Afrikaans kampioenschap werd op zes weken tijd in elkaar gestoken… door Belgische organisatie
Foto: Christophe Impens staat de Afrikaanse media te woord
vrijdag 11 oktober 2024 om 09:47

Afrikaans kampioenschap werd op zes weken tijd in elkaar gestoken… door Belgische organisatie

Interview Het Afrikaans kampioenschap wielrennen heeft vanaf dit jaar een Belgisch randje. Organisatiebureau Golazo werd door de Afrikaanse wielerbond CAC immers ingeschakeld om het evenement in goede banen te leiden, maar kreeg daarvoor slechts zes weken. Ook alle komende continentale kampioenschappen in Afrika tot 2031 zullen door Golazo worden georganiseerd.

Het is een huzarenstukje wat Golazo heeft neergezet in Kenia. Tussen woensdag en zondag staat daar een heel pallet aan kampioenschappen te wachten. “Je kan dat voor 100% vergelijken met het EK wielrennen bij ons. Tijdritten voor junioren, elite en U23 mannen en vrouwen. Ook een Mixed Relay en dan op vrijdag, zaterdag en zondag de wegritten voor de jeugd en elite vrouwen en mannen”, legt Christophe Impens van Golazo uit. “We zitten in het walhalla van de hardlopers. Als je ooit beelden ziet van Afrikaanse lopers die aan het trainen zijn op hoogte, dan is dat in Iten. En Eldoret, daar komen alle grote kampioenen vandaan.”

De link van Golazo met Afrika beperkt zich niet enkel tot het hardloopverleden van Impens, die ex-olympiër is. “We hebben met Golazo een bureau van 35 full time-werknemers in Nairobi, waar we veel marathons en atletiekwedstrijden organiseren. En we waren ook al actief in Afrika met de organisatie van het WK in Rwanda van volgend jaar.”

“Het verschil is wel, in Rwanda zijn we ingehuurd als event-organisator en is er in elk pallet van de organisatie iemand van Golazo betrokken. Voor dit kampioenschap doen we alles van A tot Z. Ze hadden ons bezig gezien met de granfondo’s en het WK van 2021, en recent is ons gevraagd om dit kampioenschap naar een hoger niveau te brengen. Liefst op gelijke hoogte met de Europese kampioenschappen. We zijn die uitdaging aangegaan, maar de tijd was heel beperkt.”

Zoek deze week niet naar Biniam Girmay – foto: Cor Vos

Beperkte tijd
“We boksen dit in elkaar op zes weken tijd”, legt Impens uit. “Ik ben drie weken geleden naar Kenia gevlogen. Daar hebben we toen het parcours gemaakt met de lokale mensen. We hebben met alle gouverneurs samen gezeten, we hebben ook de support gevraagd en gekregen van de minister van sport. Maar nu vliegen we slechts in met vier mensen uit België. Verder werken we met de mensen van ons bureau in Nairobi. Die mensen hebben natuurlijk nog nooit een wielerwedstrijd georganiseerd, maar ze kennen wel de basisprincipes van een organisatie. De Belgen komen dan om sporttechnische expertise te brengen en zij zorgen voor het algemeen organisatorische zoals hotels, accommodaties en het zoeken naar vrijwilligers.”

Daar blijft het niet bij. Golazo zal ook de komende Afrikaanse continentale kampioenschappen tot en met 2031 organiseren. “Nu zal het best oké zijn. Maar voor de volgende editie hebben we dan wel ten minste tien maanden tijd, vergeleken met die zes weken nu. We hebben nu wel al voor bepaalde evoluties kunnen zorgen. Vanuit België heb ik tv-producenten gezocht en we zijn erin geslaagd om het door drie zenders live te laten uitzenden. En Supersport, de Eurosport van Afrika zeg maar, zendt het uit in 35 Afrikaanse landen. De volledige tv-productie met helikopters en motards zal gebeuren zoals in Europa.”

“De nieuwe Girmay ontdekken”
Eén jammer puntje voor de organisatie: hét Afrikaanse wielerboegbeeld – groenetruiwinnaar Biniam Girmay uit Eritrea – doet niet mee. “Hij heeft een heel zwaar seizoen gehad. Girmay is al bezig van in januari en hij zit erdoor. Maar niet te vergeten: we zitten met een parcours op 2.400 meter hoogte. Dat is best zwaar. Ik denk dat, zelfs als Girmay had meegedaan, hij geen kans had gemaakt. Er doen wel 30 van de 54 Afrikaanse landen mee. Ik denk en hoop dat we de nieuwe Girmay daar gaan ontdekken. Als je op zo’n lastig parcours wint, dan wil dat wel iets zeggen. De winnaars zou ik zeker goed in de gaten houden de volgende jaren.”

Op papier lijkt dit kampioenschap daarom het opstapje richting het WK in Rwanda, maar daar is Impens het niet mee eens. “We gaan vooral ervaring opdoen om dat Afrikaans kampioenschap in de markt te zetten, en goed te organiseren. Rwanda gaat volgens mij echt een wereldklasse-event zijn. De Afrikaanse kampioenschappen ook, maar op zes weken tijd kunnen we geen wonderen verrichten. Het is vooral goed om te tonen aan het Afrikaanse continent: dit is het wielrennen in Afrika, the next level. Dit gaan we nu elk jaar beter en beter doen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.