Astana Qazaqstan rondt komst Sergio Higuita af: “Plek waar ik kan groeien als renner”
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 4 september 2024 om 10:45

Astana Qazaqstan rondt komst Sergio Higuita af: “Plek waar ik kan groeien als renner”

Goed twee weken geleden wist WielerFlits al te melden dat Astana Qazaqstan op pole position lag om Sergio Higuita te verwelkomen. Nu is de transfer van de Colombiaan ook in kannen en kruiken. De 27-jarige klimmer komt over van Red Bull-BORA-hansgrohe en tekent voor twee seizoenen.

Higuita heeft een aflopend contract bij Red Bull-BORA-hansgrohe, waar hij na zijn komst in 2022 behoorlijk is gezakt in de hiërarchie. In zijn eerste Duitse jaar leek Higuita zijn potentieel waar te maken, maar daarna zorgde een allergie voor een zeer matig 2023. Dit seizoen krabbelt hij wel weer op. De Colombiaan heeft tien profzeges op zijn naam, waarvan de helft op WorldTour-niveau. Ook eindigde hij in Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije al eens top-5.

De puncheur wil graag naar een ploeg met meer kansen en is dus uitgekomen bij Astana Qazaqstan. “Astana is een ploeg met een enorme erfenis in het wielrennen. Het team heeft een rijke geschiedenis in de WorldTour en heeft zowat alle grote wielerwedstrijden al een keer gewonnen. Bovendien transformeert de ploeg op dit moment in een nieuw en spannend project, gericht op de toekomst. Dit is de plek waar ik kan blijven groeien als wielrenner”, is Higuita in zijn nopjes.

Higuita was in 2022 de sterkste in de Ronde van Catalonië – foto: Cor Vos

Teammanager Aleksandr Vinokourov verwacht veel van zijn nieuwste aanwinst. “Sergio is een zeer veelzijdige wielrenner, die in bijna elke wedstrijd goed kan presteren. Hij kan winnen op heuvelachtig terrein, in de bergen, klassieke wedstrijden en rittenkoersen. We zijn klaar om Sergio te ondersteunen. Dit is voor ons een heel goede versterking, vooral in etappekoersen van een week.”

Flinke kwaliteitsinjectie
Higuita is zeker niet de eerste aanwinst van Astana Qazaqstan. De ploeg was de voorbije weken en maanden al bijzonder actief op de transfermarkt, gezien het eerdere aantrekken van Alberto Bettiol (per direct), Wout Poels, Diego Ulissi, Nicola Conci, Florian Samuel Kajamini, Aaron Gate en Nederlander Darren van Bekkum.

Vinokourov is achter de schermen ook nog druk bezig om Caleb Ewan in zijn ploeg te krijgen. Daarvoor is wel een akkoord met zowel de sprinter als zijn ploeg Jayco AlUla nodig, omdat de Australiër nog een doorlopend contract heeft.

Zorgen over toekomst
De ploeg van Vino komt na dit seizoen in Chinese handen en zij zorgen voor een significante budgetverhoging. Dat kan de Kazachse ploeg goed gebruiken, want ze liggen in de huidige WorldTour-cyclus mijlenver achter op de achttiende plaats op de ranking, die recht geeft op een WorldTour-licentie van 2026 tot 2028. Op die laatste veilige plaats staat momenteel Cofidis. De Franse equipe verzamelde sinds 1 januari 2023 tot de ranking van eind augustus in totaal 15882 UCI-punten. Astana Qazaqstan zien we terug op plek 21, met een puntentotaal van 11865.

De Kazachse formatie maakt sinds 2006 deel uit van het peloton, toen het halverwege het seizoen het hoofdsponsorschap van Liberty Seguros en Würth overnam. Het Amerikaanse en Duitse bedrijf trokken zich terug bij de Spaanse ploeg (de voortzetting van het bekende O.N.C.E. Eroski na 2003) toen Operación Puerto zich dat jaar aankondigde. Kopman Aleksandr Vinokourov bleef in de dopingzaak buiten schot en paaide de overheid van zijn land om in de ploeg te stappen, waardoor ze toch de Tour de France konden rijden. Daarna bleef Astana jarenlang in de sport.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.