Belgian Cycling schaft medaillepremies af: “Geld ging nu meestal naar beter betaalde renners”
Remco Evenepoel won het WK tijdrijden - foto: Cor Vos
dinsdag 22 oktober 2024 om 09:16

Belgian Cycling schaft medaillepremies af: “Geld ging nu meestal naar beter betaalde renners”

Elk voordeel heeft zijn nadeel. België won de afgelopen jaren tal van medailles op internationale wielerkampioenschappen, maar dit succes betekende ook dat Belgian Cycling een flink bedrag aan premies uit moest keren. De wielerbond heeft daarom besloten het premiesysteem af te schaffen.

Wie een medaille wint op een WK of EK wielrennen, krijgt natuurlijk prijzengeld van de UCI. Maar Belgian Cycling deed daar altijd nog een bedrag bovenop. Zo ontving Lotte Kopecky na het behalen van haar wereldtitel in Glasgow in totaal 33.000 euro, schrijft Het Nieuwsblad. ‘Slechts’ 8.000 euro daarvan kwam van de UCI, de rest kreeg ze van de Belgische wielerbond. Remco Evenepoel ontving voor zijn wereldtitel tijdrijden dan weer 6.000 euro van Belgian Cycling, waardoor het totaal op 14.000 euro kwam.

Niet alleen in het wegwielrennen, maar ook in alle andere disciplines verdwijnen de Belgische medaillepremies. Ook bijvoorbeeld veldrijders en baanwielrenner hoeven dus niet meer op een extraatje te rekenen bij een topklassering op een WK of EK. De kosten liepen te hoog op voor Belgian Cycling. Volgens Het Nieuwsblad was de bond in 2023 alleen al 125.576 euro kwijt aan premies. Hoeveel ze in 2024 hebben moeten uitkeren, is niet bekend, maar de gemiddelde premies lagen door een bezuiniging al lager. En vanaf volgend jaar blijft er dus niks over.

Reactie Belgian Cycling
Nathalie Clauwaert, directeur van Belgian Cycling, heeft aan Het Nieuwsblad bevestigd dat vanaf 2025 het premiestelsel vervalt. “Ook omdat dit geld nu meestal naar renners ging die sowieso al tot de beter betaalde categorie hoorden”, zegt ze. “Voor hen maakte die ene premie vaak geen groot verschil. Terwijl het straks veel meer renners ten goede zal komen. Voor de breedtewerking van ons topsportbeleid zal het wel een verschil uitmaken.”

Het vrijgekomen budget zal dus naar de topsport blijven gaan. “Het is namelijk de bedoeling dat we voor de zogenaamde ondersteunende disciplines (olympische sporten én het veldrijden, red.) wel altijd de hotel- of ander reiskosten kunnen blijven dragen. (…) In andere federaties, denk maar in Groot-Brittannië of de VS, is dat wel eens anders. Dat willen we absoluut vermijden. Maar daardoor kunnen we niet anders dan andere posten, zoals het premiestelsel, schrappen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.