Neef van Michael Rogers verrast Ganna in proloog Ronde van Oostenrijk, Tomáš Kopecký derde
foto: Cor Vos
dinsdag 2 juli 2024 om 14:55

Neef van Michael Rogers verrast Ganna in proloog Ronde van Oostenrijk, Tomáš Kopecký derde

De proloog van de Ronde van Oostenrijk (2.1) is niet gewonnen door Filippo Ganna. De Italiaan van INEOS Grenadiers moest over een afstand van drie kilometer zijn meerdere erkennen in de 19-jarige Cameron Rogers, de neef van oud-prof Michael Rogers. Tomáš Kopecký eindigde als derde.

In de schaduw van de Tour de France begon vandaag in Sankt Pölten de 73ste editie van de Ronde van Oostenrijk. In de hoofdstad van de deelstaat Neder-Oostenrijk was een proloog van drie kilometer uitgetekend, over biljartvlakke en niet al te technische wegen. Met Filippo Ganna, Magnus Sheffield, Luke Plapp, Rui Oliveira en Sjoerd Bax stonden er heel wat interessante namen aan het vertrek, maar wie zou de snelste tijd realiseren aan de streep?

Goede tijd voor TDT-Unibet
De eerste echte richttijd kwam echter op naam van een renner van Tour de Tietema-Unibet. Adam Ťoupalík, die we ook nog we kennen uit de cross, raasde met een gemiddelde van net geen 48 kilometer per uur (47,792 km/u) over het parcours en klokte aan de streep af na 3’46” en wist zo bekende namen als Diego Ulissi, Andrew August en Michael Gogl de loef af te steken. Ťoupalík mocht zo even plaatsnemen in de hot seat, maar werd daar toch al snel weer uitgereden.

Dat het nog sneller kon, bewees een zekere Niklas Behrens. De 20-jarige coureur van de opleidingsploeg van Lidl-Trek – eerder dit jaar al winnaar van de Youngster Coast Challenge en de regerende Duitse wegkampioen bij de beloften – dook aan de finish bijna vier seconden onder de tijd van Ťoupalík. Met een tijd van 3’42” was hij goed voor een gemiddelde van liefst 48,603 kilometer per uur.

De jeugd heeft het laatste woord
De tijd van Behrens werd echter ook weer van de tabellen geveegd en wel door een ploegmaat. Cameron Rogers, een 19-jarige Australiër, was nog eens vier tellen rapper en deed met 3’38” een nadrukkelijke gooi naar de dagzege. De jonge Rogers zag vervolgens de ene na de andere renner de tanden stukbijten op zijn tijd, maar was nog allerminst zegezeker. Hij moest namelijk nog wachten op de binnenkomst van drie kleppers: Felix Großschartner, Luke Plapp en – last but not leastFilippo Ganna.

Deze renners leken nog in staat om de tijd van Rogers te bedreigen en zelfs te verbeteren. Großschartner kwam ook in de buurt van de toptijd, maar bleek aan de streep toch twee seconden te langzaam. Plapp stelde dan weer teleur en eindigde in de middenmoot. En Ganna? De Italiaanse tempobeul uit Verbania deed nog een serieuze poging om Rogers van de troon te stoten, maar strandde op één seconde.

Rogers kan zo opgelucht ademhalen: de neef van oud-prof en drievoudig wereldkampioen tijdrijden Michael Rogers boekte zijn eerste profzege. Ganna werd dus tweede, Tomáš Kopecký zette namens TDT-Unibet de derde tijd neer. Morgen volgt de eerste rit-in-lijn in de Ronde van Oostenrijk. In de omgeving van Bad Tatzmannsdorf is een geaccidenteerd parcours uitgetekend. 

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.