Dit heb je tot nu toe gemist in de Amstel Gold Race 2024
De 58e editie van de Amstel Gold Race is inmiddels in volle gang! Met Mathieu van der Poel hebben we een Nederlandse topfavoriet. Weet de wereldkampioen net als in 2019 te winnen tussen de Zuid-Limburgse heuvels? Lees hier wat je tot nu toe hebt gemist en wanneer je klaar moet zitten voor de belangrijke passages.
Wat heb je gemist?
Hier lees je wat je tot nu toe gemist hebt. Wil je vanaf het begin niets van de koers missen? Volg de gehele wedstrijd via het WielerFlits Liveblog!
– De vrouwen zijn om 09.55 uur van start gegaan en de mannen om 10.45 uur.
– Natuurlijk waren op De Markt in Maastricht alle ogen gericht op wereldkampioen Mathieu van der Poel. Wat direct opviel bij de ploegenpresentatie: hij draagt een witte broek, net als toen hij won in 2019!
– Door een zwaar ongeluk met een motoragent en een personenauto op de Bergseweg moest de vrouwenwedstrijd lange tijd geneutraliseerd worden. Dit leidde bij de mannen ook tot een omleiding: de Bergseweg werd geschrapt. De vrouwen werden na een lange pauze naar de finish geleid, om daar alleen enkele finalerondes van 18 kilometer rond Valkenburg te rijden. Hoeveel dat er zijn, wordt later bepaald.
– De mannen konden, na een kleine omleiding ter hoogte van de Bergseweg, hun wedstrijd ‘gewoon’ vervolgen. Vier vluchters reden in het openingsuur weg: Tosh Van der Sande (Visma | Lease a Bike), Enzo Leijnse (dsm-firmenich PostNL), Alexander Hajek (BORA-hansgrohe) en Zeb Kyffin (Tour de Tietema-Unibet). Zij reden meer dan vier minuten weg.
– Rond 12.45 uur werd de wedstrijd van de vrouwen hervat in de finishstraat voor een wedstrijd van slechts 55 kilometer. Zij reden nog drie finalerondes rond Valkenburg en de Bemelerberg. Een kopgroep met Eva van Agt, Yara Kastelijn en Ricarda Bauernfeind wist meer dan een minuut weg te rijden bij het peloton. Daarvoor hadden meerdere favorieten zich al gemengd, waaronder Demi Vollering en Elisa Longo Borghini.
– Bij de mannen waren het Alpecin-Deceuninck en INEOS Grenadiers die het tempo bepaalden in het peloton, voor hun kopmannen Mathieu van der Poel en Tom Pidcock. Zij gaven de kopgroep vijf minuten.
– Een luitenant minder voor Mathieu van der Poel, want Gianni Vermeersch zit niet meer in het peloton. De man nu nog zo sterk was in Parijs-Roubaix heeft een slechte nacht achter de rug. Hij is ziek uit de wedstrijd gestapt.
– Op de Cauberg zien we enkele versnellingen in het peloton. Bob Jungels opent de debatten en is zo de aanstichter van een groepje van vijftien aanvallers. Deze poging is echter geen lang leven beschoren.
– Net na de Geulhemmerberg zijn de vier vroege vluchters eraan voor de moeite. We naderen de finale, en dus zien we de grote mannen naar voren rijden.
– In een ogenschijnlijk rustige fase gaan Quinten Hermans en Pascal Eenkhoorn onderuit. De twee renners kunnen hun weg echter al snel weer vervolgen.
– Louis Vervaeke, Mikkel Honoré en Paul Lapeira vinden elkaar in hun aanvalsdrang en rijden een maximale voorsprong van goed twintig seconden bijeen. In het peloton valt het echter zeker niet stil.
Wat komt er nog aan bij de mannen?
Met dertig beklimmingen zijn er genoeg momenten om de koers nauwlettend in de gaten te houden. De doorkomsttijden van de heuvels uit de finale vind je in onderstaand overzicht:
Cauberg, eerste passage
Hoe laat? tussen 14.50 en 14.55 uur
Hoe ver nog? 81,8 kilometer tot de finish
Eyserbosweg
Hoe laat? tussen 15.50 en 16.05 uur
Hoe ver nog? 37 kilometer tot de finish
Fromberg
Hoe laat? tussen 16.00 en 16.10 uur
Hoe ver nog? 33,2 kilometer tot de finish
Keutenberg
Hoe laat? tussen 16.05 en 16.15 uur
Hoe ver nog? 28,8 kilometer tot de finish
Cauberg, tweede passage
Hoe laat? tussen 16.20 en 16.30 uur
Hoe ver nog? 18,6 kilometer tot de finish
Geulhemmerberg
Hoe laat? tussen 16.25 en 16.35 uur
Hoe ver nog? 14 kilometer tot de finish
Bemelerberg
Hoe laat? tussen 16.35 en 16.45 uur
Hoe ver nog? 7,8 kilometer tot de finish
Finish
Hoe laat? 16.45 en 16.55 uur
Om te reageren moet je ingelogd zijn.