Belgian Cycling: “Vrijwilligers hebben massaal de handdoek gegooid”
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 11 juni 2020 om 12:33

Belgian Cycling: “Vrijwilligers hebben massaal de handdoek gegooid”

Belgian Cycling heeft de eerste conclusies getrokken uit de coronacrisis. Xavier Vandermeulen is sportsecretaris bij de wielerbond en hij had contact met alle organisatoren. “Van de 1.1-wedstrijden die op de internationale kalender staan blijft nauwelijks iets over”, zegt Vandermeulen, die de meeste WorldTour-koersen en ProSeries-wedstrijden nog wel kon herschikken op de hervormde kalender.

Het gaat bij de afgelastingen voornamlijk om koersen die niet aangesloten zijn bij Flanders Classics, Golazo of de ASO. De vrijwilligers dus. “Het zijn de mensen die uit passie organiseren die quasi collectief de handdoek hebben gegooid. Want ook al wordt een flink deel van de voorzorgsmaatregelen die je qua volksgezondheid in acht moet nemen voor de koersen in het najaar fel verminderd, toch kon ik de voorbije maanden merken dat er ook voor september en oktober behoorlijk wat organisatoren zijn die het niet meer zien zitten”, aldus Vandermeulen.

‘Doodjammer’
De onduidelijkheid en onzekerheid rondom massa-evenementen in coronatijd zijn vaak de druppel. “Die zijn alvast tot en met 31 augustus verboden, maar veel gemeentebesturen kozen het zekere voor het onzekere en schrapten ook publieke manifestaties in het najaar. En als je een kermis van de kalender van de festiviteiten in de gemeente haalt is de koers die daaraan verbonden is onvermijdelijk ook het slachtoffer. Doodjammer, omdat een jeugdwedstrijd bijvoorbeeld nooit als een massa-evenement te omschrijven is”, zegt hij.

Een van de oplossingen die gevonden is door onder meer de Heistse Pijl, dat op 1 augustus doorgaat als een kermiskoers. “De kostprijs voor de organisator ligt lager, er moet minder prijzengeld uitgekeerd worden en je bent niet meer verbonden aan de plichten die de UCI een 1.1-wedstrijd oplegt”, legt Vandermeulen de voordelen uit. “Mijn goeie raad: wie twijfelt doet er goed aan het voorbeeld van de Heistse Pijl te volgen.”

Volgend jaar twee WK’s
Het jaar 2021 moet voor België en Belgian Cycling een topjaar worden, met het WK veldrijden in Oostende en het WK op de weg doorheen Vlaanderen. “Niet alleen omdat er die twee WK’s zijn, ook omdat nogal wat organisatoren die dit jaar noodgedwongen moesten passen me verzekerd hebben dat ze er in 2021 opnieuw willen staan. Dus is het nu nog een tijdje doorbijten. In de hoop en de verwachting dat we straks met zijn allen licht aan het einde van de tunnel zien”, sluit hij af.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.