Arnaud De Lie keert terug in Quebec: “Overwinning van vorig jaar heeft echt een boost gegeven”
foto: Cor Vos
vrijdag 13 september 2024 om 11:58

Arnaud De Lie keert terug in Quebec: “Overwinning van vorig jaar heeft echt een boost gegeven”

Arnaud De Lie wist afgelopen jaar op indrukwekkende wijze de GP Quebec te winnen. De Belg sprintte vanuit een geslagen positie naar de eerste WorldTour-overwinning uit zijn carrière. “Ik ga niet zeggen dat ik er nog elke dag aan terugdenk, maar het heeft me zeker een boost gegeven voor de grote koersen”, laat hij optekenen door Het Laatste Nieuws.

Na zijn indrukwekkende overwinning in de GP Quebec van vorig jaar, volgde een winter vol hoge verwachtingen. Toch vielen de resultaten van De Lie in het voorjaar tegen. De oorzaak: de ziekte van Lyme. De Belgisch kampioen hoopte dit jaar al de stap te zetten om mee te kunnen doen om de zege in de grote voorjaarsklassiekers, maar zag die hoop door zijn ziekte in het water vallen. “Anders had ik met wat geluk al mee kunnen doen voor winst”, laat hij weten.

De Lie wordt Belgisch kampioen – foto: Cor Vos

Voordat De Lie het label ‘Lyme’ op zijn klachten kon plakken, maakte de Waal een moeilijke periode door. “Die hele periode heeft me een beetje in een depressie doen belanden. Je stelt alles in vraag. Ik vroeg me af waarom ik eigenlijk koerste. Na Gent-Wevelgem vroeg ik me echt af of ik fietsen nog wel leuk vond.”

Maar na zijn ziekte is De Lie weer helemaal terug op het hoogste niveau. De Stier wist zich in de zomer tot nationaal kampioen te kronen, debuteerde met de nodige ereplaatsen in de Tour de France, schreef het eindklassement in de Ronde van Denemarken op zijn naam en wist de slotetappe in de Renewi Tour te winnen. In Canada hoopt hij zijn succesvolle zomer een vervolg te geven.

Terugkeer in Canada
Vorig jaar toonde De Lie in Canada aan dat hij mee kon met de allerbesten. “Zo’n overwinning in Québec geeft je fysiek en mentaal vertrouwen. Op 300-400 meter van de streep zat ik nog heel ver, 25ste of zo: als je dan toch nog kan winnen, word je je op slag meer bewust van je potentieel”, laat hij weten.

Arnaud De Lie grijpt de winst in GP de Québec – foto: Cor Vos

Maar de Belgische spurter hoeft het niet alleen te doen in Quebec. Ook Maxim Van Gils heeft een doel gemaakt van het Canadese tweeluik. Volgens De Lie kunnen ze het goed met elkaar vinden. “We zijn allebei specialisten van ééndagskoersen. En we zijn complementair: bergop kan hij de allerbesten volgen, en hij is rap aan de meet. Ik kan het afmaken in een grotere groep.”

Bovendien weet de 22-jarige sprinter dat het fijn is om in de finale op iemand te kunnen rekenen die aanvallers terug kan halen. “Ik kan in de finale niet iedereen gaan halen, want dan kan ik niet meer sprinten.” Terwijl De Lie in Quebec wil toeslaan, weet hij dat de wedstrijd in Montreal Van Gils weer beter zou moeten liggen. “Ik wil hem daar helpen”, geeft hij aan.

Aanwezigheid Pogacar
De Lie verwacht dit jaar een ander soort wedstrijd dan de vorige editie. Dat heeft volgens de spurter van Lotto-Dstny alles te maken met de aanwezigheid van Tadej Pogacar. “Als we opnieuw gaan sprinten, moet ik zorgen dat ik beter gepositioneerd zit. Maar ik zal van bij de start meer vooraan moeten koersen, want we verwachten een zwaardere wedstrijd.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.