Bakelants: “Geen zin meer in Giro door start in Israël”
Het ziet ernaar uit dat de Giro volgend jaar in Israel van start gaat. Jan Bakelants is geen voorstander van de eerste start van een grote ronde buiten Europa. “Of ik zin heb in die trip? Niet echt”, vertelt hij aan Sporza.
Het stoort Bakelants dat er niet met de renners overlegd is. “Het stoort me ook al langer dat er vooraf geen enkele ploeg of renner geconsulteerd wordt: ziet het peloton zo’n oversteek wel zitten?”, vraagt hij zich af. “Er is nu een akkoord met de Israëlische overheid of de stad Jeruzalem. Die hebben geld op tafel gelegd om de start naar daar te halen. Maar de acteurs, de mensen die daar toch voor het spektakel zullen moeten zorgen, worden voor de ondertekening van zo’n overeenkomst niet gehoord”, stelt hij vast.
[poll id=”577″]
hebben ze daar nog nooit van gehoord.
Hoezo?
Als internationale sportorganisatie moet je je verre van politieke afwegingen houden. Want dan begeef je je op een hellend en gevaarlijk vlak. Als je ooit besluit om politieke redenen je evenement niet in een land te laten plaatsvinden, wordt je bij elk eerstvolgend evenement langs de meetlat gelegd met alle gevolgen van dien. Als nu een land of ploeg om politieke redenen niet wil deelnemen in een land is dat hun goed recht. Als in eenzelfde sitiuatie een sportorganisatie politieke redenen laat meewegen staat hetzelfde land wat normaal een evenement boycot op dat moment op zn achterste poten, omdat de organisatie min of meer de politieke situatie in dat land goed keurt.
Hellend vlak ook omdat er tentijde van guantanamo bay er dan diverse landen hun lidmaatschap bij de organisatie hadden opgezegd als er maar iets in de VS wordt georganiseerd
Of wat als vorig jaar het EK durum bakken naar Nederland was gegaan. Turkije had vriendelijk bedankt voor deelname, maar als de Internationale Durum Organisatie in het verleden politieke afwegingen heeft gemaakt had Turkije haar lidmaatschap opgezegd en nog voor een politiek staartje gezorgd
Je ben een sportorganisatie en moet dus heel erg oppassen je niet in te laten met iets ingewikkelds als poltiek. Er worden staatsbezoeken afgelegd in het midden oosten (al dan niet met een handelsmissie in het gevolg) en dan zou jij als sportorganisatie je op een platform begeven waar je niks te zoeken hebt?
Het enige wat jij moet bewaken zijn de sportieve gronden en de veiligheid en gezondheid van je leden.
Dus een WK in Quatar kun je afblazen omdat de gezondheid van je renners in gevaar komt. Een WK voetbal in Rusland kun je afblazen omdat er grootschalig gesjoemeld is met doping in Rusland (al zit daar ook al een politiek luchtje aan, dus wordt dat al weer ingewikkelder als gedacht) En een Girostart in Jeruzalem moet je als bond alleen overwegen als de veiligheid van je renners in gewaarborgd.
Kijk er zijn politieke uizonderingen als Noord Korea, maar daar gelden ook internationale boycotten tegen. Met elke andere beslissing puur op politiek gebied begeef je je op glad ijs
Als ik professioneel renner zou zijn, zou ik mij opstellen als Dumoulin doet, in overleg met de ploeg kiezen voor het parcours dat sportief het beste bij mij past. En de politieke statements voor anderen laten. Bakelants doet dan eigenlijk ook, al vind ik (als prive persoon) wel dat hij daarbij onnodig zit te klagen. Dat laatste heeft hij helemaal niet nodig.
Goed, dan buiten de politieke discussie: Israël heeft wel degelijk een lichte fietscultuur en ze proberen ook echt de fiets te promoten de laatste tijd. De locatie is voor een proloog de mooiste ter wereld. Het weer is prima in de giro-maanden. Israël ligt net zo dicht bij Italië als Assen, Apeldoorn of Herning.
Het enige bezwaar wat ik nog kan bedenken is de terrorismedreiging maar dat is juist weer een uitwas van die minderwaardige (excuses voor de sterke bewoording) culturen eromheen waardoor we juist Israël zouden moeten steunen.
Het WK is elk jaar ergens anders op de wereld. Grote rondes zijn er maar in drie landen, dus als een van die drie compleet uit de richting start is het logisch dat er commentaar komt.
Qatar heeft ook nog eens jarenlang een 1.1/.HC koers gehad, dus er was in ieder geval ervaring in het land met grote koersen.
Ten derde zijn het allebei smerige staten. Qatar teert op olie, verzilting, en slavenarbeid. Israel teert op terrorisme, onderdrukking, en buitenlandse belastingcenten(vnl. USA).
Die selectieve verontwaardig ten spijt van sommige panelleden meen ik op de koop toe.
Ik zie hier niets verkeerd in, ook wat de veiligheid aangaat daar kunnen in het veilige Europa nog wat van leren.
Overigens zijn er ook genoeg landen in de wereld die vinden dat Europa geschrapt moet worden, omdat wij onfatsoenlijk zijn. Het is maar welk referentiekader je hanteert.
Daar wegblijven heeft niet met partij trekken te maken. Er wel heen gaan wel overigens.
Wat een ronduit walgelijke bewoordingen. De superioriteit van het Israëlische ras, excuseer? Het feit dat er een economische voorsprong is heeft natuurlijk alles te maken met de voorkeursbehandeling die zij al decennia krijgen van het Westen en met name de Verenigde Staten en het systematisch racisme dat ze nadrukkelijk zelf mee in stand te houden. En alsof dat dan een excuus zou zijn voor de onophoudelijke serie van moorden, onteigeningen, folteringen en pesterijen ten aanzien van het Palestijnse volk?
Ik hoop van harte dat je reactie het gevolg is van onwetendheid, maar ik zou je sterk aanraden je eens degelijk te verdiepen in de geschiedenis van het conflict in en rond Israël, want de verwerpelijke uitspraken (excuseer me voor de sterke bewoordingen) die je doet lijken me op een volkomen fout referentiekader gebaseerd.
De voorkeurspositie bij het westen heeft een significante rol gespeeld bij de welvaart van Israël maar het is verre van de enige reden. Er is overweldigend economisch bewijs dat democratie goed is voor welvaart, (sekse)gelijkheid goed is voor welvaart, en individualistisch denken (meer Joods) beter voor welvaart dan collectivistisch denken (meer Islamitisch). Het onderwijs in Israël is veel beter. De mensenrechtenschendingen in Israël zijn naar mijn idee vaak van een anecdotaal niveau. Daar werden een paar palestijnen neergeknuppeld, daar werd dat palestijnse kindje invalide geschoten, daar etcetera. In de omliggende landen word je systematisch van een gebouw gegooid als homoseksueel en vrouwen kunnen niet over straat zonder hun hoofd te bedekken. Ik vind het walgelijk dat je systematische in de cultuur ingebakken mensenrechtenschendingen van de omliggende landen gelijkstelt aan die van Israël.
Geen Israël, dan ook geen (vul land buiten noordwest-Europa in).
Wordt flink sparen voor Italiaanse steden als ze ooit nog eens de start van de Giro willen hosten. Ik vind het een slechte ontwikkeling.
Eddy Planckaert bijvoorbeeld reed vroeger alleen in Europa. Hij heeft vliegangst.
Zuid-Afrika was ook een welvarender land voordat apartheid werd afgeschaft.
Wie door gebrek aan inhoudelijke argumenten dan maar op het populistische 'gutmensch'-discours overstapt en de dagdagelijkse en systematische schending van de mensenrechten als anekdotisch afdoet staat natuurlijk helemaal niet open voor discussie, wat je zelf ook wil beweren. Veel succes nog met je zionistische propaganda praatjes, maar kom voor een inhoudelijke discussie nog eens terug als je wel blijk geeft te weten waarover je praat.
Hoef je geen midden oost expert voor te zijn , hoe zou jij je voelen als de VN beslist dat vanaf morgenmiddag de helft van je huiskamer van mij is ? Zo heeft de VN in 1947/1948 besloten in Palestina een stuk grond aan de Israëliërs te geven en dus weg te nemen van de palestijnen , dat is in het kort wat er is gebeurt daar in 1947 / 1948 kort na de tweede wereldoorlog.