“Baanrenner moet kiezen tussen sponsor en KNWU”
In De Volkskrant legt de voorzitter van de KNWU, Marcel Wintels, het nieuwe sponsorbeleid uit. Renners moeten stoppen met hun privé-sponsors wanneer deze botsen met de sponsor van de KNWU (Rabobank). “Het wordt kiezen of delen.”
Veel renners hebben de A-status en krijgen zodoende steun van zowel de KNWU als de NOC-NSF. Dit kan financiële steun zijn, maar ook materiele in de vorm van bijvoorbeeld een auto e.d. Hiernaast laten veel renners zich ook nog door bedrijven financieel sponsoren. Bedrijven krijgen hiervoor sponsorruimte op de kleding (broek) van de renner.
“Er moet alleen een balans zijn tussen wat ze wel en niet mogen. Ze vliegen op kosten van de KNWU de hele wereld over. Dankzij enorme budgetten waarvoor onze sponsors veel moeite moeten doen. Dan kun je niet zeggen: ik heb lak aan die sponsors en aan de KNWU. Of iemand maakt van ons pakket gebruik, of iemand doet het op zijn manier. We zijn daarin misschien te tolerant geweest”, aldus de voorzitter.
Wintels vindt dat “in bepaalde gevallen” een renner zijn privé-sponsor kan houden, bijvoorbeeld om dingen te bekostigen, waar de KNWU dit niet doet. De renners zullen een contract moeten tekenen, waarin de rechten en plichten zijn opgenomen.
De KNWU voert in het nieuwe beleid een harde lijn, deze zal zonder aarzeling worden uitgevoerd. Tim veldt reageert verbaasd in De Volkskrant “Dit kan betekenen dat ik weer voor alleen een A-status ga sporten. Als dat zo is, ga ik over mijn toekomst nadenken”. Yvonne Hijgenaar laat in de krant optekenen dat ze van een overheidsvergoeding niet rond kan komen.
Peter Schep vindt dat de KNWU de baanwielrenners extra moet betalen wanneer deze hun privé-sponsor op moeten geven. “De KNWU wil scoren bij de Spelen in 2012. Maar kun je niets extra bieden, dan heb je straks geen renners meer.”
Om te reageren moet je ingelogd zijn.