Ally Wollaston klopt protesterende Marianne Vos in openingsrit Ronde van Catalonië
foto: Cor Vos
vrijdag 7 juni 2024 om 18:17

Ally Wollaston klopt protesterende Marianne Vos in openingsrit Ronde van Catalonië

Ally Wollaston heeft de openingsetappe van de Volta a Catalunya Femenina 2024 gewonnen door Marianne Vos te verslaan in de massasprint. Een verrassende zege voor de Nieuw-Zeelandse, die na de finish wel een protest van de kopvrouw van Visma | Lease a Bike naar haar hoofd geslingerd kreeg.

De tweede editie van de Ronde van Catalonië voor vrouwen begon met een etappe van ruim 100 kilometer rondom Manresa, dat een klein uur rijden ten noordwesten van Barcelona lag. De eerste 45 kilometer liepen vals omhoog, naar de top van de Col de Pinos, waarna 20 kilometer voor de finish ook nog de Coll de Cal Pallarès (4,5 km aan 3,5%) lag. Na die klim volgde een lange afdaling richting de finishlijn in Manresa.

Het was Visma | Lease a Bike dat de controle in handen nam in de koers. Niet gek, want het had met Riejanne Markus en Marianne Vos de twee grootste namen van het peloton in huis. Die laatste hoopte op een sprintkans in Manresa. Op de Coll de Cal Pallarès probeerde AG Insurance-Soudal het peloton nog uit te dunnen, maar ook die ploeg kon niet voorkomen dat het een sprint werd.

Daarin waren veel ogen op Vos gericht, maar de Nederlandse werd in de laatste rechte lijn verrassend geklopt door Ally Wollaston. De Nieuw-Zeelandse van AG Insurance-Soudal won met nipt verschil van Vos, die wel openlijk haar beklag deed na de streep. Volgens haar was Wollaston namelijk te ver van haar lijn geweken in de sprint en had ze daarbij Vos gehinderd. De jury besloot om niet in te grijpen.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.