dinsdag 2 juli 2024 om 07:14

Aike Visbeek uit zorgen over Afrikaanse wielrennen ondanks ritzege Girmay: “Afstand wordt groter”

Video Aike Visbeek is erg blij met de ritzege van ‘zijn’ pupil Biniam Girmay in de Tour de France. Volgens de ploegleider van Intermarché-Wanty is de overwinning ‘heel groot’ voor het Afrikaanse wielrennen. Toch maakt hij zich zorgen over de staat van het Afrikaanse wielrennen. “Als deze dingen niet veranderen, wordt de afstand alleen maar groter”, geeft hij aan voor onze camera.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Tijdens de persconferentie in aanloop naar de Tour de France beweerde Visbeek al dat het Afrikaanse wielrennen steeds verder achterop raakt ten opzichte van het Europese wielrennen. Zijn kritiek ging toen over de organisatie van het wereldkampioenschap wielrennen in 2025 in Rwanda.

“Als je tijdens dat wereldkampioenschap een bergachtig parcours maakt, dan heb je er niks aan. Dat inspireert niemand daar, want na 150 kilometer zit er geen zwarte Afrikaan meer in de koers”, licht de ploegleider van Intermarché-Wanty toe.

Visbeek zet de lijnen uit bij Intermarché-Circus-Wanty – foto: Cor Vos

Opleiding van Afrikaanse wielrenners
De Waalse formatie heeft met Aklilu Arefayne en Mewael Girmay twee renners uit Eritrea in de opleidingsploeg. Volgens Visbeek is het duo dit seizoen al meermaals gevallen. “Omdat ze niet de kans hebben gehad om als junioren in Europa te rijden”, geeft hij aan.

Volgens de 47-jarige ploegleider moet er snel verandering komen op het gebied van ondersteuning van Afrikaanse junioren. “Wat nu heel snel moet gebeuren, is dat de Afrikaanse junioren meer koersen moeten rijden en langere periodes in Europa moeten kunnen meedoen. Ze moeten hun skillset en manier van koersen leren, vooral de stuurvaardigheden.”

“Als deze dingen niet veranderen, wordt de afstand alleen maar groter, tenzij er een grote multinational opstaat en eindeloos veel geld in een project pompt”, sluit Visbeek af.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.