vrijdag 30 augustus 2024 om 08:30

Alec Segaert blijft bij beslissing om EK bij beloften te rijden: “Logisch, met WK in achterhoofd’

Video Een grote verrassing kan je de tijdritzege van Alec Segaert in de Renewi Tour niet noemen, een kantelpunt in zijn carrière wél. Het tijdrittalent was Magnus Sheffield, Stefan Bissegger, Tobias Foss en Belgisch kampioen Tim Wellens te snel af in de 14,9 kilometer tegen de klok en pakte zo de grootste zege uit zijn nog prille carrière. Je zou denken dat hij zich daarmee ook als een van de grote favorieten voor het komende EK tijdrijden opwerpt. Maar Segaert stond al gepland bij de beloften en daar blijft hij ook bij, zegt hij voor onze camera.

“Hier had ik vanochtend helemaal niet van durven dromen”, aldus de 21-jarige specialist. “Zeker als je ziet wie hier allemaal aan de start staat. De top-tien liegt er niet om, dit is eentje om in te kaderen. Het is mijn eerste overwinning op WorldTour-niveau, maar ook in het algemeen mijn eerste tijdritzege bij de profs. Zoiets had ik niet zien aankomen.”

Het was daarom tot aan het bittere einde bang afwachten voor Segaert. “Natuurlijk moesten er nog een hele hoop toppers passeren. Elke renner die niet onder mijn tijd ging, was het toch even een kleine geruststelling. Ook het feit dat ik bij elk tussenpunt extra uitliep, gaf me goede moed. Maar het was tot de laatste man die moest finishen, Jonathan Milan, bang afwachten. Hij is toch dé man in vorm en in mijn ogen zeker een kandidaat-winnaar. Het was dus nagelbijten tot op het bittere einde.”

EK en WK tijdrijden
Toch had Segaert bewust naar deze periode toegewerkt. De Lotto Dstny-renner is uittredend Europese kampioen en vice-wereldkampioen tegen de klok bij de beloften, iets wat hij graag nog eens wil overdoen. “In het begin van het jaar, lag mijn focus vooral op de klassiekers, omdat er toen niet echt tijdritten die mij goed liggen waren. Maar natuurlijk waren mijn grote doelen ook het EK en WK tijdrijden. Dat komt steeds dichterbij. Deze maand heb ik al redelijk veel op de tijdritfiets gereden. Vanaf de Baloise Belgium Tour ook al redelijk op de tijdrit gefocust richting BK. Ik verdeel mijn seizoen zo in verschillende periodes en voorlopig lukt dat redelijk goed.”

Segaert mag in de leiderstrui voort koersen – foto: Cor Vos

“Het gevoel op training was daarom echt wel fantastisch. Maar op training is het toch nog iets anders dan effectief in een wedstrijd op WorldTour-niveau te doen. Dat ik dat nu kan bevestigen, is magnifiek”, vindt Segaert. “Nu train ik dan ook vrij vaak op de tijdritfiets. Ik denk dat ik de afgelopen weken de grote meerderheid van mijn trainingen op de tijdritfiets heb afgewerkt. Dat loont nu blijkbaar ook.”

Segaert zal de twee kampioenschappen waar hij zo enthousiast voor is opnieuw bij de beloften afwerken. Nochtans lijken er op het EK ook bij de profs wel kansen te liggen, nu dat Remco Evenepoel, Joshua Tarling, Wout van Aert en mogelijks ook een vermoeide Filippo Ganna allemaal passen. “Het is vooral het WK wat ik bij de beloften wil winnen. Dat ga ik niet onder stoelen of banken steken. Het EK is dan een goede voorbereiding om de tegenstand al eens in te schatten. En in België mijn titel verlengen zou heel mooi zijn. Het was op voorhand wel een optie om bij de profs te rijden, maar doordat ik bij de beloften wil winnen op het WK, lijkt het mij een logische keuze om hetzelfde te doen op het EK. Dat gaat niet meer veranderen.”

Klassieke benen
Eerst wacht deze week nog het slot van de Renewi Tour. In de vlakke ritten naar Ardooie en Aalter zullen zijn zeven seconden op Magnus Sheffield allicht standhouden, maar de slotrit over de Muur van Geraardsbergen is andere koek. “Het zal heel moeilijk zijn om eindwinnaar te worden. Het is een heel zware rit, ik heb hem verkend. Maar ik ga er alles aan doen om zo lang mogelijk te overleven. We zien wel waar we stranden, maar mijn Renewi Tour is sowieso geslaagd. Het zal speciaal zijn, maar dit geeft al extra motivatie. Het is ook een ontdekking voor mezelf met die grote mannen aan de start. Ik ben zelf heel benieuwd.”

Segaert zal in ieder geval zijn ervaring uit de Vlaamse klassiekers van afgelopen voorjaar kunnen gebruiken. “Absoluut. Ik heb vanaf dit jaar in het voorjaar gekozen om die grote klassiekers te rijden om ervaring op te doen. Maar ook een aantal kleinere, om mee te spelen voor overwinningen en finales te rijden. Dat is dan gelukt in de GP Criquielion. Dus dat was zeker geslaagd. Het doel naar de volgende jaren toe is om hetzelfde te doen in die grotere klassiekers voor resultaten. Een combinatie van die klassiekers en het tijdrijden is voor mij ideaal.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.