Alexander Kristoff opent CRO Race met overtuigende sprintzege, Jordy Bouts zevende
foto: Cor Vos
dinsdag 1 oktober 2024 om 15:21

Alexander Kristoff opent CRO Race met overtuigende sprintzege, Jordy Bouts zevende

Alexander Kristoff mag dan al 37 jaar oud zijn, de Noor is het winnen zeker nog niet verleerd. De renner van Uno-X Mobility bleek in de eerste etappe van de CRO Race (2.1) over de snelste benen te beschikken. Kristoff versloeg in Sinj de Italianen Giovanni Lonardi en Alberto Bruttomesso en is daarmee ook de eerste leider.

In de laatste weken van het wielerseizoen 2024 volgen de wedstrijden elkaar in rap tempo op. In Vodice, een stad aan de Adriatische Zee, begon vandaag de negende editie van de CRO Race. De organisatie van deze Kroatische rittenkoers (2.1) kan rekenen op een sterk deelnemersveld, met aardig wat in het oog springende namen. Zo geven Filippo Ganna, Elia Viviani, Fred Wright, Sam Welsford, Frank van den Broek, Oscar Onley en Brandon McNulty acte de prèsence.

Deze renners konden zich vandaag opmaken voor een niet te onderschatten ouverture. In de openingsrit kregen de renners twee gecategoriseerde beklimmingen voor de wielen geschoven, met de klim naar Tesije (17,4 km aan 3,1%) van eerste categorie als belangrijkste hindernis. Een kanttekening voor de aanvallers: na deze beklimming volgde er een grotendeels vlakke finale van een vijftigtal kilometer richting de finish in Sinj.

Vijf renners vormen de vroege vlucht
Vijf renners konden zich niet inhouden en wisten de eerste vroege vlucht in deze CRO Race op poten te zetten. Axel van der Tuuk wilde zich laten zien namens het continentale Metec-Solarwatt en kreeg het gezelschap van Jokin Murguialday (Caja Rural-Seguros RGA), Cyrus Monk (Q36.5 Pro Cycling), Francisco Muñoz (Team Polti-Kometa) en Filip Řeha (ATT Investments). Deze vijf avonturiers werden niet meteen als een gevaar beschouwd en kregen dus de zegen van het peloton. Hierdoor kon het verschil oplopen tot ruim zeven minuten.

Team dsm-firmenich PostNL en Uno-X Mobility op kop van het peloton – foto: Cor Vos

In het peloton werd het vuile werk opgeknapt door de mannen van Team dsm-firmenich PostNL, Uno-X Mobility en Red Bull-BORA-hansgrohe, niet geheel toevallig de ploegen van sprinters Tobias Lund Andresen/Pavel Bittner, Alexander Kristoff en Sam Welsford. De vluchters hielden echter wel goed stand en zo bedroeg het verschil aan de voet van de klim naar Tesije – op ruim zestig kilometer van de streep – nog altijd een kleine zeven minuten.

Kopgroep valt (letterlijk) uiteen
De vluchters werkten voorbeeldig samen, maar door een valpartij van Muñoz, Řeha en Murguialday in een verraderlijke bocht viel de kopgroep letterlijk uiteen. Van der Tuuk en Monk zaten net voor de crash en konden hun weg dus zonder kleerscheuren vervolgen. Murguialday en Muñoz waren minder gelukkig, maar wisten toch al vrij snel weer aan te pikken. Řeha keerde daarentegen niet meer terug. Sterker, de onfortuinlijke Tsjech moest zelfs de strijd staken.

En dus bleven we met vier koplopers over richting de top van de laatste klim. De sprintersteams wisten op de flanken van deze verder niet al te lastige beklimming flink wat af te knabbelen van de achterstand, maar toch zag het er op de top nog vrij rooskleurig uit voor de koplopers. Muñoz en Van der Tuuk voelden echter wel nattigheid en besloten dan maar eens door te trekken. Dit bleek de versnelling te veel voor Monk en Murguialday. Zij moesten passen en werden niet veel later opgeslokt door een op hol geslagen peloton.

foto: Cor Vos

Clash tussen de rappe mannen
De twee overgebleven koplopers hadden nog wel wat energie in de tank en stribbelden nog vrij lang tegen, maar bij het ingaan van de laatste vijftien kilometer was de hergroepering dan toch een feit. Een meer dan schrale troost: Van der Tuuk hield aan zijn raid de bergtrui over.

Terug naar de koers. Een massasprint stond in de sterren geschreven en een spurt kregen we ook na bijna vier uur koers. In de laatste vier kilometer werd het tempo flink de hoogte ingejaagd door met name Uno-X Mobility en INEOS Grenadiers.

‘Good old’ Kristoff slaat weer eens toe
Het was niemand minder dan Joshua Tarling die zich op kop zette voor zijn sprinter Elia Viviani, gevolgd door een andere hardrijder van wereldklasse: Filippo Ganna. De Britse ploeg liet zich in de laatste kilometer even overvleugelen door Team Polti-Kometa en Bahrain Victorious, maar INEOS Grenadiers kreeg net op tijd zijn sprinttrein weer op de rails. Ben Turner leek Viviani perfect te piloteren, maar die laatste kwam duidelijk te kort in de eindsprint.

Viviani werd namelijk overvleugeld door zijn generatiegenoot Alexander Kristoff. De Noorse krachtpatser wist in zijn gekende stijl de concurrentie achter zich te houden, boekte zo zijn zevende zege van het seizoen en de 95(!) overwinning uit zijn carrière. Giovanni Lonardi strandde op de tweede plaats, Alberto Bruttomesso werd derde en Viviani slechts vijfde. Jordy Bouts – die tot zijn eigen verbazing niet mag blijven bij TDT-Unibet – kwam als zevende over de streep.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.