Bart Wellens over schorsing Eli Iserbyt: “Streng, maar rechtvaardig”
foto: Cor Vos (archief)
maandag 21 oktober 2024 om 15:48

Bart Wellens over schorsing Eli Iserbyt: “Streng, maar rechtvaardig”

Er is de afgelopen week veel gezegd en geschreven over het stamp-incident tussen Eli Iserbyt en Ryan Kamp in de Exact Cross van Beringen. De UCI besloot Iserbyt uiteindelijk voor drie wedstrijden te schorsen. Bart Wellens vindt een straf voor de Belgisch kampioen niet meer dan logisch.

Wellens is tegenwoordig ploegleider bij Charles Liégeois Roastery CX – de veldritformatie van onder meer Gerben Kuypers en Kevin Kuhn – maar is tijdens het veldritseizoen ook een vaste columnist voor Het Nieuwsblad. In zijn wekelijkse column komt hij nog eens terug op het incident met Iserbyt en de schorsing van drie wedstrijden die de UCI heeft uitgedeeld aan de 27-jarige coureur.

Wellens deed in een eerdere column al een oproep aan de UCI om een ‘signaal af te geven’ en kan zich dan ook vinden in de uitgesproken sanctie. “Streng maar rechtvaardig. Drie wedstrijden én een boete van 2.600 euro, dat is niet niks. Maar een straf is geen straf als ze niet streng is. De UCI heeft er ook goed aan gedaan om snel tot een uitspraak te komen, ook voor Eli.”

Wellens kan zich ook inleven in zijn jongere landgenoot. “Ikzelf werd voor mijn karatetrap in Overijse één maand geschorst, in september van het daaropvolgende seizoen. Toen waren er nog wedstrijden in september. En ja, dan zitten ze aan uw geld, zoals ze nu ook bij Eli aan zijn geld zitten. Toch had het erger gekund. Nu mist hij één manche van de Superprestige en twee Exact Crossen. Hadden ze langer gewacht, dan had hij misschien Wereldbekermanches moeten missen en dat zou erger geweest zijn.”

“Ik snap de ontgoocheling bij Jurgen Mettepenningen”
Jurgen Mettepenningen besloot zondag zijn onvrede te uiten over de schorsing. Wellens begrijpt de frustraties van de teammanager van Pauwels Sauzen-Bingoal, de ploeg van Iserbyt. “Natuurlijk waren ze niet blij in het kamp van Pauwels Sauzen-Bingoal en dat is begrijpelijk, Het was in Ruddervoorde. Eli was daar toch een beetje het uithangbord.”

“Ik snap ook wel de ontgoocheling bij teammanager Jurgen Mettepenningen. Als ploeg ben je nooit blij als één van je renners aan de kant moet staan, zeker niet als het uw topper is. Maar ik denk toch dat ze uiteindelijk zullen inzien dat je beter nu dan later op het seizoen een week moet toekijken.”

RIDE Magazine
1 Reacties
20:22
Klopt Bart, Eli had Kamp beter vol in het gezicht gespuugd, MVDP-Style. Dan was hij er zonder straf vanaf gekomen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.