Arnaud De Lie zegeviert na machtssprint in Binche-Chimay-Binche
foto: Cor Vos
dinsdag 1 oktober 2024 om 16:47

Arnaud De Lie zegeviert na machtssprint in Binche-Chimay-Binche

Arnaud De Lie heeft de 37ste editie van Binche-Chimay-Binche op zijn naam geschreven. De Belgisch kampioen wist op een sterke manier Jasper Philipsen nog te remonteren en bleef op de hellende aankomstrook Biniam Girmay en Milan Fretin voor in de daguitslag.

Een zwart gat na de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg? Daar hoeven de wielerfans niet voor te vrezen, want deze week staan er weer de nodige wedstrijden op het programma. Neem Binche-Chimay-Binche. Deze Waalse semiklassieker – meteen de afsluiter van het Belgische wielerseizoen op UCI-niveau kan ieder jaar opnieuw rekenen op een puik deelnemersveld: dit jaar tekenden negen WorldTeams present in Binche.

Tim Merlier, Arnaud De Lie, Jasper Philipsen, Biniam Girmay, Jordi Meeus, Jasper Stuyven… Deze kleppers besloten vandaag de degens te kruisen tussen Binche en Chimay, op een pittige lokale ronde van 16,2 kilometer, die in totaal vijf keer moest worden afgelegd. Naar goede Waalse gewoonte ging het constant op en af en ook de wind had op de brede wegen vaak vrij spel. De enige officiële hindernis waren de oplopende kasseien van Pépinière, op een kleine 900 meter van de finish.

Arnaud De Lie in de eerste koersuren – foto: Cor Vos

Kopgroep van zes, met twee Nederlanders
Maar voor het zover was, kregen de renners eerst nog een lange en geaccidenteerde aanloop voor de wielen geschoven. Zes renners besloten het over een aanvallende boeg te gooien en vormden de vlucht van de dag. Rindert Buiter (VolkerWessels) en Stijn Appel (BEAT Cycling) waren vertegenwoordigd namens Nederland. Zij werden verzegeld door de Belg Michel Coppens (Cofidis), Duitser Michael Schwarzmann (Israel-Premier Tech), Spanjaard Iker Mintegi (Euskaltel-Euskadi) en Fransman Adrien Maire (Tour de Tietema-Unibet).

Deze vlucht bleek echter geen lang leven beschoren, want met nog drie lokale rondes te gaan werden de zes vluchters weer in de kraag gevat. Ze bleken niet in staat om een op hol geslagen peloton, waar slag om slinger werd gedemarreerd, van zich af te houden. Hiermee begon een nieuwe fase in de wedstrijd, waarin heel wat renners probeerden om ervanonder te muizen, in de hoop een sprint te ontlopen. Zo reden Dries De Bondt en daarna Alessandro Covi een tijdje alleen voorop, maar deze solo’s werden redelijk snel weer in de kiem gesmoord.

Dries De Bondt probeerde vergeefs een sprint te ontlopen – foto: Cor Vos

Toch een sprint
Met het inrekenen van Covi op ruim tien kilometer van de finish konden de rappe mannen zich opmaken voor een sprint om de zege. In de laatste kilometers lag het tempo ontzettend hoog en bleek het niet meer mogelijk om een spurt te ontlopen. De grootste favorieten voor de zege – Merlier, Philipsen en De Lie – begonnen in een goede positie aan de oplopende kasseien van Pépinière.

Het was echter Danny van Poppel die op de verrassing speelde: de Nederlander ging al van bijzonder ver aan, maar Philipsen was attent en zat meteen op het wiel. De beoogde afmaker van Alpecin-Deceuninck besloot daarop zelf de sprint op gang te trekken, sloeg een gaatje en leek even op weg naar de zege. Dat was echter buiten De Lie gerekend.

De kampioen van België had duidelijk een betere timing, wist Philipsen zo nog te remonteren en rekende vakkundig af met Biniam Girmay en Milan Fretin. Philipsen viel stil in de laatste meters en werd zo ‘slechts’ vierde. Merlier kon geen potten breken in de sprint en deed dan ook niet mee om de overwinning. De Lie is op de erelijst de opvolger van de Italiaan Luca Mozzato, die vorig jaar de sterkste was in de Belgische eendagskoers.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.