Anders Foldager verslaat Jenno Berckmoes op punchaankomst in Slowakije, Alaphilippe vierde
foto: Cor Vos
donderdag 27 juni 2024 om 16:53

Anders Foldager verslaat Jenno Berckmoes op punchaankomst in Slowakije, Alaphilippe vierde

Anders Foldager heeft de tweede etappe van de Ronde van Slowakije op zijn naam geschreven. De Deen van Jayco AlUla was op een lastige aankomst te sterk voor Jenno Berckmoes en thuisrijder Lukáš Kubiš. Julian Alaphilippe moest genoegen nemen met de vierde plaats. Foldager neemt ook de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Max Walscheid.

Nadat Jayco AlUla woensdag de openingsploegentijdrit had gewonnen, ging de Ronde van Slowakije donderdag door met een pittige heuveletappe. Vooral het middenrif van de rit was lastig met de nodige hellingen, maar ook de aankomst in Hlohovec liep stevig omhoog: 700 meter aan 6,7 procent. Kansen voor de puncheurs dus.

Jente Klaver in de kopgroep
Ook enkele aanvallers zagen mogelijkheden. De Nederlander Jente Klaver (VolkerWessels) koos samen met Matúš Štoček (ATT Investment) en de Belg Dimitri Peyskens (Bingoal WB) het ruime sop. De drie reden een voorsprong bijeen van ruim vijf minuten ten opzichte van het peloton, waar Jayco AlUla aanvankelijk controleerde. Later nam Soudal Quick-Step het commando over.

Onder aanvoering van het Belgische team ging het tempo omhoog. Het verschil met de vluchters liep terug en enkele renners kwamen in de problemen, onder wie publiekslieveling Peter Sagan. Sagan kon echter weer terugkeren bij het pak, waar we in de heuvelfase geen demarrages zagen. Het zou dus op de slothelling naar Hlohovec moeten gebeuren. Negen kilometer voor de voet van deze beklimming werden Klaver, Štoček en Peyskens weer tot de orde geroepen.

Foldager aan het feest
De puncheurs zouden het uit gaan vechten in Hlohovec. Van hen bleek Foldager over de beste benen te beschikken. Hij won overtuigend, voor Berckmoes en Lukáš Kubiš. Net als hen, finishte ook Alaphilippe op één seconde. De rest zat al op vier seconden of meer.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.