Arvid de Kleijn wint GP de Fourmies met twee vingers in de neus na lead out uit het boekje
Zijlaard kon al ruim voor de finish op de achtergrond juichen - foto: Cor Vos
zondag 8 september 2024 om 16:56

Arvid de Kleijn wint GP de Fourmies met twee vingers in de neus na lead out uit het boekje

Arvid de Kleijn heeft afgetekend de GP de Fourmies 2024 gewonnen na een perfecte lead out van zijn ploeggenoten Rick Pluimers en Maikel Zijlaard. De 30-jarige Nederlander van Tudor Pro Cycling was veruit de snelste in de massasprint. Gerben Thijssen en Søren Wærenskjold werden tweede en derde. Het was een fijne opsteker voor De Kleijn, nadat een knieblessure hem vanaf medio april ruim drie maanden aan de kant hield. Hij is de opvolger van Tim Merlier, die in 2023 won.

De start en finish van de GP de Fourmies vinden, zoals de naam al doet vermoeden, plaats in de gemeente Fourmies. Wie in Fourmies vandaag langs de kant van de weg stond, kreeg waar voor zijn spreekwoordelijk geld. De organisatie werkt namelijk met een aantal lussen, die nooit ver van Fourmies zullen afwijken. Onderweg kregen de renners – met de Côte Bocquet (1,6 km à 3,6%) en de Sacré Coeur (700 meter à 7,3%, niet te verwarren met de gelijknamige scherprechter tijdens de jongste Olympische Spelen) – twee niet al te lastige hellingen voorgeschoteld.

Na de laatste passage van de Sacré Coeur op ruim 70 kilometer van de streep maakte het peloton weer vaart richting Fourmies. Zes lokale rondes van om en nabij de 11 kilometer in Fourmies moesten er dan nog verreden worden; genoeg tijd dan nog voor de sprintersploegen om zich te organiseren voor een sprint. En dus was het uitkijken naar snelle mannen Gerben Thijssen, Arvid de Kleijn, Søren Waerenskjold, Jakub Mareczko en man in vorm Simon Dehairs.

Een compleet peloton bij de eerste passage van de finish – foto: Cor Vos

Kleine vlucht als muis voor de kat
Het duurde lang voordat er een vlucht op poten werd gezet. Uiteindelijk was daar een premiesprint voor nodig, die ervoor zorgde dat Clémant Braz Afonso (CIC U Nantes Atlantique), Jasper Dejaeghere (Flanders-Baloise) en Jérémy Leveau (Van Rysel-Roubaix) elkaar vonden. Het trio kreeg daarna ruimschoots speling van het peloton. Vooraan waren alleen de bergsprints voor de premies noemenswaardig, maar veel veranderde dat niet aan de koers.

In het peloton bepaalde Uno-X Mobility het tempo. Toen de drie langzaam maar zeker binnen schot kwamen, besloten vijf tegenaanvallers het te proberen: Dries De Bondt (Decathlon-AG2R La Mondiale), Andrea Pietrobon (Polti-Kometa), Jan Stöckli (Corratec-Vini Fantini), Roel van Sintmaartensdijk (Intermarché-Wanty) en Stan Van Tricht (Alpecin-Deceuninck). Al vlot kreeg het vijftal het trio in het vizier en niet veel later sloten ze aan.

Vermakelijke finale, maar massasprint onafwendbaar
Met nog vijf lokale ronden te gaan waren de dan acht vluchters echter alweer in hun kraag gevat door het peloton. Daar hadden Decathlon-AG2R La Mondiale, Intermarché-Wanty en Tudor Pro Cycling zich intussen ook gemeld aan kop van het peloton. Toch werd er in die fase van de wedstrijd – aan het begin van het laatste uur koers – slag om slinger gedemarreerd in het peloton, wat zorgde voor een gigantisch hoog tempo. Maar veel ruimte kregen aanvallers niet.

Met Anthony Turgis zat er een gevaarlijke renner mee in de slotfase – foto: Cor Vos

Met nog goed dertig kilometer te gaan zorgden vijf renners toch voor een bres: Simon Dehairs voor Alpecin-Deceuninck, Jordan Labrosse en Gianluca Pollevliet namens Decathlon-AG2R La Mondiale, Olivier Le Gac vertegenwoordigde Groupama-FDJ en Anthony Turgis zat mee voor TotalEnergies. Al snel hadden ze toch een halve minuut voorsprong te pakken en maakten ze het Uno-X Mobility en Cofidis bijzonder lastig in de achtervolging.

Op negen kilometer voor de streep werden de laatste vluchters gegrepen, maar bleef het vooraan onrustig. De sprintersploegen hadden de grootst mogelijke moeite om het onder controle te houden. Vooral Decathlon-AG2R La Mondiale verkocht zijn huid duur, want in de laatste vijf kilometer probeerden zij met De Bondt en Stan Dewulf een massasprint af te wenden, maar dat was ondoenbaar. In de slotkilometer kwam alles samen, waarna Arvid de Kleijn feilloos de sprint won.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.