Nick Doup
dinsdag 8 oktober 2024 om 12:03

Amerikaans kampioen Sean Quinn heeft als wielrenner mentale problemen gehad

Interview Sean Quinn is dan wel Amerikaans kampioen en heeft voor het eerst de Tour de France uitgereden dit jaar, voor de renner van EF Education-Easy Post is het wielrennen veel meer dan dat. In gesprek met WielerFlits is hij openhartig over hoe hij over het verloop van zijn carrière nadenkt en geeft hij aan ook met mentale problemen te hebben gekampt.

In de Ronde van Langkawi vroegen we eerst waarom Quinn als drager van de Stars and Stripes niet namens Team USA aanwezig was op het WK wielrennen. Daarna ging het over zijn seizoen en zijn plannen richting de toekomst. Wat zeker is, is dat de 24-jarige Quinn tot eind 2026 vastligt bij EF Education-EasyPost. En zijn Tourdebuut van dit jaar smaakte naar meer, zegt hij als hij vooruitblikt op 2025.

“Het hangt er een beetje van af wat de ploeg met mij wil, maar ik wil graag grote rondes blijven rijden. Daar wil ik mij graag op focussen, maar ik wil mijn kans pakken in elke wedstrijd die ik rijd. Want ik merk dat mijn carrière snel voorbij gaat”, legt Quinn uit. “De laatste twee jaar zijn veel kansen aan mij voorbij gegaan en het is niet zo dat je elke wedstrijd gezond aan de start staat en kans maakt op een overwinning. Je moet die kansen echt met twee handen aangrijpen.”

Quinn ziet zichzelf groeien in de rol van klassementsrenner in een grote ronde, al weet hij dat het lastig wordt. “Ik word ouder en het is er nog niet van gekomen. En ik zeg nu al een paar jaar ‘dat de komende jaren belangrijk worden’. Of het realistisch is om klassementsrenner te worden? I don’t know. Het is iets om te ontdekken, maar je weet het nooit. Mensen kunnen zeggen dat je het fysiek hebt om dat ooit te kunnen doen, maar de tijden veranderen.”

Sean Quinn in actie tijdens zijn eerste Tour de France – foto: Cor Vos

“Iedereen wordt elk jaar maar beter”, zegt Quinn, die zijn woorden goed afweegt. “Zolang ik nog kan dromen, blijf ik profwielrenner. Als de realiteit verandert en je moet je doelen aanpassen, dan wordt het lastiger. Je ziet dat ook bij andere renners die zichzelf moeten veranderen, dat ze dan hun motivatie verliezen. Hopelijk overkomt mij dat niet.”

Quinn komt over als een denker, iemand die soms wellicht te veel over dingen nadenkt. Het is iets wat hij weet van zichzelf. “Als profwielrenner heb je veel tijd. Tijdens een individuele training van zes uur, wat kan je anders doen dan nadenken? Veel jongens zeggen dat ik het simpel moet houden, maar ik denk graag na over dingen”, geeft hij toe. “En ik heb zeker ook mentale problemen gehad in mijn carrière, maar ik ben ook blij met wie ik ben. We gaan zien of dat mij weerhoudt van groei of juist vooruit brengt. Hopelijk dat laatste.”

Het leven als wielrenner heeft de Amerikaanse kampioen dan ook meerdere lessen geleerd. “Ik kan daar niet één levensles uit kiezen. Er zijn er zoveel die ik geleerd heb, en ik leer elke dag iets nieuws bij.”

‘Potentie Sean Quinn moet er structureel meer uit komen’
Ploegleider Sebastian Langeveld van EF Education-EasyPost ziet dat er potentie zit in Quinn. “Dat komt er links en rechts zeker uit”, doelt hij op onder meer een ritzege in Coppi e Bartali (2023), het Amerikaans kampioenschap (2024) en korte uitslagen in wedstrijden zoals de Cadel Evans Great Ocean Road Race en de Ster van Bessèges. “Maar dat moet structureel er meer uit komen.”

“De Tourselectie halen moet voor hem eigenlijk geen overwinning zijn. Maar dat hij de Tour reed, geeft aan dat hij op de goede weg is en dat we hem vertrouwen in zijn ontwikkeling”, aldus Langeveld. “Het is een Amerikaan die bij de ploeg van Axel Merckx is opgeleid. Hij heeft een goede kijk op het wielrennen en ook op het leven. Hij heeft ambitie en het is aan ons en aan hem om die ontwikkeling door te blijven zetten.”

Vanaf 3:13 spreekt Sebastian Langeveld zich uit over Amerikaans kampioen Sean Quinn

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.