Bahrain Victorious schrijft van dopingschorsing terugkerende Robert Stannard in bij UCI
Stannard kwam voor zijn schorsing uit voor Alpecin-Deceuninck - foto: Cor Vos (archief)
maandag 19 augustus 2024 om 17:16

Bahrain Victorious schrijft van dopingschorsing terugkerende Robert Stannard in bij UCI

Zien we Robert Stannard binnenkort in het tenue van Bahrain Victorious aan de start van een wielerwedstrijd? Op de website van de internationale wielerunie UCI zien we dat de 25-jarige renner – die een dopingschorsing achter de rug heeft – is ingeschreven bij de ploeg uit het Midden-Oosten.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Stannard werd door de UCI in juni met terugwerkende kracht geschorst, van 17 augustus 2018 tot en met 17 augustus 2022. Dit vanwege een ‘overtreding van het dopingreglement (in zijn tijd bij Mitchelton-Scott, red.) door het gebruik van een verboden stof of een verboden methode, naar aanleiding van afwijkende waarden in zijn biologisch paspoort.’

De UCI had het in een perscommuniqué over ‘afwijkende waarden in zijn biologisch paspoort in 2018 en 2019.’ De Australiër stond voor zijn straf al bijna een jaar op de lijst met voorlopig geschorste wielrenners. Omdat de schorsing met terugwerkende kracht in werking was getreden, mocht Stannard al langer weer koersen.

Screenshot van de website van de UCI

Het bleef overigens niet bij een schorsing met terugwerkende kracht: de UCI besloot de renner ook een flinke geldboete op te leggen, die overeenkomt met zeventig procent van zijn gemiddelde jaarsalaris in 2018 en 2019.

Stannard won in 2022 de Tour de Wallonie – foto: Cor Vos

Gevallen toptalent
De vraag is of Stannard zijn carrière bij Bahrain Victorious weer nieuw leven kan inblazen. Hij maakte eind 2018 de overstap van opleidingsploeg Mitchelton-BikeExchange naar de WorldTour-formatie. Dat deed hij na een uitmuntend jaar bij de beloften, waarin hij onder meer derde werd in de Ronde van Vlaanderen en derde in de Giro d’Italia. Hij won zelfs de Ronde van Lombardije voor beloften.

Na drie seizoenen bij Mitchelton-Scott reed de deels in Nieuw-Zeeland opgegroeide Australiër – tot zijn voorlopige schorsing – voor Alpecin-Deceuninck. In dienst van de Belgische formatie boekte hij zijn eerste profoverwinning: in 2022 verzekerde hij zich van de eindzege in de Tour de Wallonie.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.