Ambitieus Astana rekent volgend seizoen op 28 renners
foto: Sirotti
dinsdag 18 december 2018 om 16:14

Ambitieus Astana rekent volgend seizoen op 28 renners

Astana weet met welke renners het 2019 zal beginnen. Bij de Kazachse ploeg heeft er een flinke leegloop plaatsgevonden. Daartegenover staat echter de komst van maar liefst negen coureurs, waardoor de WorldTour-ploeg uitkomt op 28 renners.

Astana heeft uiteindelijk afscheid genomen van maar liefst tien coureurs. Zeven van de tien hebben inmiddels een nieuwe ploeg gevonden. Denen Michael Valgren en Jesper Hansen rijden komend seizoen voor respectievelijk Dimension Data en Cofidis. De Kazachse formatie zwaaide ook drie Italianen uit. Oscar Gatto (BORA-hansgrohe) koerst in 2019 nog steeds op het hoogste niveau.

Moreno Moser en Riccardo Minali hebben echter een stapje terug moeten doen. Beiden zijn volgend jaar actief op ProContinentaal-niveau, bij Nippo Vini Fantini en Israel Cycling Academy. Verder zoeken ook Tangel Kangert (EF Education First) en Sergei Chernetckii (Caja Rural-Seguros RGA) andere oorden op. De toekomst van Andrey Grivko is daarentegen nog altijd ongewis. Twee renners stoppen er helemaal mee: Ruslan Tleubayev en Bakhtiyar Kozhatayev.

Focus op de jeugd? 
Astana heeft duidelijk ingespeeld op de vele vertrekkers: het trok de voorbije transferperiode liefst negen renners aan. Zo wist de ploeg de broertjes Izagirre te verleiden tot een vertrek bij Bahrain Merida, net als de Italiaan Manuele Boaro. Het trok met Merhawi Kudus, Yuri Natarov en Rodrigo Contreras ook de nodige jonge renners aan. Tot slot zijn ook seizoensrevelatie Davide Ballerini, de Colombiaan Hernando Bohórquez en de relatief onbekende Deen Jonas Wilsly nieuw.

Miguel Ángel López is Astana’s grootste troef in de grote rondes – foto: Sirotti

Ondanks de vele vertrekkers én nieuwkomers, rekent Astana in 2019 vooral op vertrouwde gezichten als Miguel Ángel López, Jakob Fuglsang en Alexey Lutsenko. De 24-jarige klimmer López zal zich richten op de Giro d’Italia, terwijl Fuglsang zal worden uitgespeeld in de Tour de France. Zij zullen ongetwijfeld steun krijgen van de gebroeders Izagirre. Verder is het uitkijken naar renners als Pello Bilbao, Magnus Cort en oudgediende Luis León Sánchez.

Hooggespannen verwachtingen 
Astana zal ongetwijfeld het nodige verwachten van komend seizoen, aangezien het dit jaar maar liefst dertig overwinningen wist te boeken. Zo won Valgren met de Omloop het Nieuwsblad en de Amstel Gold Race twee grote klassiekers, en wist López op het podium te eindigen van zowel de Giro d’Italia als Vuelta a España.

Teammanager Alexandre Vinokourov liet in het Spaanse Altea – waar de ploeg op trainingskamp is – het volgende weten. “De ambitie is om minstens zo goed te doen, het liefst nóg beter. Ik denk dat het realistisch is”, voert Vino de druk op.

Selectie flag-kz Astana voor 2019
flag-it Davide Ballerini
flag-it Manuele Boaro
flag-es Pello Bilbao
flag-kz Zhandos Bizhigitov
flag-co Hernando Bohórquez
flag-it Dario Cataldo
flag-co Rodrigo Contreras
flag-dk Magnus Cort
flag-be Laurens De Vreese
flag-kz Daniil Fominykh
flag-es Omar Fraile
flag-dk Jakob Fuglsang
flag-kz Yevgeniy Gidich
flag-dk Jonas Wilsly
flag-kz Dmitriy Gruzdev
flag-cz Jan Hirt
flag-ca Hugo Houle
flag-es Gorka Izagirre
flag-es Ion Izagirre
flag-er Merhawi Kudus
flag-co Miguel Ángel López
flag-kz Alexey Lutsenko
flag-kz Yuriy Natarov
flag-es Luis León Sánchez
flag-kz Nikita Stalnov
flag-it Davide Villella
flag-kz Artyom Zakharov
flag-kz Andrey Zeits

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.