Analyse: 5 vaststellingen na eerste wereldbekerproef in de Verenigde Staten
Wekelijks – tenzij er een Crosspraat-podcast voorzien is – blikken we op maandag terug op het voorbije veldritweekend. Vandaag dus na de openingsproef van de Wereldbeker in het Amerikaanse Waterloo, gewonnen door respectievelijk Marianne Vos bij de dames en Toon Aerts bij de heren. Onze vijf vaststellingen.
1. Crossen in de achtertuin van Trek motiveert de mannen van Sven Nys
We kaartten het al aan in onze podcast van vorige week. Sven Nys heeft bij Telenet-Fidea in twee jaar tijd het team rond hem gebouwd dat hij wilde. Winst voor Lars van der Haar in Geraardsbergen, voor Quinten Hermans in Waterloo vorige vrijdag en nu dus Toon Aerts in de wereldbekerwedstrijd in datzelfde Waterloo. Telenet-Fidea is collectief het sterkste team in het veldrijden en ziet dat in deze seizoensstart optimaal beloond. Dat de wereldbekermanche in Waterloo letterlijk in de achtertuin van fietsleverancier Trek werd betwist, was bovendien een niet te onderschatten extra motivatiefactor. Voor de Telenet-Fidea Lions is Waterloo nog meer een thuiswedstrijd dan de GP Sven Nys in Baal. Met zijn vieren eindigden ze in de top-8: naast winnaar Aerts ook Quinten Hermans, Corné van Kessel én Jim Aernouts. Alleen Lars van der Haar kende pech en kwam daardoor nooit in het stuk voor. Alle lof voor Aerts trouwens. Tijdens de ploegvoorstelling vreesde hij nog dat hij dit seizoen zou stagneren. Daar is voorlopig geen sprake van.
2. Ook de wereldkampioen heeft een zorgeloze kop en frisse benen nodig om te presteren
Vertelde ex-prof Klaas Vantornout ons deze week: “Wat Van Aert nu meemaakt, kruipt in het kopje. Hoe sterk je mentaal ook bent. Ik heb het zelf meermaals meegemaakt. Ook topsporters zijn mensen van vlees en bloed.” Vantornout weet waarover hij spreekt. Hij was vroeger zelf meermaals kop van jut en werd wekelijks uitgejouwd. Veldrijden op zijn viest, was dat. Daar komt bij dat Van Aert, die vorige week zijn ontslag gaf, naast kopzorgen en onzekerheid ook heel wat praktische zaken te regelen had. In een Instagram-bericht had hij het zelf over ‘duizend’ telefoontjes om alles tiptop in orde te krijgen. Dus verdient Van Aert respijt dat hij moest passen tegen de verbazende Toon Aerts. Deze week kan Van Aert in principe wat rust inhalen om zaterdag in Iowa wél met frisse benen aan de start te staan. Pas dan kunnen we een beter oordeel vellen over zijn vormpeil. Al zullen de kopzorgen ook dan nog niet volledig gebannen zijn. Pleit extra in Van Aerts voordeel: achteraf zocht hij geen excuses. “Ik heb kunnen koersen zoals ik wou, maar ik was gewoon niet goed genoeg.” Volledigheidshalve vermelden we dat Mathieu van der Poel pas op 6 oktober voor het eerst in actie komt.
3. Valse start voor Marlux-Bingoal!
Laatstejaarsbelofte Eli Iserbyt was in Waterloo het enige lichtpunt bij Marlux-Bingoal, het team van Jurgen Mettepenningen. De regerende wereldkampioen bij de U23 klampte lang aan bij de mannen die voor het podium streden, maar viel in de slotfase terug naar een zevende plaats. Al bij al weinig op aan te merken. Minder leuk: Kevin Pauwels moest vrede nemen met een twaalfde stek, vice-wereldkampioen Michael Vanthourenhout verliet vroegtijdig de wedstrijd. Pauwels maakte pas heel laat – op vrijdag – de oversteek, wat er zou kunnen op duiden dat hij nog niet geacclimatiseerd was. Wat de opgave van Vanthourenhout betreft, is het gissen naar de oorzaak. Hij gaf in elk geval niet aan last te hebben van fysieke kwaaltjes, dus tasten ze ook bij de ploeg in het duister. Té vroeg om te (ver)oordelen uiteraard, maar sowieso mogen we spreken van een valse start. Het team haalde in het Zwitserse Illnau drie podiumplaatsen, helaas niet meer dan een doekje voor het bloeden.
4. Vos meteen top! Cant nog niet op niveau
In Geraardsbergen moest wereldkampioene Sanne Cant vrede nemen met een vijfde plaats. In Waterloo was geen verbetering zichtbaar. De Kempense haalde er nog net de top-10, weliswaar met twee minuten achterstand op Marianne Vos. En zeggen dat Cant vorig jaar deze wedstrijd won. Cant gaf eerlijk toe dat ze niet haar beste niveau haalde, ook al had ze in de beginfase even voet aan grond had moeten zetten. Panikeren moet de dorpsgenote van Van Aert uiteraard niet. Ook twee jaar geleden startte ze haar wereldbekerseizoen met een negende plaats, toen in Las Vegas. Het zou haar niet beletten later een deel van het seizoen te domineren. In groot contrast met Cant stond de heerschappij van Marianne Vos. Vos – die dit seizoen meer aan veldrijden zal doen – stond voor het eerst in haar carrière aan de start van de Amerikaanse wereldbekermanches en domineerde in Waterloo de wedstrijd met de Amerikaanse Ellen Noble. Hoe ze in volle finale Noble op afstand fietste, was een lust voor het oog.
5. Hoeveel krediet verdient de Wereldbeker nog in de VS?
‘Moet dit nog, die jaarlijkse oversteek naar Amerika?’ De vraag klinkt steeds harder. Het veldrijden in de States kan de doorsnee Amerikaan nog steeds niet bekoren. TV-stations zat in de VS, maar op geen enkele zender was de wereldbekerwedstrijd gisteren live te bekijken. De weinige fans konden alleen online genieten van het spektakel. Nou ja, alleen bij de dames was het spannend… De Internationale Wielerunie beseft het probleem, want toen de commentator van Telenet ter plekke iemand van de UCI om een reactie vroeg, werd hij wandelen gestuurd. Op de Telenet-Fidea-renners – fietsconstructeur Trek heeft zijn thuisbasis in Waterloo – en wereldkampioen Wout van Aert na, lijken ook de renners steeds minder enthousiast. De uitslag van de herenwedstrijd bevestigt dat er geen progressie wordt gemaakt, met maar liefst veertien Belgen in de top-20. Niet eens onlogisch als je weet dat een derde van het deelnemersveld Vlaams sprak. Twee pluspuntjes: het plaatselijke publiek dat wél de weg naar Waterloo vond – vooral actieve veldrijders die eerder op de dag zelf aan de bak waren – bleef bijzonder enthousiast reageren én de uitslag bij de dames oogde wél een stuk internationaler, met zes nationaliteiten in de top-10. Maar of dat voldoende is om jaarlijks naar de VS te blijven trekken, is nog maar de vraag…
Vaststelling twee is vooral om de nieuwe columnist een steuntje in de rug te geven en de excuses te geven die hij zelf niet wou maken.
Verder een leuk stuk om te lezen. Hoef ik het crossen zelf niet te volgen om toch op de hoogte te blijven.
Het gaat toch om het fietsen zelf? De rest eromheen (artikelen en discussie op WF en andere media) is toch bijzaak?
Over de koersen in de VS. Dat is toch gewoon een mountainbike land. Lekker zo laten
Verder mooi dit soort overzicht artikelen met ook nog quotes en beperkte analyse