Bart Wellens kijkt na rel tussen Iserbyt en Kamp naar UCI: “Moet een signaal afgeven”
foto: Cor Vos
zondag 13 oktober 2024 om 10:46

Bart Wellens kijkt na rel tussen Iserbyt en Kamp naar UCI: “Moet een signaal afgeven”

Het houdt de gemoederen flink bezig in het veldritwereldje: het incident tussen Eli Iserbyt en Ryan Kamp. Ook Bart Wellens heeft een mening en steekt deze – in zijn column voor Het Nieuwsblad – niet onder stoelen of banken. “Een uitsluiting volstaat niet, de UCI zal toch een signaal moeten afgeven”, is de tweevoudig wereldkampioen van mening.

Lars van der Haar zegevierde zaterdag in de eerste Belgische cross van het seizoen, maar na afloop ging het vooral over een opvallend incident tussen Eli Iserbyt en Ryan Kamp. De Belg kwam samen met Kamp ten val, raakte gefrustreerd en uitte deze frustratie door op het wiel van Kamp te stampen. Nadat de Belg was gediskwalificeerd, betuigde hij direct spijt. Maar daarmee is voor Wellens de kous nog niet af.

“Misschien ben ik de laatste die mag oordelen nadat ik ooit, in Overijse, een toeschouwer een karatetrap uitdeelde”, begint hij zijn relaas. “Maar opzettelijk het materiaal van een collega – als ik het bruut mag zeggen – naar de kloten stampen, dat doe je gewoon niet. In welke opwelling het ook gebeurt, zoiets hoort niet onder collega’s. Elke crosser weet hoeveel elke andere crosser ervoor moet doen om goed te zijn.”

“Hij had genoeg tijd om na te denken”
“Ok, Kamp heeft niet de naam een zacht eitje te zijn. Ryan is iemand die vaak in de clinch gaat. Maar dat hoort bij de cross. Ik vind zelfs dat het te weinig gebeurt. Ryan is een beetje de peper en zout die de cross de laatste jaren mist. Hij vecht voor zen plekske, deelt al eens een kwak uit. En waarom niet? Zolang hij zijn handen thuishoudt, vind ik dat het kan. Moest het in een opwelling gebeuren, dan zou ik het nog kunnen begrijpen vanuit Eli’s kant.”

“Maar er zitten verschillende seconden tussen de val en het trappen op het achterwiel. Hij had tijd genoeg om na te denken. Zijn er dingen geroepen, zoals Eli beweert. Simpel: roepen doen ze allemaal. Fuck you, aan de kant… Het rechtvaardigt Eli’s reactie nog altijd niet. En als het echt te grof was, dan zou Eli er goed aan doen om wel te zeggen wat er geroepen is. Dan zou het zijn reactie wel kunnen verantwoorden.”

Natrappen
Volgens Wellens is enkel een diskwalificatie een te lichte straf. “Eerlijk gezegd: ik denk dat hier nog een staartje aan zal komen. Een uitsluiting volstaat niet, de UCI zal toch een signaal moeten afgeven. Stel dat je een mindere dag hebt, iemand rijdt je in de kant en wat doe je? Even op de fiets van die collega stampen zodat ook die niet verder kan. Zelf word je dan uitgesloten, maar wat maakt het uit?”

“De UCI zal goed moeten nadenken over wat ze hiermee gaan doen. Voor mij moet er geen sanctie komen, maar iedereen moet beseffen dat dit soort gedrag niet kan. Op de weg zijn er al andere dingen gebeurd, die wel tot een sanctie hebben geleid. Als je de – misschien wel foute – vergelijking maakt met het voetbal, dan was wat Eli deed natrappen. Fel natrappen zelfs. Niet omdat het Eli is en niet omdat ik het wil, maar de UCI moet kort op de bal spelen”, aldus Wellens.

RIDE Magazine
7 Reacties
13-10-2024 12:27
Och Wellens toch. Moest er dan vorig jaar geen 'signaal afgegeven worden' toen de wereldkampioen in de sport op het publiek begon te spugen? Of had je het toen, net als de pers trouwens, te druk met met je kop bij in de reet van de Van der Poels te kruipen en de boel te vergoeilijken door San Matje de slachtofferrol te geven? Je bent al net zo hypocriet als al die Hollanders die op .NL over elkaar heen rollen om een schorsing voor Iserbyt te eisen. Wat je daar allemaal leest; het brengt me tussen schaterlachen en kokhalzen. Iserbyt heeft meer dan terecht z'n straf gehad. Nu de 'peper& zout'-man nog.
10:13
Beer, is dit niet racisme light? Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat jouw hekel aan Nederlanders jouw objectieve zicht vertroebelt.
10:28
Oh, maar ik hou van Nederlanders hoor; zitten veel toppers tussen! Ik hou dan weer niet zo van het type Handige Harry Van der Loep dat je op de .NL wel eens tegenkomt. Zo van die Hollanders die denken dat ze beter zijn dan Belgen en systematisch Belgen zit af te zeiken en met 2 maten en gewichten meten. Als dit dan ook vlotjes wordt toegestaan door de redactie gaat het helemaal mis natuurlijk. Hopelijk belt Maxim ze snel even op.
11:12
Ah het oude liedje. Beer krijgt feedback op zijn eigen handelen, en wijst dan gauw naar anderen.
En ouwe stiekemerd, zit je veel op .nl om alle juice daar mee te krijgen?
11:26
Zal ik jou anders wat feedback op jouw eigen handelen geven, ouwe off-topic op-de-man-spelende inhoudsloze ruziezoekende Hollander? Oeps; already did ;-)
13:12
Oeps weer racisme-light. Hardnekkig hoor.
14:02
Die splijtzwam-geur? Blijft hangen ja ;-)

Wel sympathiek dat je de tijd maakt om hier even te komen reageren. Heb je het niet te druk met het afzeiken van de Wielerflits-redactie op het forum? Wat meer nederigheid en vooral respect voor de mensen die deze website runnen zou je wel mogen tonen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.