Bakelants ziet Vingegaard niet als verliezer na Galibier-rit: “Echt een mentale opsteker”
foto: Cor Vos
woensdag 3 juli 2024 om 12:26

Bakelants ziet Vingegaard niet als verliezer na Galibier-rit: “Echt een mentale opsteker”

Tadej Pogacar wist dinsdag in de vierde etappe van de Tour de France een eerste tik uit te delen aan Jonas Vingegaard, maar de Deense titelverdediger van Visma | Lease a Bike hield de schade in Valloire wel beperkt. Jan Bakelants ziet Vingegaard dan ook niet als een verliezer.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

In zijn vaste column voor Het Laatste Nieuws laat Bakelants zijn licht schijnen op de eerste bergetappe van de Ronde van Frankrijk, en de verhoudingen tussen Vingegaard en Pogacar. “Zoals hij vorig jaar al deed en zoals hij zondag in Bologna opnieuw deed op de San Luca, zo beet Jonas Vingegaard zich ook op de Galibier weer vast in het wiel van Tadej Pogacar. Maar meer dan zondag was deze rit een echte mentale opsteker voor Vingegaard.”

“In de etappe over de Galibier was het voor Jonas Vingegaard en Visma | Lease a Bike vooral belangrijk om geen tijd te verliezen op Pogacar. Misschien dat hij zichzelf in de laatste honderden meters een beetje is voorbijgereden. En dat hij dat in die stukken van de afdaling waar hij moest bijtrappen cash heeft betaald. Dan nog is dit voor Vingegaard een succes. Wetende waar hij vandaan komt, haalt hij een erg hoog niveau.”

UAE Emirates
De eerste bergetappe bevestigde wat velen al dachten. UAE Emirates is op dit moment veruit de sterkste ploeg. “Wat UAE betreft, zijn we tot gisteren wat op onze honger blijven zitten”, is Bakelants van mening. “Onduidelijk was welke rol Ayuso en Almeida zouden spelen. Dat bleek op de Galibier. En zo zie je nog maar een keer wat een fantastische ploeg UAE bij elkaar heeft gekocht. Daarmee kunnen ze alles en iedereen uitroken.”

UAE Emirates reed de boel aan flarden op de flanken van de Galibier – foto: Cor Vos

Bergop is tegen hun overmacht en overtal weinig in te brengen, maar Bakelants wil nog geen overhaaste conclusies trekken. “Het is verre van gedaan en het is vroeg voor conclusies. Maar Pogacar en zijn ploeg hebben dinsdag de puntjes op de i gezet. In rit negentien (van Embrun naar Isola 2000, red.) krijgen we een gelijkaardige rit. De Cime de la Bonette (2798 meter, red.) is hoger dan de Galibier en wellicht wordt het nog warmer daar. Ik verwacht dat UAE ook daar agressief in gaat staan.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.