Belgian Cycling voert wijzigingen door in technische staf
Kim De Baat, van renster naar assistent-coach - foto: Cor Vos (archief)
woensdag 20 december 2023 om 11:03

Belgian Cycling voert wijzigingen door in technische staf

Er zijn enkele veranderingen op til bij Belgian Cycling. De pas gestopte Kim De Baat wordt in het nieuwe jaar namelijk assistent-coach voor de dames op de weg en zal daarbij de huidige coach Ludwig Willems ondersteunen. Serge Pauwels, momenteel development coach, volgt Carlo Bomans dan weer op als bondscoach voor de junioren heren op de weg.

De 32-jarige Kim De Baat werd geboren als Nederlandse, maar nam in 2015 de Belgische nationaliteit aan en kroonde zich zeven jaar later zelfs tot Belgisch elitekampioene op de weg. De Baat besloot onlangs een punt te zetten achter haar carrière, maar blijft wel betrokken bij de wielersport. Ze zal vanaf volgend jaar een tandem vormen met Ludwig Willems en zich toeleggen op de dames junioren en dames U23.

“Ik kijk er enorm naar uit om aan deze nieuwe uitdaging te beginnen aan de zijde van Ludwig”, reageert De Baat op de website van Belgian Cycling “De voorbije jaren creëerden we al een hele goede band en Ludwig zal mij veel kunnen leren. Uiteraard kijk ik er ook naar uit om gaandeweg meer verantwoordelijkheden te krijgen. Het menselijke aspect is voor mij heel belangrijk”, zo stelt de nieuwe assistent-bondscoach.

“Kim wordt een belangrijke vertrouwenspersoon binnen de federatie”, zo schetst Nathalie Clauwaert, algemeen directeur van Belgian Cycling. “Daarom is het belangrijk dat haar normen en waarden nauw aanleunen bij die van Belgian Cycling. Ik ben ervan overtuigd dat ze ons team zal versterken met haar actuele kennis over het vrouwenwielrennen en het perfecte duo zal zijn met Ludwig Willems.”

Serge Pauwels kwam als renner onder meer uit voor CCC – foto: Cor Vos

Serge Pauwels
Er is nog een wijziging in de technische staf op komst, want Serge Pauwels volgt vanaf volgend jaar Carlo Bomans op als bondscoach van de heren junioren. Hij zal meteen fungeren als coach tijdens de wedstrijden. Tot aan zijn pensioen op 1 juli zal Bomans wel nog aan de slag blijven, onder meer om zijn opvolger verder wegwijs te maken.

“Met mijn werk als development coach bij Belgian Cycling heb ik de voorbije jaren een goede overgang kunnen maken naar het leven na mijn profcarrière”, zo zegt Pauwels. “Nu ben ik klaar voor een nieuwe stap. Carlo heeft de voorbije 25 jaar schitterend werk geleverd en het is een mooie uitdaging voor mij om dat werk verder te zetten en tegelijk mijn eigen stempel te drukken.”

Naast zijn rol als bondscoach bij de junioren zal Serge Pauwels op de kampioenschappen ook Sven Vanthourenhout assisteren bij de beloften en eliterenners. “Ik wil geen coach zijn die gewoon een selectieheer is. Ik wil graag dicht bij de renners staan en hen laten bijleren op alle vlakken. Ik wil graag een klankbord zijn wanneer ze daar nood aan hebben en iemand op wie ze ook later kunnen terugvallen, wanneer ze belofte of prof zijn.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.