Analisten Van Avermaet en Vanmarcke zagen paniek in Belgische ploeg op WK
Foto: Cor Vos
maandag 30 september 2024 om 19:38

Analisten Van Avermaet en Vanmarcke zagen paniek in Belgische ploeg op WK

Het wereldkampioenschap wielrennen is uitgemond op een teleurstelling voor heel wat landen, die topfavoriet Tadej Pogacar al vroeg in de wedstrijd, maar op een relatief onverwachts moment zagen wegrijden. Van Remco Evenepoel werd voorin verwacht dat hij als een van de enige renners in staat zou kunnen zijn om de sterke Pogacar te volgen. Hoe werd er in België naar de prestatie van hun landgenoten gekeken?

In de Sporza-studio zaten ex-renners Greg Van Avermaet en Sep Vanmarcke om de wedstrijd daar te analyseren. Zij begrepen wel waarom de Belgen de aanval van Pogacar niet meteen konden beantwoorden. “Ze zaten inderdaad ver. Maar dan nog is de vraag of ze mee zouden kunnen en of ze wel mee moesten. En misschien was het op dat moment zelfs niet verkeerd om te wachten ook. Ik begrijp ook de reactie van Remco die zegt dat het geen rondje was om alleen te rijden”, aldus Vanmarcke.

Misten de Belgen dan geen focus? “Als je met 3 man als favoriet start, dan moet je elkaar in de gaten hebben. Maar niet op elk moment. Je kan niet altijd hyper-gefocust zijn op de tegenstand, dat is niet vol te houden. Je gaat ervan uit dat ze naar elkaar beginnen kijken van pakweg 80 kilometer voor de finish.”

Even later reageerden de Belgen wél fel. “Het was een paniekreactie. Niemand was klaar voor dit scenario. Elke Belg ging zich stuk voor stuk opofferen. Ze hadden beter even gekeken en gezocht naar medestanders om samen het werk te gaan doen. Iedereen werd opgesoupeerd. En plots zat Remco in een situatie waarin hij niet wilde belanden. Helemaal alleen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.