan mag het van mij wel wat ruimer.
20-07-2018 11:38
@Spinergy
Wie zijn die renners die op raket brandstof rijden? Die worden blijkbaar nooit gecontroleerd. Ik hoop dat je nu eens een keer antwoord geeft.
20-07-2018 11:40
Er was gewoon pech met het koersverloop, doordat Kruiswijk mee in de aanval trok is het geen moment stilgevallen en is er de hele dag gekoerst.
20-07-2018 11:43
Deze tour is zwaarder dan andere jaren; oorzaak het aantal kilometers op de kasseien waar door nerveusiteit + kasseien veel valpartijen zijn geweest. Door de tijdslimiet zijn het toch vooral de sprinters die in de problemen komen. Tijdslimiet handhaven lijkt me prima omdat dit ook een onderdeel van de Tour is.
20-07-2018 11:44
Groenewegen was ook geblesseerd. Zonder blessure en in deze vorm had hij gewoon met de bus meegekund.
20-07-2018 11:49
Greipel is de best klimmend spurter. Als die het niet kan, dan klopt er iets niet. Het is een huzarenstukje om met een lijf van 80kg binnen de tijdslimiet aan te komen.
20-07-2018 11:59
De oplossing :)
1e week voor de sprinters
2e week voor de vrijbuiters
3e week voor het klassement
Wat aanpassingen nodig en hoppa.
Niet serieus nemen dit bericht natuurlijk. ;)
20-07-2018 11:59
De discussie is natuurlijk ook gewoon helemaal scheef door toeval; Toevallig voornamelijk sprinters geblesseerd.
20-07-2018 11:59
De tijdslimiet fungeert als een selectiemechanisme om (te) zwakke renners uit de Tour te halen. Dit kan door blessures, (een al dan niet nakende) ziekte, een slecht vormpeil, totale uitputting en een gebrek aan klimvermogen zijn. Het is goed dat renners met de vier eerste zaken gedwongen worden om de Tour te verlaten om verdere roofbouw te voorkomen. Aan een slecht klimvermogen kun je werken.
20-07-2018 12:02
Ben er niet somber om dat er een keer zoveel sprinters naar huis zijn. Tijdslimiet voor zo'n mega-etappe in het vervolg wel aanpassen. Haast ONmogelijk zonder duwtjes enal voor renners van 80kg en meer. Parcours was wel lekker voor de AK-strijd.
20-07-2018 12:11
het weer, het weer, het weer en de hardheid van de koers. deze factoren zijn altijd de belangrijkste redenen van opgevende renners. Veel dagen met koude of extreme warmte hebben veelal hetzelfde gevolg. Het zou mij niet verbazen als er morgen een wandeletappe volgt.
20-07-2018 12:14
@lucas14: " Weet iemand of de tijdslimieten in de tour scherper staan?" Nee. Nog steeds die op de Wiki pagina van de Tour staan.
In 1986 had de bekende Hinault/Lemond rit naar Alpe d'Huez een limiet van 13%.
20-07-2018 12:17
@GreenDay zullen we in elke etappe dan gewoon de slechtste 10% uit laten vallen, dan blijven de beste 25 mooi over in de laatste etappe.

Dat iemand minder klimt betekent niet dat zijn vorm slecht is, ziek is of geblesseerd is. Slecht klimmen hoeft ook geen roofbouw te betekenen als die tijdslimiet in extreme etappes minder extreem is. Natuurlijk kun je aan slecht klimvermogen werken, maar daar zijn het geen sprinters voor hè.
20-07-2018 12:22
Zowel Sieberg als Greipel geeft tussen de regels aan dat ze andere renners aan de wagens hebben zien hangen. Hopelijk duikt er nog ergens beeldmateriaal op, al zullen ze het wel op slimme momenten hebben gedaan. Dat soort competitievervalsing is ook het gevolg van strenge tijdslimieten, omdat bepaalde (Franse) renners het risico nemen en anderen niet.
20-07-2018 12:23
De vraag zou volgens mij moeten zijn of de organisatie specifiek die sprinters(pure gespecialiseerde sprinters) in de tour wil hebben. De ontsnapping maakt meer kans maar de sprint wordt minder spectaculair. Eerlijkheid gebied mij dat ik niet veel plezier beleef aan die sprintetappes van 200km. Kortom als die tijdslimiet inderdaad net wel net niet te zwaar is voor de specialisten lijkt mij dat helemaal niet zo erg. Minder sprinttreinen mee en meer klassiekerrenners/ontsnapper. Ik vind het wel slecht dat halverwege de etappe de limiet is aangepast nadat die sprinters al waren afgestapt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.