Arnaud De Lie kiest voor zware voorbereiding: “Stap van Ronde van Limburg naar Tour is te groot”
Interview Het contrast tussen de Arnaud De Lie van de voorjaarsklassiekers en die van de maand mei kon niet groter zijn. Het Waalse goudhaantje van Lotto Dstny schitterde de afgelopen weken op Belgische en Franse bodem, voornamelijk in kleinere eendagskoersen. Maar juist daarmee tankte hij vertrouwen voor het grotere werk, dat er met de Ronde van Zwitserland en Tour de France zit aan te komen. Lotto Dstny-ploegleider Nikolas Maes geeft ons tekst en uitleg over het plan met zijn kopman.
Er zijn verschillende pistes aangehaald voor het mindere voorjaar van De Lie. Eerst was er de hoogtestage op de Teide in de voorbereiding die hem niet beviel, maar ook de ziekte van Lyme speelde zijn rol. Ook zat De Lie in die periode zichtbaar niet zo goed in zijn vel. Na complete offdays in de E3 Saxo Classic en Gent-Wevelgem besloot de ploeg dan ook om vroegtijdig een einde aan het voorjaar van de kopman te maken.
“Arnaud had een soort ‘reset’ nodig”, legt Lotto Dstny-ploegleider Nikolas Maes ons uit. “Maar denk nu niet dat hij na Gent-Wevelgem een volle maand heeft stilgelegen, hé. In totaal heeft hij zo’n twee en een halve week niet getraind. Het was de mindset die een beetje moest veranderen. Het talent zit er bij Arnaud ontegensprekelijk in, dat weten we allemaal. Maar die mentale klik moest ook komen, de frustraties moesten er even af. En daarvoor was die reset en het afgelopen wedstrijdblok ideaal.”
Vertrouwen opdoen
De Lie werkte op drie weken tijd zes eendagskoersen af in België en Frankrijk, waarvan hij de helft – de Famenne Ardenne Classic, Tro Bro Léon en Circuit de Wallonie – op zijn naam schreef. In de andere drie wedstrijden, zoals de Antwerp Port Epic, schuwde hij de inspanningen onderweg niet om er een harde wedstrijd van te maken en zo zelf ook beter te worden.
“Dat toont aan dat hij terug met vertrouwen rondrijdt. Vertrouwen hangt samen met prestaties. Arnaud heeft na Gent-Wevelgem zijn tijd kunnen nemen om deftig te trainen, hij is volledig genezen verklaard. We zien aan zijn waarden dat het goed zit, en dat het vertrouwen stilaan terugkomt. Dat laatste moet bij hem écht aanwezig zijn. Of het nu een sprint is in de Grote Prijs van Québec of het Circuit de Wallonie, als hij zijn waarden in de sprint haalt, dan is hij in orde. Maar je wint alleen koersen als je ook mentaal dat vertrouwen hebt.”
Waarom bleef de ploeg dan op voorhand opvallend hard op de vlakte over de ambities van De Lie in zijn wedstrijdblok in mei? Maes stelde toen zelfs dat het voor de ploeg niet uitmaakte of De Lie dit jaar nog een wedstrijd zou winnen. “Grote ambities uitspreken leidt tot niets. We hadden een goed plan, en we hoopten dat het zou lopen hoe het nu gelopen is. Maar het heeft geen zin tegen een renner te gaan zeggen dat hij zomaar even moet winnen. Zeker naar de media toe, moet je zoiets als ploegleiding niet willen. Dat gaat nooit helpen.”
Al is Maes er van overtuigd dat zijn kopman nog niet op zijn limiet zit. “Hij is nog altijd bezig aan een trainingsfase. In principe moet hij nog altijd kunnen verbeteren. Hij is in orde en doet weer mee voor de prijzen, maar het is ook een bepaald niveau van koersen dat hij nu rijdt”, doelt Maes op het 1.1- en 1.Pro-karakter van de door De Lie afgewerkte eendagskoersen. “Maar dat zijn details, hé. Als Arnaud goed in orde is, dan doet hij ook op het hoogste niveau weer mee voor de prijzen. We weten intussen allemaal dat hij dat in zich heeft en dat komt snel terug.”
Hoogtestage?
De Ronde van Zwitserland (tussen 9 en 16 juni) moet voor De Lie dienen als het laatste opstapje richting Tour de France, maar wie het routeboek erbij neemt, ziet dat daar niet eens grote sprinterskansen zijn. “Het is vooral de bedoeling dat hij in Zwitserland weer wat extra body krijgt. Hij mag daar gerust in de gruppetto eindigen, maar hij moet vooral terug die feeling krijgen met het grotere werk. De Tour is het allerhoogste niveau dat er bestaat. Je kan het die jongen niet aandoen dat hij van de Ronde van Limburg naar de Tour moet. Dat is een veel te grote stap, denk ik. Zwitserland past perfect in ons plan.”
Opvallend genoeg wil de ploeg De Lie ook nog op hoogte sturen, terwijl de Waal recent nog in Het Nieuwsblad liet optekenen dat zijn stage op de Teide begin dit jaar ‘de eerste en de laatste keer’ was. “Er is ook sprake van een hoogtestage, ja. We zijn ernaar aan het kijken. Dat hij daar in het begin van het jaar niet goed op reageerde? Daar gaan we niet over uitweiden. We hebben een goed plan met de trainers en de performance van de ploeg en dat gaan we zo goed mogelijk uitvoeren. Dit zijn discussies die we intern moeten voeren.”
Om te reageren moet je ingelogd zijn.