Belgisch kampioen Arnaud De Lie voelt vermoeidheid: “Maar zijn temperament siert hem ook”
Foto: Cor Vos
dinsdag 24 september 2024 om 16:30

Belgisch kampioen Arnaud De Lie voelt vermoeidheid: “Maar zijn temperament siert hem ook”

Interview Arnaud De Lie komt dit seizoen vermoedelijk nog twee keer in actie. Het gaat nochtans niet zo goed met de Belgische kampioen, die afgelopen week nog de SUPER 8 Classic en Gooikse Pijl in extremis van zijn programma schrapte.

Het zat er misschien wel een beetje aan te komen. Nadat hij op indrukwekkende wijze de slotetappe van de Renewi Tour won, zagen we schijnbaar nooit meer de beste De Lie in actie. “Arnaud is toch een beetje ziek geworden. Niet om te zeggen dat hij echt griep had of zo, maar hij voelde zich al enkele koersen ietsje minder”, legt Lotto Dstny-ploegleider Dirk Demol uit aan WielerFlits.

“Dat hadden we eigenlijk al een beetje gezien in de BEMER Cyclassics in Hamburg, ook in de Grote Prijs Wallonië was het duidelijk”, doelt Demol op de verre ereplaatsen van zijn poulain. “In Canada was hij op vrijdag echt nog wel goed in de Québec, zondag in Montréal was hij in feite niet in orde. Het probleem is: Arnaud toont altijd veel inzet, hij wil er altijd vol voor gaan. We hebben dan echt in samenspraak moeten beslissen om die twee koersen voor hem te annuleren.”

Maar als die ziekte al zo lang sluimerde, hoe kan het dan dat De Lie in de Grote Prijs van Québec op de slothelling nog – samen met zijn ploegmaats Maxim Van Gils en Jenno Berckmoes – de enige was die Tadej Pogacar kon volgen? “Dat maakt het eigenlijk nog des te indrukwekkender wat hij daar heeft gedaan. Ik heb echt een enorme bewondering voor de renner Arnaud De Lie. Hij heeft altijd moraal. Daarom moesten we wel ingrijpen. Hij is een vechter, hé.”

In de Renewi Tour mocht De Lie nog juichen – foto: Cor Vos

Dat leek ook afgelopen voorjaar het geval. De officiële diagnose was de ziekte van Lyme, toen een een vermoeide De Lie zijn voorjaarscampagne al na afloop van Gent-Wevelgem moest beëindigen. Dreigt dit een probleem voor De Lie te worden in de toekomst, en wordt hij voldoende afgeremd? “We proberen dat. Maar het siert ook een beetje, zijn temperament. Het is niet dat hij wedstrijden zomaar meerijdt. Laat hem maar een beetje doen. Hij kan er alleen maar nog sterker van worden.”

Misschien zit het probleem ook een beetje in het programma van De Lie. Na de Tour de France ging hij wel drie weken uit competitie, maar nadien was het met de vijfdaagse Ronde van Denemarken, Bretagne Classic, Renewi Tour, BEMER Cyclassics en dus het Canadese tweeluik en de Grote Prijs van Wallonië misschien toch wat veel voor de Belgische kampioen?

“Na zijn Belgische titel volgde al snel de Tour de France, en daarna is hij blijven gaan”, aldus de ervaren ploegleider. “Als je dan ziet dat het niet meer gaat en hij kapot zit, is die beslissing om hem even uit koers te nemen toch een best gemakkelijke om te nemen. Normaal gezien start hij wel nog in eigen regio in Binche-Chimay-Binche en Parijs-Tours, zodat hij het seizoen toch op een positieve manier te eindigen.”

En dus is het aan de ploeg om ook in de kleinere Vlaamse koersen dat verlies op te vangen. “Florian Vermeersch is proberen weg te springen in de Gooikse Pijl, maar in de laatste meters werd hij ingerekend voor de derde plaats. Anders was het toch een mooie ereplaats. Maar we hebben gestreden om er het beste van te maken. Alle jongens mochten hun kans gaan, dat is ook eens een opportuniteit als je zonder een echte leider koerst.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.