AIGCP riep UCI ter verantwoording voor zaak Froome
De belangenvereniging van professionele wielerploegen, AIGCP, stuurde een dag voor de Tour een brief naar de UCI. In dit document riep het de internationale wielerbond ter verantwoording voor de zaak van Chris Froome. De AIGCP maakt zich zorgen over de veiligheid van de renners en begeleiders gedurende de belangrijkste ronde van het jaar.
Het AD sprak met Iwan Spekenbrink, naast baas van Sunweb ook de voorzitter van de AIGCP. Het gaat hem niet alleen om veiligheid, maar ook om de manier hoe de UCI is omgesprongen met de Salbutamol-affaire. “Dat de waarden van een topper als Froome zo kritisch worden bekeken, is precies het signaal dat je als sport wilt afgeven. Maar na al die inspanningen en investeringen verdienen die belanghebbenden dat hun bond vervolgens ook duidelijk en neutraal communiceert”, vindt Spekenbrink. “Het zou de schade aan de sport beperkt hebben. In plaats daarvan liet de UCI het allemaal gebeuren, gooide het in de externe communicatie alleen maar olie op het vuur en werd de gehele wielersport onnodig zwaar beschadigd.’’
Ook Richard Plugge, manager van Lotto-Jumbo en vice-president van de belangenvereniging, is niet mals richting de internationale wielerunie. “Ze hebben bij de UCI geen enkel idee hoe het is om een profploeg te leiden, om er elk jaar voor te zorgen dat je miljoenen euro’s uit de markt haalt om in de sport te investeren en om het voortbestaan van de ploeg te garanderen. Maar tegelijkertijd hebben hun beslissingen wel een enorme impact op ons, ploegen.” Plugge gaat nog een stapje verder. “Het zijn bij de UCI veredelde vrijwilligers met politieke belangen, die geen zicht hebben op de economische belangen van de professionele wielertak van ploegen en organisaties.’’
De eenzijdige beleidsvoering van de UCI lijkt mij echter zo nu en dan tenenkrommend. Om de haverklap komen er weer initiatieven door de spreekbuizen waar alle ploegen zich het lazarus van schrikken.
Maar meestal tegen dovemansoren gezegd. Ik heb nog geen Bobo of andere beleidsmaker binnen de (wieler)sport gezien die dit ooit tot zich nam en er iets meedeed.
Pas als het de bestuurlijke persoon in kwestie betreft (lees vergoeding) dan zijn ze een en al oor. En wordt er naarstig naar een oplossing of schuldige gezocht.
Er is inderdaad niet heel veel vooruitgang, maar er zijn wel initiatieven, zoals Velon, die het wielrennen toegankelijker willen maken. En Beat probeert het wielrennen minder commercieel te maken door als club de Tour de France te willen rijden. Er is wel vooruitgang, alleen het wordt door de 'oude' garde bij verschillende wielerbonden niet echt omarmt.
Action cam's zijn onlangs bijvoorbeeld verboden voor jeugd (u9 - u15) en Nieuwelingen (u17) in Nederland, omdat de KNWU de fiets traditioneler willen houden.
Zet er een goede regisseur bij (vaak ook een probleem) en je kunt saaie tourritten toch interessanter maken. Ik snap er niets van dat dit nog geen onderdeel van de sport is.
BEAT zorgt dan voorprominenten plekkenlangs het parkoers, meetings met renners. Inspraak opbeleid en ideeën die geoppert mogen worden. Zie het als een voetbalclub, maar dan anders
Het kan natuurlijk 2 kanten op gaan. Hoe het er nu uit ziet is het een goede stap voor het wielrennen. Ik weet niet hoe de beelden nu aangeboden worden, maar als het voor de tour heel duur wordt om die Velon dingen uit te zenden, zullen ze dat vrij simpel gezegd ook niet meer kopen, en zal de tour misschien zelf action cams in het peloton introduceren. Er wordt gelukkig altijd wel naar een oplossing gezocht.
Dat kan op een berg ook wel mits juiste mensen eromheen om dit te waarborgen.
Ze moeten wel blijven groeien als team en goede namen erin zetten om dit beleid goed uit te moeten voeren.
Verder blijf je afhankelijk voor groot deel van een goede sponsor. Echter zijn de randzaken echt voor BEAT zelf en dat is een voordeel. Veel eigen belang. Als ik de club een beetje begrijp...
Misschien iets voor wielerflits om in te duiken en rapportage over te schrijven?
Youri??