Andreas Leknessund klopt Lipowitz en Bennett in pittige opener Sibiu Tour
foto: Cor Vos
zaterdag 6 juli 2024 om 16:28

Andreas Leknessund klopt Lipowitz en Bennett in pittige opener Sibiu Tour

Andreas Leknessund heeft zijn eerste zege voor Uno-X Mobility binnen. De Noor, die afgelopen winter de overstap maakte van (toen nog) Team DSM, was op de slotklim naar Păltiniș weggereden met Florian Lipowitz en Georg Bennett. In de sprint met drie toonde Leknessund zich de snelste.

Even rustig erin komen, zat er voor de deelnemers aan de Sibiu Tour niet in. Op de eerste dag stond namelijk meteen een finish boven op het programma. Na een heuvelachtige aanloop, moest de beklimming naar Păltiniș (16 km aan 4,8%) de beslissing brengen. De klimmers mochten dus direct aan de bak. Onder meer Lennert Van Eetvelt, Sergio Higuita en viervoudig Tour de France-winnaar Chris Froome stonden aan de starten.

Gademan en Heijnen in vroege vlucht
Het duurde niet lang voordat de vroege vlucht wegreed. Sam Gademan (VolkerWessels) reed vanuit het vertrek weg en al gauw sloten vier renners aan, onder wie Philip Heijnen (Parkhotel Valkenburg). Zij kregen de zegen van de grote ploegen, maar werden plots tot stoppen gedwongen. Vanwege een verkeersongeval verderop op het parcours – een ongeval dat los stond van de wedstrijd – moesten enkele ambulances het peloton passeren. De koers werd daarom een tijdje geneutraliseerd.

Na een oponthoud van zo’n tien minuten schoot men de koers weer op gang. De vijf aanvallers kregen hun voorsprong terug op het peloton, waar Israel-Premier Tech en BORA-hansgrohe begonnen te controleren. De twee teams gaven niet meer dan twee minuten aan de kopgroep, die gedurende de rit wat uitdunde. Op het heuvelachtige parcours bleven op den duur enkel Heijnen en Gademan over. En in de laatste kilometers richting de slotklim ging die laatste solo.

Froome doet (korte) kopbeurt
Aan de voet van de beklimming was Gademan al ingerekend. Het zou tussen de klassementsrenners gaan op Păltiniș, waar Israel-Premier Tech het initiatief nam. In de klimtrein van het ProTeam zat ook Froome. De Brit reed een tijdje op kop, maar gaf af toen er nog minstens zestig renners in het peloton zaten. Meteen daarop viel het wat stil. Het leidde tot wat korte speldenprikken, maar al gauw zorgden Red Bull-BORA-hansgrohe en Lotto Dstny weer voor controle.

Deze relatieve rust was van korte duur. Er kwamen nieuw aanvallen, die evenwel niet meteen succesvol waren. Pas een versnelling van Florian Lipowitz leek kans van slagen te hebben. De Duitser ging op acht kilometer van de top in de aanval en zag eerst Georg Bennett (Israel-Premier Tech) oversteken. Daarna volgden Andreas Leknessund (Uno-X Mobility) en David de la Cruz (Q36.5), maar laatstgenoemde blies zichzelf op en moest al snel weer passen.

We begonnen zo met drie renners aan de laatste kilometer. Zij zouden gaan sprinten om de zege. Lipowitz ging van heel ver aan, maar wist zijn inspanning goed vol te houden. Andreas Leknessund had alle moeite om er nog voorbij te komen. Toch lukte dat, op het laatste nippertje. De Noor ging zo met de zege lopen, want Georg Bennett kwam er in de spurt niet aan te pas. De Nieuw-Zeelander werd derde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.