Battaglin: “Was toe aan nieuwe omgeving”
Enrico Battaglin is komend seizoen onderdeel van LottoNL-Jumbo, min of meer een verrassende transfer. “Mijn agent Moreno Nicoletti bracht me in contact met Richard Plugge, waarna hij en zijn team besloten me een kans te geven”, vertelt de Italiaan aan SpazioCiclismo.
Battaglin kijkt met een tevreden gevoeld terug naar zijn periode bij Bardiani-CSF. “Het waren zeker vier hele belangrijke jaren, want dankzij Bruno Reverberi en zijn grote familie heb ik de gelegenheid gekregen om prof te worden. Ik heb vooral goede herinneringen aan mijn twee overwinningen in de Giro d’Italia. Maar ik realiseerde me dat ik het nodig had om eens wat andere lucht op te snuiven en dus besloot ik om te vertrekken naar een andere ploeg.”
‘WorldTour brengt zekerheid met zich mee’
Ondanks dat hij niet tevreden was over zijn prestaties in 2015, hoopt de 26-jarige Italiaan bij LottoNL-Jumbo zijn belofte van groot talent in te kunnen lossen. “Ik ben blij dat ik eindelijk bij een Worldtour-team zit. Mijn moraal is daardoor erg groot en het is ook beter voor mijn gemoedsrust, omdat ik nu zeker weet dat ik alle grote koersen op de kalender rij. Bij Bardiani-CSF moesten we altijd de gesprekken rondom de wildcards afwachten en wist je nooit wat je te wachten stond. Nu weet ik tijdens het trainingskamp in Spanje al hou mijn wedstrijdprogramma eruit ziet, waardoor ik me met specifieke trainingen kan voorbereiden op de koersen die ik ga rijden.”
Enige Italiaan
Battaglin komt uit een nest met enkel Italianen, bij LottoNL-Jumbo is hij de enige. “Maar dat schrikt me niet af. Ik ben me er bewust van dat ik hun taal moet leren. Daarom heb ik een aantal weken geleden al een cursus gevolgd in Nederland. Toch heb ik mijn studie in de Engelse taal de voorbije jaren niet verwaarloosd. Ik spreek het goed genoeg, dus zijn er tot op heden geen communicatieproblemen geweest. Het is dus niet vanzelfsprekend dat ik Italiaans spreek, maar dat zal beetje bij beetje wel wennen. Gelukkig rijden we op Bianchi-fietsen, dus helemaal on-Italiaans is het niet”, lacht Battaglin.
Eerste piek tijdens Milaan-San Remo
De Italiaan maakt zijn debuut voor LottoNL-Jumbo in de Tour Down Under. Zijn programma van daarna moet hij nog met de ploeg bespreken. “Ik zal me voornamelijk richten op de eendagskoersen en afzonderlijke etappes die bij me passen, zodat ik hopelijk nog eens een geweldige rit kan winnen. Daarnaast hou ik van San Remo, waar ik misschien wel een vrije rol krijg. Dat zou een goede kans voor me zijn. Voor de rest heb ik nog geen specifieke doelen voor de rest van het jaar. Ik ga proberen om weer continuïteit in mijn resultaten terug te brengen, om vervolgens naar het niveau te stijgen wat mensen van mij verwachten. Dan ben ik tevreden.”
Verwacht redelijk veel van Battaglin. Iemand die heel rap is in een uitgedunde groep. In potentie iemand die 4-6 wedstrijden per jaar kan winnen. Heeft zijn potentie nog niet waargemaakt, maar voor mijn gevoel kan hij schitteren.
The dark horse van TLJ volgend jaar, ik laat me verrassen.
De voertaal niet machtig zijn is je eigen verantwoording. Met enkel een paar niet Nederlandstaligen is het amper uit te sluiten dat men automatisch in het Nederlands communiceert.
Ook voor nl'rs kan het leerzaam zijn om t engels beter onder de knie te krijgen en we zijn toch zo'n solidair landje. Wederzijds integreren werkt veel beter.
Wat heeft het wel of niet beheersen van Engels te maken met solidair zijn?
Jij denkt dat buitenlandse renners in Italiaanse dienst ook Engels spreken?
Overigens mis je totaal het punt van de post, maar begrijpend lezen is lastig als het niet over dumoulin gaat zeker?
Denk dat je mijn punt ook een beetje mist, wat kost het voor moeite voor een nlr om te communiceren int Engels met zelfs een Italiaan die de taal machtig is? Voor ons is engels iets gemakkelijker dan voor de gem italiaan. Wat betreft Dumoulin, die spreekt vloeiend engels.
Kan je helemaal volgen, komt veelal door schaamte om met landgenoten engels te spreken. Mn kinderen wilden ook geen frans of engels spreken aan tafel, vonden ze maar dom, maar het is juist de manier om falen te overwinnen en gaat veel sneller dan id klas. Ook voor onze jongens kunner er best een paar taaluurtjes af, maakt ze ook een stukkie zekerder voor de micro.
Verder weeral een clowneske opmerking "dat onze jongens" door Engels te praten zekerder zouden staan voor de microfoon, is het je ooit wel eens opgevallen dat de meeste wielrenners gewoon in hun eigen taal de Engelse vragen beantwoorden?
Bedoel je met je kinderen niet gewoon je broers en zussen?
Ik dacht eigenlijk dat je pas 14 was gezien je idiote commentaren.
Flatterend je commentaar, waarschijnlijk spreek je zelf ook alleen nl aan je bekrompen kritiek te horen. In je eigen taal antwoorden geeft precies het mankement aan van veel renners, voetballers zijn beter onderlegd.